Verhuren onderdeel recent aangekocht appartement

SdeLioncourt
Topic Starter
Berichten: 2
Locatie: Antwerpen

Verhuren onderdeel recent aangekocht appartement

#1 , 21 sep 2011 11:26

Beste allemaal

Dit is de eerste maal dat ik dit doe, nog nooit van een forum gebruik gemaakt.
Heb de ganse dag aan de telefoon gehangen, op de typisch Belgische manier van instantie naar instantie gestuurd, van kas naar muur zonder ophouden en zonder antwoord te krijgen op mijn vraag. Dit is mijn situatie :

Ik heb het geluk gehad recent een appartement te kunnen aankopen, mijn eerste aankoop, allemaal geweldig natuurlijk. :)
Voor een groot deel van de week ben ik in het buitenland, het appartement is voor mij alleen sowieso wat groot, daarom (ook voor de financiele last wat draagbaarder te maken) wou ik een deel hiervan verhuren. Te verstaan één grote kamer (in 2 delen slaapkamer, leefkamer), eigen inkomhal, eigen aparte badkamer, en keuken(gemeenschappelijk dan wel). Ik blijf zelf wel daar wonen en gedomicilieerd.
Voor het fiscaal aspect, lening en premies en dergelijke staat het ingeschreven als mijn eerste en enige woningn en dus ook hoofdverblijfplaats.

- Mag ik wel een deel verhuren?
- Is dit dan "onderhands" verhuren met een contract van onderlinge overeenkomst of moet het volgens een gerigistreerd contract volgens de woninghuurwet?
- Heeft dit gevolg voor de fiscale voordelen die ik nu geniet?

Ik ben ontzettend dankbaar voor alle informatie hieromtrent.
“For All The Sad Words Of Tongue And Pen, The Saddest Are These, ‘It Might Have Been’.” -John Greenleaf Whittier

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 22 sep 2011 10:20

In principe belet niets u een deel van uw appartement te verhuren als woning.

“Art.1bis.Van elke huurovereenkomst die onder toepassing van deze afdeling valt en die betrekking heeft op de hoofdverblijfplaats van de huurder moet een geschrift worden opgesteld, dat afgezien van alle andere nadere regels, het volgende moet inhouden : de identiteit van alle contracterende partijen, de begindatum van de overeenkomst, de aanwijzing van alle ruimtes en gedeelten van het gebouw die het voorwerp van de verhuur zijn en het bedrag van de huur...”(20 februari 1991 Woninghuurwet).

“Art.4.2.1.Niemand mag zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning:...7° een woning opsplitsen of in een gebouw het aantal woongelegenheden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande wijzigen, ongeacht of het gaat om een eengezinswoning, een etagewoning, een flatgebouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).

Zonder die vergunning wordt u geacht ‘samenwonende’ te zijn met uw huurders..
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Archief”