Pagina 1 van 1
Is een factuuraanvraag bindend?
Geplaatst: 03 feb 2010 16:42
door infoad
Goeiedag,
Als iemand via het internet informatie aanvraagt, ik deze doorstuur, dan aangeeft een factuur te willen ontvangen...Is hij dan verplicht om te betalen, of moet ik bij niet-betaling of annulering dit weer corrigeren in mijn boekhouding? Ik stel deze vraag omdat je met ondernemen via het internet dit vaak meemaakt.
Een factuur ACHTERAF doorsturen schijnt niet zo geapprecieerd te worden, is mijn ervaring.
mvg
Geplaatst: 03 feb 2010 16:44
door Franciscus
Als u een firma bent en u mag consultatie doen en die prijs is voorafgaandelijk afgesproken of aangeduid of... kan dat.
maar best wat meer info aub
PS onze raad is gratis hoor.
Geplaatst: 03 feb 2010 17:12
door bartvdv
Het is niet echt duidelijk wat je verkoopt of welke diensten je levert. Maar als iemand om informatie vraagt, vraag ik mij af waarom je dat zou factureren. Als ik ergens 'vrijblijvend' informatie vraag, dan zou ik het ook niet waarderen om achteraf een factuur toegestuurd te krijgen, en zou ik verdomd moeilijk gaan doen. Hetzelfde voor het maken van een offerte, daar betaal ik ook niet voor.
Als je onderneemt via het Internet, zorg er dan voor dat je eerst betaald wordt voordat je de goederen levert; en ofwel tegelijkertijd met de levering van de goederen of enkele weken later (als je bv. al je administratie in één keer wil doen) de factuur verstuurt.
Heb je al een factuur gemaakt en verstuurd naar een klant, dan kan je die enkel afboeken door een creditnota te maken; in de veronderstelling dat het bv. gaat om een vergissing.
Gaat het om een klant die niet wil betalen, dan kan je de klant niet meer vervolgen voor de rechtbank als je hem toch een creditnota verstuurt.
Een klant die ten onrechte niet betaalt moet je aanmanen en laten vervolgen. Als dat vaak voorkomt, dan scheelt er toch iets aan je businessmodel.
Geplaatst: 05 feb 2010 01:31
door infoad
Bedankt voor de reacties! Ik zie echter dat men mij op 1 punt verkeerd begrepen heeft. Ik heb het natuurlijk niet over na het ontvangen van informatie, maar wel na het ontvangen van een factuur op de "klant" zijn vraag.
Mijn dienst bestaat uit het promoten van websites.
1. Klant A stuurt via de website een aanvraag om informatie,
2. Ik stuur informatie door en hij kan bij verdere interesse een factuur per e-mail ontvangen,
3. Klant heeft verdere interesse en wenst een factuur te ontvangen,
4. Ik stuur per e-mail een factuur op,
5. Klant reageert niet meer en ik zit met een factuurnummer die ik moet corrigeren,
Dit is voor mij als bedrijf natuurlijk vervelend, want mijn boekhouder moet de niet-betaalde factuur verwerken en rekent daar ook geld voor (doe dat maal meerdere facturen zonder reactie).
Mijn vraag is dus of punt 3 bindend is, en houd rekening met dat de klant NERGENS voor getekend heeft.
mvg
Geplaatst: 05 feb 2010 08:13
door bartvdv
3. Klant heeft verdere interesse en wenst een factuur te ontvangen,
4. Ik stuur per e-mail een factuur op,
5. Klant reageert niet meer en ik zit met een factuurnummer die ik moet corrigeren,
Dan moet er toch iets verkeerd zijn met jouw zakenmodel, want ik begrijp het toch nog niet. Je levert dus een dienst. Er is dus een verkoop geweest? Waarom zou de klant anders een factuur willen?
Ik vind het vreemd en bovendien gevaarlijk om facturen op te sturen, te wachten op enige reactie en als er geen reactie meer komt (welke reactie eigenlijk?) de factuur te annuleren? Wat doe je dan met o.a. de btw? Bezorg je de klant dan ook een creditnota? Als de klant de factuur toch inboekt kan hij de btw terugvorderen, inbrengen in de kosten en de factuur gewoon aan zichzelf uitbetalen. Als jij facturen maakt, maar in tegenstelling tot de klant de factuur niet inboekt klopt jouw boekhouding niet meer? En ga je problemen krijgen met btw en belastingen. En terecht.
