Wij zijn getrouwd met gemeenschap van goederen.
Dit zou ik willen veranderen naar scheiding der goederen.
Zoals ik verstaan heb, kan je hiervoor gewoon naar een notaris gaan en zelf een inboedelverdeling maken van wat van wie is.
Mijn man heeft 1 zoon, 11 jaar, maar is om het zo te zeggen goed op weg om 'krapuul' te worden en binnen een jaar of 2 ervoor te zorgen dat politie aan de deur staat.
Nu kunnen er bij scheiding van goederen, goederen van mij aangeslagen worden wanneer zoon iets uitsteekt en er dient betaald te worden. Dien ik hiervoor dan ook mee op te draaien.
Wanneer mijn man zou komen te sterven, wordt er dan enkel rekening gehouden met mijn man zijn goederen en geld ivm de erfenis of ook met dit van mij.
En wat met gemeenschappelijke goederen?
Een huwelijkscontract opstellen nadat men gehuwd is
De echtgenoten kunnen, indien zij dit wensen, tijdens hun huwelijk hun stelsel wijzigen. Ook als men nog geen huwelijkscontract heeft, kan men door een nieuw contract afwijken van het wettelijk stelsel.
Enkel een of meer notariële akten zijn vereist; er is geen tussenkomst van de Rechtbank voorzien.
WIJZIGING ZONDER BOEDELBESCHRIJVING
De echtgenoten wensen gehuwd te blijven onder hetzelfde stelsel, maar wensen een beding toe te voegen waardoor de langstlevende bijvoorbeeld meer bekomt dan de helft van het gemeenschappelijk vermogen, eventueel via een keuzebeding.
WIJZIGING MET BOEDELBESCHRIJVING: WANNEER IS EEN INVENTARIS NODIG
- Wanneer een van de echtgenoten daarom verzoekt, dient vóór de wijzigingsakte een notariële inventaris te worden opgemaakt.
- Wanneer men een totaal ander huwelijksvermogensstelsel wenst, bijvoorbeeld overgaan van scheiding van goederen naar het wettelijk stelsel of omgekeerd, is ook een inventaris noodzakelijk.
Welke publiciteitsmaatregelen zijn voorzien?
U hoeft zich over de navolgende formaliteiten geen zorgen te maken: de notaris zorgt hiervoor binnen de maand na de akte.
Vooreerst bezorgt hij een uittreksel van de wijzigingsakte aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de plaats van het huwelijk, en desgevallend aan de notaris die het vorig huwelijkscontract heeft opgemaakt.
Voor de meeste wijzigingen wordt het uittreksel binnen dezelfde termijn bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en - voor zover een van de echtgenoten koopman is - neergelegd op de griffie van de Rechtbank van Koophandel.