Ondertekenen huurcontract: vruchtgebruiker en mede-eigenaars

Vaoke
Topic Starter
Berichten: 400

Ondertekenen huurcontract: vruchtgebruiker en mede-eigenaars

#1 , 15 okt 2009 00:15

Wie zijn de eigenaars: de overlevende ouder (volle eigenaar en vruchtgebruiker) alsook de kinderen (of de naakte eigenaars).

Bedoelde overlevende ouder zal binnen korte tijd wellicht worden opgenomen in een woonzorgcentrum.. dat na geruime tijd in een A.Z. te hebben verbleven.
Het bedoelde pand dient derhalve een nieuwe bestemming ofte bewoner te verkrijgen.

Wie mag of moet het gebeurlijke huurcontract straks ondertekenen?
Kan dat in voorkomend geval gedelegeerd worden via een onderhandse of authentieke akte?
Zijn alle mede-eigenaars te informeren omtrent de inhoud van het huurcontract?
Is er een "plaatsbeschrijving" op te stellen; door wie of aan wie kan dat in voorkomend geval worden overgelaten?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 15 okt 2009 10:24

Best wordt, indien de vruchtgebruiker zijn eigen zaken niet meer zelf kan beheren, een familiebijeenkomst samengeroepen waarop er één persoon wordt aangeduid die in naam van de familie de verhuurhandelingen ivm het pand mag verrichten. Het is aan te raden dat de familie hier zelf zonder veel gezever uitraakt. Als dat niet lukt zal zeer vaak door de vrederechter een externe beheerder worden aangesteld.

Diens acties met betrekking tot het pand zouden wel eens zeer kort kunnen zijn namelijk trachten het vruchtgebruik te verkopen aan de familie. Hoe minder deze lasthebbers dienen te verrichten hoe eenvoudiger hun jaarlijks salaris verdiend is....

Vaoke
Topic Starter
Berichten: 400

#3 , 15 okt 2009 12:10

Beste Vandebosch, mag ik veronderstellen dat u in feite verwijst naar de aanstelling van een externe "Voorlopig bewindvoerder".. die defacto (in rechte en in feite) recht heeft op 3% van het jaarlijks inkomen (pensioen, huurgelden, renten e.a. interesten) van de betrokken ouderling?

En in tweede orde dat u verwijst naar de schaal Ledoux voor wat betreft de afkoopsom (door de mede-eigenaars) van het vruchtgebruik?

Kan u in voorkomend geval, in uw antwoord, ook de website voor de schaal Ledoux vermelden?
Alvast zeer bedankt.


[/b]Beste collega's en forumlezers, alle aanvullende info is uiteraard van harte welkom!

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 15 okt 2009 13:50

Ik verwijs inderdaad naar een externe bewindvoerder. Aangezien het beheren van een bankrekening beduidend makkelijker is dan onroerend goed, al dan niet belast met of bestaand uit vruchtgebruik en de verloning toch hetzelfde blijft zal de eerste actie van een dergelijke bewindvoerder zeer vaak bestaan uit maximaal valoriseren van de goederen om de opbrengst vervolgens op een hoogrentende rekening te deponeren.


Na enig zoekwerk hier de sterftetabellen van ledoux gevonden en een summiere uitleg van hoe ze te gebruiken.

Vaoke
Topic Starter
Berichten: 400

#5 , 15 okt 2009 16:14

Oeps, Vandebos, nog iets vergeten.
Als ik het goed begrijp, stel immers dat er (om welke reden dan ook) GEEN "voorlopige bewindvoerder" werd of wordt aangesteld.. en binnen de feitelijke vereniging van de in vergadering bijeen zijnde mede-eigenaars (de naakte eigenaars ofte de mede-erfgenamen in onverdeeldheid) wordt er NIET overgegaan tot het aanwijzen van een (onderhands) gemachtigde om het huurcontract te ondertekenen.. dan volgen hierna de bijkomende vragen.
1.- Moet alsdan het contract, om rechtsgeldig te zijn, sowieso ondertekend worden door ALLE voornoemde mede-eigenaars in onverdeeldheid?
2.- En is dan, wanneer het een en ander wordt ondertekend door iedereen minus 1 of door 1 (niet door iedereen gemachtigde).. bedoeld huurcontract "per definitie" ongeldig of nietig? En is de geleden schade alsdan (hetzij door de huurder, hetzij door de gedupeerde mede-eigenaar) te verhalen op de onrechtmatig handelende mede-eigenaar?

Nogmaals, de inbreng van iedereen op dit forum, wordt met waardering ontavngen.

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 15 okt 2009 16:24

Je kan het ook eenvoudiger houden:

Als de vruchtgebruiker nog coherent is kan hij met een volmacht iemand naar zijn keuze laten optreden in zijn naam. Deze volmacht kan hij perfect beperken tot het afhandelen van de huurcontracten van het goed dat hij in vruchtgebruik heeft.

Indien er binnen de familie onenigheid optreed en het komt om de één of andere reden tot een geding mag je er zeker van zijn dat vrederechter in zijn vonnis oa. zal bevelen dat er een externe bewindvoerder dient aangesteld te worden aangezien de familie er niet uitraakt. Het is immers eveneens zijn taak de vruchtgebruiker zijn rechten en middelen te beschermen en als hij daardoor stappen dient te ondernemen die niet opportuun zijn voor de rest van de familie moet dat maar.

Misschien best dat de naakte eigenaars dit goed tot zich laten doordringen vooraleer ze beginnen te twisten om oude rekeningen te vereffenen.

Vaoke
Topic Starter
Berichten: 400

#7 , 15 okt 2009 16:58

Dat is het h'm nu juist; het is niet eenvoudig en de vruchtgebruiker is wellicht niet meer coherent.
Meer nog, sommige mede-eigenaars (in onverdeeldheid) denken nu al aan verkopen bij leven van de vruchtgebruiker.. en dan maar blokkeren op deze of gene rekening bij een vermeende bevriende grootbank.

Ik blijf dus op m'n honger zitten met die twee vragen.. en meteen duikt er een nieuwe op; t.t.z. of een verkoop onder die voorwaarde al dan niet kan doorgaan en waarom dan wel of niet?!

Allez, kom nou, waar blijven die forumlezers en medewerkers?

Terug naar “Archief”