Zwembad in "groene zone"

sdep
Topic Starter
Berichten: 1

Zwembad in "groene zone"

#1 , 12 sep 2009 11:05

Goeiemorgen,

Gisteren zijn we een huis gaan bekijken waar het gedeelte zwembad in het gedeelte "groene zone" ligt op het plan.

Onze vraag hierbij is :

- Wat zijn de risico's hieraan verbonden voor een toekomstige eigenaar ?
- Welke boete is hiervoor voorzien ?

Misschien toch beter een ander huis overwegen ...

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sperwer
Berichten: 1155

#2 , 13 sep 2009 16:17

Bouwvergunningen opvragen.
Het is namelijk best mogelijk dat dit zwembad in groene zone vergund is.
En dan zijn er totaal geen gevolgen.

Indien het niet vergund is, nagaan of de boete reeds betaald is,want dan is het ook vergund.

En of er geen afbraakverplichting is omdat het niet vergund is.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 14 sep 2009 10:48

“Art.3.Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor de volgende werken, handelingen en wijzigingen, die uitgevoerd mogen worden voor zover ze niet strijdig zijn met de voorschriften van stedenbouwkundige verordeningen, bouwverordeningen, verkavelingsverordeningen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, bijzondere plannen van aanleg, verkavelingsvergunningen, bouwvergunningen of stedenbouwkundige vergunningen, onverminderd de bepalingen van andere van toepassing zijnde regelgeving :...11° de plaatsing in de onmiddellijke omgeving van een vergund woongebouw van zaken die tot de normale tuinuitrusting behoren, zoals :...(k) ingegraven of op de grond geplaatste openluchtzwembaden of jacuzzi's met een totale maximale oppervlakte van 30 vierkante meter. Die constructies mogen, met inbegrip van een eventuele afdekking, niet hoger zijn dan anderhalve meter, gemeten vanaf het maaiveld en niet gelegen zijn in de voortuinstrook...De vrijstelling, genoemd in...en k), geldt niet in de ruimtelijk kwetsbare gebieden.“(14 APRIL 2000. - Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen en van de werken, handelingen en wijzigingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is).

‘groene zone’ is ruimtelijk kwetsbaar gebied(art.1,1°,a,voornoemd K.B.).

Onderzoek dus vooraf bij de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar of een bouwvergunning werd verleend voor het zwembad.

“Art.6.1.1. Met een gevangenisstraf van acht dagen tot vijf jaar en met een geldboete van 26 euro tot 400.000 euro of met één van deze straffen alleen, wordt de persoon gestraft die :1° de bij de artikelen 4.2.1 en 4.2.15 bepaalde handelingen hetzij zonder voorafgaande vergunning...in stand houdt...De strafsanctie voor het instandhouden van inbreuken, vermeld in het eerste lid, 1°...geldt niet voorzover de handelingen, werken, wijzigingen of het strijdige gebruik niet gelegen zijn in de ruimtelijk kwetsbare gebieden. Voor de strafbare instandhouding is uitsluitend vereist dat de wederrechtelijke handelingen op het ogenblik van de instandhouding gelegen zijn in ruimtelijk kwetsbaar gebied. Een herstelvordering die door de stedenbouwkundige inspecteur of het college van burgemeester en schepenen is ingesteld op grond van de instandhouding van handelingen, kan vanaf 1 september 2009 niet langer worden ingewilligd indien deze instandhouding op het ogenblik van de uitspraak niet meer strafbaar is gesteld“.(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening)
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Archief”