Pagina 1 van 1
verdeling onroerend goed na echtscheiding.
Geplaatst: 26 feb 2010 20:02
door Thies
Ik ben wettelijk gescheiden en ben bezig met de verdeling van de woning na verkoop. Ik kocht een appartement in 2003 samen met mijn toenmalige partner. Zij bracht 13800 euro in. In 2005 werd dit appartement verkocht en hiervan werd een woning gekocht. Er werd een beding van aanwas in vruchtgebruik opgemaakt, aangezien mijn aandeel in het huis groter was door mijn hogere leeftijd. Wij zijn 22 jaar in leeftijdsverschil. Enkele maanden later zijn wij getrouwd met het huwelijkscontract Wetteljke gemeenschap van goederen. Het beding van aanwas werd herroepen en de woning werd door ieder voor de helft in de gemeenschap gebracht. Nu na de scheiding vraagt zij dit bedrag volledig terug. Kan zij dit zo maar?
Geplaatst: 26 feb 2010 20:18
door roharro
later zijn wij getrouwd met het huwelijkscontract Wetteljke gemeenschap van goederen .....en de woning werd door ieder voor de helft in de gemeenschap gebracht. Nu na de scheiding vraagt zij dit bedrag volledig terug. Kan zij dit zo maar?
De woning is voor de helft van haar ingevolge het huwelijkscontract. Bijgevolg kan de helft van de woning opgeeist worden.
Geplaatst: 26 feb 2010 20:24
door Thies
Volgens mij ook. Maar volgens de notaris zou zij,indien zij de inbreng van dat geld destijds kan bewijzen, dit bedrag er nog eens bovenop vragen.
Geplaatst: 01 mar 2010 16:14
door j.demoor
“Art.1452.Echtgenoten kunnen overeenkomen dat de tegenwoordige en toekomstige roerende of onroerende goederen, bedoeld in artikel 1399(=eigen vermogen), geheel of ten dele tot het gemeenschappelijk vermogen zullen behoren...”(Burgerlijk Wetboek).
Uit ‘Zij bracht 13800 euro in‘ leid ik af dat niet ieder de helft inbracht en ‘hiervan werd een woning gekocht’ houdt dan in dat niet ieder de helft van de woning betaalde.
‘de woning werd door ieder voor de helft in de gemeenschap gebracht‘ vereist dat ook ieder voor de helft ervan eigenaar was. Aan die vereiste was niet voldaan zodat hieruit kan afgeleid worden dat het meerdere dan de helft eigen vermogen bleef van degene die meer dan de helft inbracht.
Onderzoek echter zorgvuldig de tekst van uw inbrengovereenkomst.