Pagina 1 van 1

Vele vragen na overlijden vader

Geplaatst: 18 aug 2009 22:39
door alec_e_f
Verleden maand is mijn vader (weduwnaar) overleden. Ikzelf en mijn zus,die invalide en verlengd minderjarige is, woonden nog met hem in het huis. Er zijn nog 6 andere broers en zussen.
Van mijn broers en zussen mogen wij in het huis voor onbepaaalde duur blijven wonen.
Nu zitten wij met vele vragen, en gezien de grootte van de familie is er niet echt iemand die de volledige afhandeling in hande wil nemen.
1. Het huis. Moet dit opnieuw beschreven worden, gezien het voorlopig niet verkocht wordt? Notaris?
2. Successiekosten. Het huis en grond zouden zo'n 200.000€ waard zijn. Mijn vader heeft na het overlijden reeds kosten betaald. Wat gaan de kosten voor ieder van ons bedragen?
3. Mijn zus is invalide en verlengd minderjarig. Moet er een voogd aangesteld worden, hoe gaat dit in zijn werking? Vredegerecht of andere instanties?
Alvast bedankt voor de antwoorden (ook op de vragen die eventueel nog volgen)

Geplaatst: 18 aug 2009 23:05
door Vandebos
3. vraag richten via vredegerecht. Als uw familieleden akkoord zijn kan u eventueel aan de vrederechter verzoeken dat u wordt aangeduid als haar voogd. Deze hoeft dit verzoek niet in te willigen en kan indien hij het beter acht een notaris of advokaat als voogd aanstellen.

Voor vraag 1 en 2 zijn er hier talloze specialisten die u ongetwijfeld in de loop van morgen zullen antwoorden.

Geplaatst: 19 aug 2009 18:46
door wanton
1. Door het overlijden van uw vader bent U samen met uw broers en zussen onverdeelde eigenaars geworden van de woning, ieder voor een gelijk deel. Daarvoor moet er verder niets gebeuren , tenzij de vermelding bij de aangifte van de nalatenschap en het betalen van de successierechten.

2. Van wie was het huis oorspronkelijk? Het is best waarschijnlijk dat de kinderen , na het overlijden van moeder , reeds eigenaar zijn van de helft van de woning. In dat geval moeten jullie nu slechts successierechten betalen op de helft van vader in de woning , aan het tarief van 3 %. Gezien de invaliditeit van uw zuster is het misschien mogelijk dat zij vrijgesteld is voor haar deel.
Voor minderjarigen is de tussenkomst van de vrederechter nodig voor de erfenis.

Geplaatst: 20 aug 2009 12:15
door j.demoor
1. “Art.815...Men mag echter overeenkomen de verdeling voor een bepaalde tijd uit te stellen; zodanige overeenkomst kan voor niet langer dan vijf jaren verbindend zijn; maar zij kan vernieuwd worden...”(Burgerlijk Wetboek).

Tussen partijen moet dit NIET opnieuw beschreven worden.

2. Ik ga ervan uit dat het huis oorspronkelijk behoorde tot de huwelijksgemeenschap van uw beide ouders en er bij moeders overlijden geen testament of huwelijkscontract bestond

In dat geval behield vader,bij moeders overlijden,zijn helft en erfde het vruchtgebruik van moeders helft,terwijl de 8 kinderen elk 1/8 ervan erfden in blote eigendom. Hierop zijn in principe toen de successierechten gekweten.

Bij vaders overlijden worden de 8 kinderen volle eigenaar van hun blote eigendom,van rechtswege en zonder successierechten. Zij erven dan bovendien elk 1/8 van vaders nalatenschap in volle eigendom en met betaling van successierechten.

Elk kind erft dan (200.000€ / 2) / 8 = 12500 euro.

Ik ga ervan uit dat de nalatenschap openviel in het Vlaams Gewest. De successierechten verschuldigd door elk kind bedragen dan 12500 euro x 0,03 = 375,00 euro.