Pagina 1 van 1

Wanneer betaling van gewonnen rechtzaak?

Geplaatst: 10 feb 2010 12:08
door anitavdv
Goededag,

Ik had een rechtzaak lopen tegen mijn vroegere werkgever welke mij onwettellijk had ontslagen tijdens mijn zwangerschap. De eerste keer had ik gewonnen en dan zijn ze in hoger beroep gegaan en dit heb ik ook gewonnen. (Dit heeft 8 jaar aangesleept!) Nu was mijn vraag, hoeveel tijd heeft de verloren partij om mij te betalen? Kunnen zij ook weigeren om te betalen, wat gebeurd er dan?

Met Vriendelijke Groeten
Anita

Geplaatst: 10 feb 2010 18:32
door Franciscus
Normaal hebt u een advocaat? of liep het via vakbond
Het arrest moet aan tegenpartij worden betekend - deze kan nog in cassatie gaan maar dat heeft normaal geen invloed ( over het algemeen).

Als daar bedragen instaan ( in het arrest) kan u dan een deurwaarder vragen deze nu te gaan innen door rekeningen in beslag te nemen - goederen te beslagen enz om zo met dwang tegenpartij te verplichten de som aan u over te maken.
Case waar ik weet van heb - onmiddellijk na beslag heeft de ontslagen werknemer enkele rekeningen van werkgever met bewarend beslag bezwaard ten belope van enkele miljoen BF. Na 6 jaar - werkgever was ondertussen failliet heeft hij gelijk gekregen in beroep en heeft curator geld moeten betalen - schadevergoeding + was volgens arrest nog altijd in dienst bij faling dus ook die vergoeding gekregen.

ps een gedeelte van uw kosten zijn ook terugvorderbaar bij tegenpartij

Geplaatst: 10 feb 2010 19:56
door anitavdv
De deurwaarder word aangesteld wanneer ze niet willen betalen, maar stel nu dat ze wel gewoon hun schuld willen betalen, hoeveel tijd hebben ze hiervoor dan?

Geplaatst: 10 feb 2010 21:55
door Vandebos
Hetgeen u hen geeft.

Persoonlijk? 2 weken. Indien niet betaald binnen die termijn --> deurwaarder. (is toch op hun kosten aangezien zij u noodzaken de betekening te laten uitvoeren door niet niet onmiddellijk na vonnis te betalen)

Geplaatst: 11 feb 2010 00:37
door JohnD
Hetgeen u hen geeft.

Persoonlijk? 2 weken. Indien niet betaald binnen die termijn --> deurwaarder. (is toch op hun kosten aangezien zij u noodzaken de betekening te laten uitvoeren door niet niet onmiddellijk na vonnis te betalen)
Ik heb het hier al eens aangehaald, gewoon gangsterpraktijken dat die deurwaarders toepassen. Voor de goede orde en omdat er toen niemand op reageerde en nu waarschijnlijk ook niet hier nog even herhalen.

Ik verlies case tegen deurwaarder himself.

1) Hij zorgt ervoor om u zo laat mogelijk te verwittigen dat hij een zaak tegen u aangespannen heeft. De bedoeling is natuurlijk dat ze erop te rekenen dat u geen bewijzen meer heeft (6m. dacht ik dat ze tijd hebben).
2) De deurwaarder hoeft tov de verederechter geen enkel bewijs te leveren dat hij u op de hoogte heeft gebracht van een openstaand saldo in zijn voordeel. Een gewoon schrijven (kopij) van hem aan u word door die vrederechter aanvaard als voldoende bewijskrachtig (!!!!).
3) Nadat je dan veroordeeld bent en je inziet dat je onmogelijk kan winnen tegen dit soort individuen, denk je eraan dan maar te betalen.
4) Je belt s' anderendaags naar de deurwaarder om hem het rekeningnummer te vragen op hetwelk je het bedrag kan storten en de referentie die je moet gebruiken. De secretaresse neemt op en zegt dat zij een overschrijvingsformulier zal toesturen.
5) Er gebeurt niets gedurende 14d. maar er word natuurlijk wel een betekenis aan huis bezorgd. Dus kosten erbij voor de schuldenaar die konden vermeden worden.
6) Terug een telefoontje naar de deurwaarder; natuurlijk weer niet aanwezig maar zijn secretaresse weet te zeggen dat hij (de deurwaarders in het algemeen dus) instructies gekregen hebben (sorry, even vergeten hoe dat overkoepelend orgaan van vrederechters heet) dat vonnissen steeds moeten betekent worden.
7) Een telefoontje van mij naar dat overkoepelend orgaan: ze ontkennen met klem dat zij ooit dergelijke instrukties aan hun deurwaarders hebben gegeven.
8 ) Terug telefoontje naar de betreffende secretaresse van de deurwaarder met de vraag om een en ander schriftelijk te bevestigen dat zij (de deurwaarders) de opdracht gekregen hebben dat ze steeds verplicht zijn om een vonnis te laten betekenen ? Kan natuurlijk niet.
9) Wat te doen ? Zorgen dat je het vonnis betaalt nog voor je het opgestuurd krijgt (normaal is dat reeds de dag volgend op het vonnis). Geld bij hebben en cash betalen aan Mr. De Deurwaarder kan misschien ook.

