adoptie en problemen met gemeente

Franciscus
Topic Starter
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

adoptie en problemen met gemeente

#1 , 22 sep 2011 10:04

Stel:

Een vrouw adopteert een kind. Er is geen enkele bloedband tussen kind en vrouw maar de vrouw zorgt wel al vanaf de geboorte voor het kind.
Als het kind 12 jaar is adopteert de vrouw het kind. Het wordt een gewone adoptie ( band met moeder en grootouders blijft bewaard).

De gemeente zegt: Wij kunnen dit niet registreren. U zal een afschrift van het vonnis moeten binnenbrengen. (Dit nadat er na maanden na het vonnis nog niets gewijzigd was). Als wordt gesteld dat griffie een afschrift van vonnis rechtstreeks naar gemeente moet sturen wordt dit ontkend.
Antwoord: Wij krijgen geen geen copie's van het gerecht die sturen nooit iets naar ons.
Vraag: Hoe noteren jullie dat dan. A: u moet voor een copie van de akte zorgen.
Uiteindelijk wordt blijkbaar wel iets ingevuld. Vonnis van augustus 2010 .... inschrijving is gebeurd in februari 2010 ... juist goed gelezen.
Er is een naamswijziging ( nu dubbele familienaam).... dat is juist genoteerd.
Nu een geboorteattest gevraagd: Wat blijkt de moeder is verdwenen op het document en vervangen door de adopterende vrouw.

Hoe kan dat? Op het copie van de wijziging staat nu de adopterende vrouw als moeder vermeld en er is geen band meer met de oorspronkelijke familie.

Nu begint ook de dienst kinderbijslag moeilijk te doen: Ook al wordt deze al 12 jaar uitbetaald via werk van de adopterende vrouw.
De echte moeder heeft nu documenten gekregen om in te vullen terwijl de adoptief ouder al 2 maal een volledig dossier met alle documenten: geboorteakte, gezinssamenstelling, adres van woonst, copie vonnis, copie I.IK van kind enz heeft doorgestuurd.

Graag wat wetgeving want ik wil nu toch eens een 'babbel' gaan doen met gemeente. Daar wordt men van het kastje naar de muur gestuurd steeds iemand anders aan het loket en met een 'duidelijk' gebrek aan kennis.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 23 sep 2011 10:58

“Art.1231-19.Na het verstrijken van de termijn om beroep of cassatieberoep in te stellen of, in voorkomend geval, na de uitspraak van het arrest waarbij het beroep wordt afgewezen, zendt de griffier onverwijld het beschikkend gedeelte van de rechterlijke beslissing waarbij de adoptie wordt uitgesproken toe aan de ambtenaar van de burgerlijke stand die overeenkomstig artikel 368-1 van het Burgerlijk Wetboek bevoegd is. De ambtenaar van de burgerlijke stand schrijft het beschikkend gedeelte onmiddellijk over in registers en zendt een afschrift van de akte van overschrijving toe aan de griffier alsook aan de federale centrale autoriteit; deze stelt de centrale autoriteiten van de gemeenschappen hiervan in kennis. De overschrijving moet worden vermeld in de kant van de akten van de burgerlijke stand van de geadopteerde en van zijn afstammelingen.”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Topic Starter
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#3 , 23 sep 2011 19:38

Klopt maar dat verandert toch niets aan het statuut van de moeder men heeft nu zelfs de biologische moeder geschrapt en vervangen door de adoptief persoon.
Gezien een kind ouders kan hebben (zelfde geslacht) kunnen dat twee mannen of vrouwen zijn.
Met welk wetsartikel kan ik de gemeente hiermee overtuigen?
Ondertussen nog beter .... nog een ander lesbisch koppel.
Vrouw één heeft twee kinderen (tweeling) en deze staan op haar naam. Ondertussen ook vrouw twee in verwachting en twee kinderen (ook een tweeling). Daar heeft men alle kinderen op vrouw één gezet en blijkt er geen wettelijke band te zijn met de biologische moeder. Daar weet ik nog niet welke redenering de gemeente gevolgd heeft.
----

Reclame

Terug naar “Archief”