bewijslast 30 jarig niet gebruik

frustratie
Topic Starter
Berichten: 1

bewijslast 30 jarig niet gebruik

#1 , 17 jul 2009 10:20

In 1976 kocht ik een perceel grond van 17 are.Dit perceel maakt deel uit van een opdeling van een boerderijtje met de achterliggende gronden. De notariële akte met opmetingsplan vermeldt:" de bij deze verkochte goederen zullen bezwaard zijn met een recht van wegenis ..." De eigenaar-bewoner van het eerste perceel ,gelegen tegen de openbare weg, verbiedt de toegang tot de achterliggende percelen wegens 30 jaar niet gebruik van de wegenis. Maar waar ligt het bewijs ?
Uit ingewonnen informatie links en rechts werd mij gezegd dat deze persoon zelf moet kunnen aantonen dat de wegenis 30 jaar niet gebruikt werd en dat wij niet moeten aantonen dat de wegenis wel gebruikt werd.
2 vragen: 1) Is deze redenering juist ?
2) Hoe moet/kan hij zoiets aantonen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 17 jul 2009 11:39

Cass., 30 mei 2003, http://jure.juridat.just.fgov.be
Wie de uitoefening van een conventioneel recht van overgang vordert op grond van een titel die ouder is dan dertig jaar, moet, als hem de bevrijdende verjaring wordt tegengeworpen, het bewijs leveren dat de erfdienstbaarheid werd uitgeoefend sedert minder dan dertig jaar voorafgaande aan de vordering en aldus de verjaring werd gestuit en het verval door onbruik vermeden (1); wie tegenwerpt dat het recht van overgang reeds was tenietgegaan door bevrijdende verjaring van dertig jaar voorafgaande aan de bewezen oudste daad van stuiting binnen de dertig jaar voorafgaande aan het instellen van de vordering, moet het bewijs van dit dertigjarige onbruik leveren (2). (1) Cass., 18 nov. 1983, AR 3884, nr 153. (2) Zie Cass., 5 april 1990, AR 6205, nr 471 en, behalve telkens de voetnoot (1) bij dit arrest en bij het in vorige voetnoot geciteerde arrest, een commentaar, bij beide arresten, van VERHEYDEN-JEANMART N., COPPENS Ph. & MOSTIN C., Examen de jurisprudence (1989 à 1998), Les biens, R.C.J.B., 2000, 452, nr 202.

Wanneer heeft de eigenaar van het eerste perceel, gelegen tegen de openbare weg, zijn perceel aangekocht? Het bestaan van de erfdienstbaarheid kan blijken uit zijn aankoopakte en, afhankelijk van de gebruikte bewoordingen, beschouwd worden als een akte van erkenning. Deze stuit de verjaring.

scorpioen

Reclame

Terug naar “Archief”