Stel:
Een vrouw adopteert een kind. Er is geen enkele bloedband tussen kind en vrouw maar de vrouw zorgt wel al vanaf de geboorte voor het kind.
Als het kind 12 jaar is adopteert de vrouw het kind. Het wordt een gewone adoptie ( band met moeder en grootouders blijft bewaard).
De gemeente zegt: Wij kunnen dit niet registreren. U zal een afschrift van het vonnis moeten binnenbrengen. (Dit nadat er na maanden na het vonnis nog niets gewijzigd was). Als wordt gesteld dat griffie een afschrift van vonnis rechtstreeks naar gemeente moet sturen wordt dit ontkend.
Antwoord: Wij krijgen geen geen copie's van het gerecht die sturen nooit iets naar ons.
Vraag: Hoe noteren jullie dat dan. A: u moet voor een copie van de akte zorgen.
Uiteindelijk wordt blijkbaar wel iets ingevuld. Vonnis van augustus 2010 .... inschrijving is gebeurd in februari 2010 ... juist goed gelezen.
Er is een naamswijziging ( nu dubbele familienaam).... dat is juist genoteerd.
Nu een geboorteattest gevraagd: Wat blijkt de moeder is verdwenen op het document en vervangen door de adopterende vrouw.
Hoe kan dat? Op het copie van de wijziging staat nu de adopterende vrouw als moeder vermeld en er is geen band meer met de oorspronkelijke familie.
Nu begint ook de dienst kinderbijslag moeilijk te doen: Ook al wordt deze al 12 jaar uitbetaald via werk van de adopterende vrouw.
De echte moeder heeft nu documenten gekregen om in te vullen terwijl de adoptief ouder al 2 maal een volledig dossier met alle documenten: geboorteakte, gezinssamenstelling, adres van woonst, copie vonnis, copie I.IK van kind enz heeft doorgestuurd.
Graag wat wetgeving want ik wil nu toch eens een 'babbel' gaan doen met gemeente. Daar wordt men van het kastje naar de muur gestuurd steeds iemand anders aan het loket en met een 'duidelijk' gebrek aan kennis.