Pagina 1 van 1

Erfdienstbaarheden ... kadaster vs. aankoopakte

Geplaatst: 30 mar 2009 11:55
door VFR
Om aan onze woning te geraken dienen we 100m over de grond van een buur te gaan.

In de akte bij onze woning staat vermeld dat er een eeuwigdurend recht van doorgang gevestigd is van 2m breed.
Als we echter een kadasterplan uit 1928 opvissen, staat daarop een tekening waarop de eerste helft van de doorgang op 2m breed getekend is, en de laatste helft op 1m breed.

Wat moeten we hieruit afleiden? Welk document heeft voorrang? Een kadastertekening waarop (toevallig?) het recht van doorgang uitgetekend staat, of een akte die in 2004 verleden werd en waarop een doorgang van 4m vermeld staat?

De buur wil –wss op basis van het kadasterplan- de breedte van de doorgang laten versmallen (door bomen aan te planten, zodat nog maar 1 m doorgang over blijft).

Kan dit?
Wie kan ons helpen?

Re: Erfdienstbaarheden ... kadaster vs. aankoopakte

Geplaatst: 30 mar 2009 18:18
door wolf2
Een kadasterplan heeft geen juridische waarde. Trouwens, geen enkele inschrijving in het Kadaster heeft juridische waarde.

U moet maar eens proberen uw eigendom te bewijzen aan de hand van een kadastraal uittreksel: op de rechtbank lacht men U buiten.

Het enige wat geldt voor iedereen zijn de akten zoals ze overgeschreven zijn bij de hypotheekbewaarders.
Documenten (attesten) van de Registratie worden voor gewone zaken aanvaard omdat de Registratie een beknopt schaduwarchief aangelegd heeft.

Maar kom, dat was uw vraag niet.

Om dus uw rechten te kennen moet U op zoek naar de tekst van de overeenkomst zoals die oorspronkelijk werd neergepen door (in principe) een notaris. Normaal gezien wordt in elke volgende akte de oorspronkelijke tekst geciteerd (wat er toe leidt dat in veel hedendaagse akten in het NL, letterlijke uittreksels staan uit oudere akten in het FR).

Een recentere notariële overgeschreven akte met bewust uittreksel er in is dus even goed. Of die dan 10 of 30 of 40 jaar oud is: om het even. In een rechtszaak zal men een uittreksel uit de 1ste akte nodig hebben.

Sinds minstens 5 jaar tekent de Administratie van het Kadaster geen erfdienstbaarheden meer op haar nieuwe plannen.
De waarde van een erfdienstbaarheid op elk ouder plan is slechts informatief: men moet op zoek gaan naar de akte.

Hetzelfde geldt voor oppervlaktes: als het kadaster uw perceel 50 meter breed tekent, dan is de juridische waarde daarvan nihil of zo goed als nihil. Men moet op zoek gaan naar het proces-verbaal van afpaling (liefst geregistreerd en gehecht aan een akte).

Stuur uw buur een aangetekende brief waarin U hem de tekst van de overeenkomst herinnert met verwijzing naar de oorspronkelijke akte.



(twee meter is verdorie wel niet veel: mijn Ford Focus is exact 2 meter tussen de buitenkant van de spiegels...)