Pagina 1 van 1

scheiding

Geplaatst: 20 apr 2010 12:14
door valerieh
Vraag 1: ik ben getrouwd met scheiding van goederen. Mijn ex is uit eigen beweging het huis uitgegaan. Nu wil ze bij de verdeling van goederen ervan uitgaan dat alles wat we na ons huwelijk kochten sàmen is verworven. Ik geloof da dat klopt, maar als ik kan aantonen met aankoopbewijzen dat ik de goederen heb aangekocht, horen de spullen dan aan mij toe of kan zij er toch de helft van eisen, ook al heeft ze er geen cent in gestoken?
Vraag 2: ze is nog steeds mede-eigenaar van de woning, ook al woont ze er al meer dan een jaar niet. Ze haalde onlangs spullen op die niet van haar zijn. Wat kan ik doen om haar de toegang te ontzeggen? En kan ik de spullen recupereren als ze die zelf niet wil terugbrengen? Kan ik bijvoorbeeld sloten laten veranderen?
Vraag 3: kan iemand me aan goede advocaat aanraden voor echtscheiding in de buurt van Brussel of Brussel zelf?
Bedankt voor alle advies

Geplaatst: 20 apr 2010 16:05
door Franciscus
Wonen en eigenaar zijn twee verschillende begrippen.
Als eigenaar is het uw woning. Als u echter geen toelating hebt van de bewoners (andere eigenaar of huurder) mag u daar niet binnen.
Indien u dat toch doet is het minimaal huisvredebreuk en in uw geval diefstal met gebruik van valse sleutels -
U mag zonder meer de sloten veranderen en u hoeft aan de andere eigenaar -- in uw hoedanigheid van bewoner -- geen exemplaar van de sleutel te geven.
Wat de goederen en eigendom betreft is dat iets ingewikkelder - in ons huwelijkscontract staat duidelijk aangegeven dat goederen van vb keuken die zonder enig eigendomsdocument van de echtgenote zijn. De boeken zijn dan weer voor mij.
Alle facturen MET naam erop zijn van de persoon wiens naam erop staat.
Ander element wie heeft het betaald en van welke rekening - zijn/waren er gescheiden rekeningen al of niet met volmacht enz --- dus heel veel factoren die plots een andere uitkomst kunnen geven.
Spullen die niet van haar zijn ---van wie dan wel van u of van iemand anders - in geval twee is is zuivere diefstal in geval één van u -- waar is de boedelbeschrijving.
Wat advocaat betreft - zie balie orde Vlaamse advocaten

Geplaatst: 20 apr 2010 16:42
door valerieh
Dag Franciscus,
Bedankt voor je antwoord.
Ik heb vele facturen niet, zijn uitreksels van bank ook voldoende als betalingsbewijs?

Geplaatst: 20 apr 2010 16:59
door Franciscus
begin van bewijs ... maar wat voor soort rekening eigen met volmacht voor andere partij en u ook op de rekening andere partij en door elkaar betalen van allerlei mogelijke kosten... dan wordt het zeer twijfelachtig...
U kan niet eenduisig zeggen dat het uw goederen zijn als er van uw rekening ook goederen van haar gekocht zijn ( met factuur)

Geplaatst: 21 apr 2010 11:38
door j.demoor
“Art.1468.Het bewijs van de eigendom van een goed wordt tussen echtgenoten zowel als ten aanzien van derden geleverd naar de regels van artikel 1399, tweede en derde lid. Roerende goederen waarvan niet kan worden bewezen dat ze eigendom zijn van een der echtgenoten, worden beschouwd als onverdeeld tussen de echtgenoten.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.1399...Tussen de echtgenoten onderling mag het bewijs van eigendom van dezelfde goederen geleverd worden door alle middelen, met inbegrip van getuigenissen en vermoedens en zelfs van algemene bekendheid.”(B.W.).

Als mede-eigenaar heeft uw vrouw dezelfde rechten op de woning in onverdeeldheid als u zelf. De rechter kan haar de toegang tot die woning ontzeggen bij voorlopige maatregel,krachtens art.223 Burgerlijk Wetboek of vanaf de inleiding van de echtscheiding krachtens art.1280 Gerechtelijk Wetboek.