Openbare dronkenschap is strafbaar volgens de besluitwet van 14 november 1939 betreffende de beteugeling van dronkenschap.
Dezelfde wet verbiedt onder andere ook het opdienen van dronkenmakende dranken aan iemand die kennelijk dronken is, iemand doen drinken tot hij dronken wordt, iemand opzettelijk tot dronkenschap brengen met ziekte, werkonbekwaamheid of de dood tot gevolg, uitdagingen tot drinken voorstellen of aanvaarden.
Een recente wetswijziging (B.S. 31/12/09) legt duidelijke leeftijdsgrenzen vast voor verkoop en schenken van alcohol. Alcoholhoudende dranken (bier, wijn, …) mogen niet verkocht, geschonken of aangeboden worden aan jongeren onder de 16 jaar. Wanneer iemand alcohol wil kopen, mag men een bewijs vragen dat men ouder is dan 16 jaar. Deze wetswijziging creëert duidelijkheid: geen alcohol voor -16-jarigen. Niet op café, maar ook niet in de supermarkt, nachtwinkel of drankautomaat.
Voor sterkedrank (alcopops, vodka, …) ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar. Schenken, verkopen of uitdelen van sterke drank (om mee te nemen) aan min-18-jarigen mag niet volgens art. 13 van de wet van 28 december 1983 ‘betreffende het verstrekken van sterke drank en betreffende het vergunningsrecht’: het verstrekken, zelfs gratis, van sterke drank voor gebruik ter plaatse aan minderjarigen is verboden in drankgelegenheden. Ook het verkopen en het aanbieden, zelfs gratis, van mee te nemen sterke dranken aan minderjarigen is verboden. Wanneer iemand sterkedrank wil kopen, mag men een bewijs vragen aan de jongere dat aantoont dat hij ouder is dan 18 jaar.
http://www.drugsinbeweging.be/info_wet_alcohol.html" onclick="window.open(this.href);return false;