Geplaatst: 11 feb 2010 11:23
door anitavdv
Als ze niet willen betalen word er een deurwaarder aangesteld, wat gebeurd er precies dan? Dus eerst krijgen ze een brief waarschijnlijk waarin staat dat ze moeten betalen. Hoeveel tijd hebben ze dan om te betalen? En als ze niet reageren op die eerste brief, hoeveel brieven of herinneringen kunnen ze dan nog krijgen? En als ze totaal niet reageren op geen enkele brief, komen ze dan voor de rechtbank? En hoe lang duurd dit allemaal dan en hoeveel kosten zijn dit voor hun?

Anita

Geplaatst: 11 feb 2010 12:00
door Vandebos
Was de tegenpartij aanwezig bij het vonnis en of het geding?

Als u het vonnis wenst te laten betekenen dien je je naar de griffie te begeven en een eensluidend afschrift van het vonnis te vragen. ( kost normaliter € 0.50 per pagina) met dit vonnis begeeft u zich naar een deurwaarder van uw keuze die de regio bedient waarin het vonnis dient betekend te worden.

Hoogstwaarschijnlijk zal deze u een voorschot vragen om de betekening uit te voeren. (dit zal hij terugvorderen van de te betekenen partij samen met de gevorderde sommen uit het vonnis)

Hopelijk helpt dit u verder?

@john Wat heeft je aanvaring met een deurwaarder te maken met vraag van de poster?

Geplaatst: 11 feb 2010 12:21
door anitavdv
Ja dus maar eens de verschuldigde partij een brief krijgt van de deurwaarder hoeveel tijd hebben ze dan nog om te betalen, en indien ze dit niet doen wat gebeurd er dan allemaal? Beslag op goederen? En hoelang kan dit allemaal duren, weken? Maanden? Jaren?

Geplaatst: 11 feb 2010 17:38
door Franciscus
Hierbij enkele nuttige linken
http://www.just.fgov.be/img_justice/pub ... df/214.pdf
http://www.just.fgov.be/img_justice/pub ... pdf/47.pdf
http://www.just.fgov.be/img_justice/pub ... pdf/49.pdf
http://www.just.fgov.be/img_justice/pub ... df/255.pdf

gaat over gedaagde - deurwaarders - vrederechter en hoe procedure wordt afgehandeld - is te vergelijken met vonnissen van arbeidsrechtbank

Geplaatst: 11 feb 2010 17:51
door anitavdv
Dank u, hier ben ik al wat wijzer van, maar ik denk dat het nog een iets andere situatie is, het is niet het vredegerecht, maar de arbeidsrechtbank waar dit is voorgekomen, ik kan me niet echt voorstellen dat ze aan een groot bedrijf een afbetalingsplan zullen voorstellen...en de tijdspanne waarin ze dit zouden moeten betalen na bericht van een deurwaarder vind ik hier ook niet onmiddellijk in terug.

Geplaatst: 12 feb 2010 17:57
door Franciscus
laatste regel te vergelijken met.
Van het ogenblik dat een vonnis in kracht /gezag van gewijsde is gegaan kan het worden uitgevoerd dwz dat U diegene bent die de tijd kan bepalen.
Uitvoeren wil zeggen dat tegenpartij nadat het vonnis is betekend moet betalen.
Zie mijn vorige posting waar de werknemer op mijn advies wegens het onterecht onslag bij voorbaat bewarend beslag had laten leggen op een bedrag van x Bfr op enkele rekeningen van die firma. Zelfs toen Y jaar daarna de firma plots failliet ging bleef dat geld staan - na uitspraak van de rechtbank (hof van beroep) heeft curator betaald. Dat was gezien de extra berekeningen - nog bijbetalen enz enkele maanden later.

Dus lees wat Vandebos heeft geschreven dan weet je wat te doen - normaal zal vakbond trouwens in uw naam via de advokaat die stappen laten zetten.

PS het is misschien al uitgevoerd maar staat het op de derdenrekening van advocaat.???

Geplaatst: 12 feb 2010 20:02
door anitavdv
Ja inderdaad dit was het geval :D Alles is dus in orde.

Welbedankt voor jullie info en tijd .

Anita