Pagina 1 van 1

verjaringstermijn bouwfacturen

Geplaatst: 26 jul 2010 17:44
door consult
Onze aannemer is failliet gegaan , nu kregen we van een advocatenkantoor een schrijven met de betaling van verschillende facturen (3)
De facturen zijn van 1999 EN 2000, en ze gaan over saldo te betalen voor werken die NOOIT voltooid zijn en waar een deel zeer slecht van gebeurt is. De aannemer heeft in 2001 een brief met overzicht te betalen gestuurd waarop wij gereageerd hebben dat we betalen van zodra de werken voltooid waren.
Kan de curator ons verplichten van die facturen met interesten te betalen of zijn deze intussen verjaart?

Re: verjaringstermijn bouwfacturen

Geplaatst: 26 jul 2010 19:47
door mava105
Ik denk dat jullie destijds aan de curator al hadden moeten laten weten wat er nog uitgevoerd diende te worden van de werken. Nu is het telaat denk ik.

Re: verjaringstermijn bouwfacturen

Geplaatst: 26 jul 2010 19:50
door consult
de aannemer is nu pas failliet gegaan niet destijds.

Re: verjaringstermijn bouwfacturen

Geplaatst: 26 jul 2010 19:54
door mava105
Met alle briefwisseling over de slechte en/of onvolledige uitvoering van de werken naar de curator gaan, en met hem een overeenkomst maken. Hopelijk hebben jullie hierover een uitvoerige briefwisseling gevoerd met de aannemer, anders staan jullie zwak.

Re: verjaringstermijn bouwfacturen

Geplaatst: 26 jul 2010 20:14
door roharro
De aannemer heeft in 2001 een brief met overzicht te betalen gestuurd waarop wij gereageerd hebben dat we betalen van zodra de werken voltooid waren.

De verjaartermijn van de facturen is 10 jaar. Maar het is mogelijk dat de "herinnering" van 2001 een ingebrekestelling inhoudt en die stuit de verjaring. Hebt u destijds de aannemer aangetekend in gebreke gesteld voor slechte uitvoering der werken?

Re: verjaringstermijn bouwfacturen

Geplaatst: 26 jul 2010 20:58
door consult
ja aangetekend verstuurd voor slecht uitgevoerde en ONVOLTOOIDE werken

Re: verjaringstermijn bouwfacturen

Geplaatst: 26 jul 2010 23:29
door scorpioen
De verjaringstermijn is tien jaar.

Een ingebrekestelling, zelfs aangetekend, zelfs per deurwaardersexploot, stuit de verjaring niet. Enkel een dagvaarding voor de rechtbank, of erkenning van schuld stuit de verjaring.

Tenslotte nog:

Wegens de onderlinge afhankelijkheid van de wederkerige verbintenissen van de partijen bij een wederkerige overeenkomst moet de partij bij zo'n overeenkomst die de uitvoering vordert van de op de tegenpartij rustende verbintenissen nadat eerstgenoemde haar eigen verbintenissen heeft uitgevoerd, bewijzen dat zij die verbintenissen heeft uitgevoerd, of aangeboden heeft ze uit te voeren (Cass., 25 juni 2004, rolnummer C.03.0326.F, http://jure.juridat.just.fgov.be" onclick="window.open(this.href);return false;).

Als de vordering niet verjaard zou zijn, zou u pas moeten betalen als de aannemer bewijst dat hij zijn werk goed heeft uitgevoerd.