Pagina 1 van 1

Gifte onder levenden

Geplaatst: 08 jun 2011 06:30
door Sprint
Er is een overeenkomst onder echtgenoten "gifte onder levenden"
De echtgenote overleed , 2 jaar geleden.
De echtgenote verklaart in de overeenkomst "gifte onder levenden" te doen aan haar voornoemde echtgenoot van de volle eigendom van al de goederen, roerende en onroerende goederen zonder uitzondering, waarop hij bij het overlijden van zijn echtgenote zou kunnen aanspraak maken, zonder gehouden te worden borg te moeten stellen voor de goederen aan vruchtgebruik onderworpen, maar met last van, ten koste der gemeenschap, getrouwe inventaris te doen opmaken, volgens welke prijs hij zou mogen overnemen al de lichamelijke roerende goederen der gemeenschap.
Indien er kinderen voortkomen uit het huwelijk zal deze gift verminderd worden tot vruchtgebruik, voor alles zonder uitzondering.
Indien de wettige erfgenamen deze gifte zouden betwisten of willen doen verminderen, dan geeft zij aan haar voornoemde man het grootste aandeel in volle eigendom en in vruchtgebruik op al de goederen, roerende en onroerende , waarover de wet haar te haren sterfdag in zijn voordeel zal toelaten te beschikken. Om door hem daarvan te genieten en te beschikken, te beginnen met haar sterfdag en met vrijstelling van borgstelling voor de goederen aan vruchtgebruik onderworpen, maar met last van inventaris en met recht van overname.
Kort na het overlijden van de echtgenote dienden de kinderen enkele documenten te ondertekenen bij de vader, volmacht voor de Bank.
Nu 2 jaar later is de verstandhouding met de vader allesbehalve en vernemen de kinderen dat er niks zal zijn ook niks van het deel van de moeder en dat de vader die het vruchtgebruik heeft over de woning, ook wenst te verkopen en dat de kinderen dit niet zullen weten.
Wat zijn de stappen die de kinderen dienen te nemen.
Op wat hebben ze nu of later recht of geen recht ?

Re: Gifte onder levenden

Geplaatst: 08 jun 2011 16:55
door wanton
Door de aanwezigheid van de kinderen is het tweede deel van de clausule van toepassing : enkel het vruchtgebruik. Dit komt mi. overeen met de wettelijke regeling. De overlevende partner behoudt zijn helft en erft het vruchtgebruik , terwijl de kinderen de blote eigendom van de overledene erven. Dit is van toepassing zowel voor de onroerende als de roerende goederen. Dit betekent dat vader de eigendom niet kan verkopen zonder akkoord van de kinderen , die dan ook hun deel van de verkoopprijs moeten ontvangen. Er is ooit iets afgetekend!? Heeft u bij de notaris of de Registratie al nagevraagd wat u heeft getekend?

Re: Gifte onder levenden

Geplaatst: 08 jun 2011 18:23
door Sprint
Nee, bij Notaris of registratie nog geen navraag gedaan.
Alle kinderen gaven aan de vader een volmacht, fotokopie ID en volmacht voor nalatenschap te regelen en handtekening. Alsook volmacht bij Bank voor nalatenschap te regelen.

Re: Gifte onder levenden

Geplaatst: 08 jun 2011 20:29
door roharro
"Nu 2 jaar later is de verstandhouding met de vader allesbehalve en vernemen de kinderen dat er niks zal zijn ook niks van het deel van de moeder en dat de vader die het vruchtgebruik heeft over de woning, ook wenst te verkopen en dat de kinderen dit niet zullen weten."

De vader kan het huis niet verkopen zonder toestemming van de kinderen aangezien ze mede-eigenaar zijn (dat staat zo genoteerd bij het hypotheekkantoor, geen enkele notaris zal enkel op vraag van uw vader alleen een akte verlijden)).
Wat de gelden betreft moeten de kinderen eisen dat die op een geblokkeerde rekening worden gezet waarvan de kinderen blote eigenaar zijn en de vader vruchtgebruiker. Indien vader dat weigert (kan hij omdat jullie hem carte blanche hebben gegegeven door te tekenen voor akkoord met de vrijgave van de gelden) dan moeten jullie dit eventueel via het gerecht regelen.

Re: Gifte onder levenden

Geplaatst: 09 jun 2011 10:53
door j.demoor
‘Indien er kinderen voortkomen uit het huwelijk zal deze gift verminderd worden tot vruchtgebruik’ houdt in dat de langstlevende echtgenoot enkel het vruchtgebruik op de nalatenschap van zijn vooroverleden echtgenote verwierf vermits er blijkbaar kinderen voortgekomen zijn uit het huwelijk. Die kinderen zijn dan blote eigenaar van diezelfde nalatenschap,inbegrepen moeders helft van het huis indien dit gemeenschappelijk was.

“Art.745ter Niettegenstaande enig andersluidend beding kan ieder die de blote eigendom verkrijgt, EISEN dat voor alle met vruchtgebruik belaste goederen een boedelbeschrijving van de roerende en een staat van de onroerende worden opgemaakt, dat de geldsommen worden belegd en dat de effecten aan toonder, naar keuze van de langstlevende echtgenoot, worden omgezet in inschrijvingen op naam of gedeponeerd op een gemeenschappelijke bankrekening.”(Burgerlijk Wetboek).

Voornoemde mogelijkheid is niet in de tijd beperkt. Belast hiermee zo nodig een eigen notaris.

Verkoop van het huis kan MITS toestemming van ALLE mede-eigenaars(=volle,blote,vruchtgebruikers)

Re: Gifte onder levenden

Geplaatst: 09 jun 2011 12:21
door Sprint
Zojuist bij de registratie geweest en het bleek dat er een wijziging in het huwelijkscontract was.
ondertussen de wijziging ontvangen van de Notaris.
Wijziging hetgeen volgt :
De comparanten verklaren te willen afwijken van de gelijke verdeling van de gemeenschap zoals deze voorzien is bij wet.
Bijgevolg bedingen zij, ten titel van huwelijksovereenkomst, dat hun gemeenschappelijk vermogen, zoals dit zal samengesteld zijn bij de ontbinding van de gemeenschap door het overlijden van één van hen, alsdan aan de langstlevende van de echtgenoten in volle eigendom zal toebehoren, zowel bij bestaan als bij niet bestaan van afstammelingen, uit hun huwelijk geboren.
Kunnen de kinderen alsnog iets doen, om het deel van hun moeder veilig te stellen ? Met deze wijziging vermoed ik dat de vader ook de eigendom alleen kan verkopen ?

Re: Gifte onder levenden

Geplaatst: 09 jun 2011 15:52
door roharro
Vader kan inderdaad doen wat hij wil vermits alles nu zijn persoonlijke eigendom geworden is.
U kunt niets doen.

Re: Gifte onder levenden

Geplaatst: 09 jun 2011 17:57
door wanton
Deze clausule kan inderdaad , waardoor de overlevende echtgenoot alleen eigenaar wordt van alle gemeenschappelijke goederen. Officiëel is het dat de erfenis van de kinderen 'uitgesteld' wordt. Optimaal is dit echter niet , want in een normale situatie wordt die clausule ' langst leeft ,al heeft' juist gewijzigd in het wettelijk stelsel. Zeker als er kinderen zijn , want deze procedure kost extra aan successierechten. Maar dar trekt vader zich blijkbaar niets van aan en heeft hij andere plannen ?