Of gaat het om een invulformulier waarbij de klant om meer informatie verzoekt, een aantal gegevens invult; en onderaan staan een aantal aankruisvakjes met o.a. "wenst factuur"? Dan zou ik dat laatste vakje schrappen en de klanten altijd een factuur bezorgen na het leveren van de dienst.
Geplaatst: 05 feb 2010 08:30
door Joeri_J
lijkt volgens mij sterk op taken van advertenties van "zelfstandig thuiswerken en veel geld verdienen"...
doch zijn dit vaak niet al te 'katholieke' zaken.
Geplaatst: 07 feb 2010 00:11
door infoad
Het gaat hier om een dienst die ik lever na betaling van de factuur.
De promotie bestaat uit het plaatsen van de klant zijn website in verschillende relevante gidsen (het gaat dus zeker niet om die zogenaamde thuiswerk). Omdat het mij ook tijd en geld kost, vraag ik een betaling op voorhand. Waarom? Het gekende verhaal van wanbetalers.
Bij een annulering (geen reactie na enkele weken, of per e-mail aangegeven), maak ik een kopie van dezelfde factuur met de extra benaming "annulering". Het is dan aan mijn boekhouder om het in de boekhouding te verwerken, want ik hou er zelf geen bij.
Ik hoopte alleen dat als iemand aangeeft OP VOORHAND de factuur te willen betalen, dit ook verplicht is te doen.
mvg
Geplaatst: 07 feb 2010 12:40
door bartvdv
Neen, je vraagt betaling op voorhand en je stelt een uiterste betalingsdatum voor. Is de betaling binnen, dan lever je de dienst en verstuurt een factuur met de vermelding "betaald".
Krijg je geen reactie voor een bepaalde datum, dan lever je de dienst niet en is er ook geen factuur.
Het heeft geen zin om je eigen administratie te verzwaren door het versturen van facturen, te wachten op betaling - die er in de meeste gevallen niet komt - en dan facturen te gaan annuleren. Ook al is er in zekere zin een verkoopverbintenis. Klanten moet je eerst een aantal keer aanmanen, dossier samenstellen voor de advocaat, laten dagvaarden, enz.
Dus er is echt iets mis met je zakenmodel. Ik weet niet op welke manier klanten zich bij jou aanbieden (wia een website?), maar je zou een soort van standaardcontract kunnen aanbieden in PDF-formaat waarin zeer duidelijk staat wat de verplichtingen zijn van de klant.
Geplaatst: 07 feb 2010 19:00
door infoad
@bartvdv
Bedankt voor de tips! Aan een uiterste betaaldatum had ik bijvoorbeeld nog niet gedacht (ben nog niet zolang ondernemer).
Ik zal mijn manier van werken eens grondig onder de loep nemen en aanpassingen doorvoeren.
Al mijn klanten komen binnen via mijn website.
mvg
Geplaatst: 09 feb 2010 17:58
door Franciscus
Als u een firma hebt dan moet u toch iets van boekhouding - facturatie en wat kan of niet kan weten...
Indien niet zeer snel daar iets van leren. Unizo heeft daarvoor voor beginnende zelfstandigen/firma's een reeks van cursussen.
Als je lid bent kan je ook gebruik maken van hun website en standaardbrieven en andere zaken.
Ik weet dat deze zeer goed op de hoogte zijn net zoals de juridische dienst van testaankoop.
Dus eens kontact opnemen.
Gezien website
link
http://www.internet-observatory.be/inte ... ome_nl.htm
en op ministerie ecomomische zaken - ik vind hem niet maar deze hebben een hele handleiding over internethandel ( en valkuilen).
http://mineco.fgov.be/protection_consum ... ome_nl.htm
Dit is niet de goede link maar zo kan je wel wat terug op de balk en dna kijken wat er nog wordt aangeboden