Openbare verkoop

HDO
Topic Starter
Berichten: 2

Openbare verkoop

#1 , 19 okt 2011 00:21

Mijn ex partner (we zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract) en ikzelf hebben vier jaar geleden samen een appertement gekocht via hypothecaire lening. Mijn partner is er tien maanden geleden uitgetrokken en bij een nieuwe partner gaan wonen en we hebben besloten het appartement te verkopen en dat ik in het appartement bljf wonen tot het verkocht is. Omdat mijn partner er uitgetrokken is en alles heeft achtergelaten dien ik dus de kosten te betalen om te verhuizen en iets anders te kunnen gaan huren na de verkoop. We hadden besloten om de verkoopsprijs wat hoger te zetten dan hetgeen we terug moeten betalen aan de bank, zodat er wat financien overblijven, zodat ik kan verhuizen en iets anders kan gaan huren.

Ondertussen betalen we elk netjes de helft van de hypotheek en algemene onkosten en ikzelf de individuele onkosten van het appartement omdat ik er nog in woon. Nu duurt de verkoop echter te lang voor mijn ex partner en wil eenzijdig tot een openbare verkoop overgaan. Ik ben echter bang dat het appartement het bedrag niet zal halen dat we terug aan de bank moeten en er dus geen geld meer overblijft voor mezelf om te kunnen verhuizen en ik aldus op straat kom te staan. Wat kan ik doen om mezelf hiertegen te beschermen? Kan mijn partner als mede eigenaar eenzijdig beslissen tot een openbare verkoop? Kan het appartement onder haar waarde verkocht worden? Wat als het niet het bedrag haalt dat we nog terug dienen te betalen aan de bank?

Ik lig er nachten wakker van en ben bang dat ik op straat zal komen te staan. Heeft iemand hier advies voor mij? Alvast hartelijk dank.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 19 okt 2011 00:26

Uw partner kan als mede-eigenaar inderdaad een openbare verkoop eisen en desnoods via Gerecht afdwingen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

dieke
Berichten: 1299

#3 , 19 okt 2011 07:20

Wat bedoel je eigenlijk precies met verhuiskosten? Je ex-partner heeft spullen laten staan die moeilijk te verhuizen zijn zonder professionele firma misschien? Ik heb de indruk dat je je benadeeld voelt, maar eigenlijk woon jij momenteel wel nog in een woning die jullie beiden afbetalen en is hij degene die op dit moment al financieel verantwoordelijk is voor 2 woonsten, omdat hij al ergens anders woont. Ik begrijp dan ook dat hij daar komaf mee wil maken, en dat recht heeft hij inderdaad. Niemand kan verplicht worden "in onverdeeldheid" te blijven. Je kan proberen dit moment van openbare verkoop nog wat te rekken door moeilijk te doen, maar uiteindelijk kan hij dit inderdaad afdwingen via gerechtelijke weg.

Laat het zover niet komen. Als je ex-partner een beetje gezond verstand heeft, wil hij het appartement ook niet ver onder zijn waarde verkopen. Bij een openbare verkoop heb je als verkoper nog steeds het recht het goed terug "in te trekken" als zou blijken dat er echt te weinig interesse is/de verkoopprijs echt onaanvaardbaar laag zou liggen. Probeer dus eerder met hem mee te werken en eventueel in een gesprek overeen te komen dat jullie het appartement niet zullen laten gaan als het minder zou opbrengen dan een door jullie beiden vooraf afgesproken (en best ook op papier gezette!) prijs. Dan kan je wat later nogmaals proberen te verkopen, of er bv. een immokantoor zich mee laten bezighouden.

Hou er wel rekening mee dat het inderdaad wel eens wat minder zou kunnen opbrengen dan wat jullie hadden gehoopt. Misschien waren jullie verwachtingen sowieso wel wat te hoog op dat vlak. Als je er met je ex-partner niet uitgeraakt wat nu de prijs is waaronder jullie niet willen verkopen, laat het appartement dan een keer schatten door een onafhankelijke schatter of een notaris en verklaar jezelf vóór die schatting akkoord dat dat de bodemprijs zal worden. Om je even een vergelijking te geven: wij verkochten onlangs ons huis nadat we er bijna 4 jaar in hebben gewoond. We realiseerden helemaal géén meerwaarde, hoewel we een paar verbeteringswerken hadden gedaan. We hebben dus 4 jaar later exact de prijs gekregen die wij ervoor betaalden. Dat is momenteel toch wel realistischer dan dat je hoopt er op die tijd echt meerwaarde uit te halen. Hou in je achterhoofd dat de afgelopen paar jaren op financieel gebied voor vele mensen niet "min" waren. De prijs die wij betaalden en nu dus ook onze kopers, is ook de prijs die het effectief waard is volgens de schatter. Daarop verder gaan kan absoluut geen kwaad, want wil je meer, dan staat je appartement mogelijk zo lang te koop dat het "opgebrand" geraakt. Dat wil zeggen dat des te langer het te koop staat, des te meer kandidaat-kopers zullen vermoeden dat er wel iets mis mee zal zijn. Op de duur krijg je het op die manier aan de straatstenen niet meer kwijt. Je ex-partner heeft na al die maanden (10 ondertussen sinds zijn vertrek) gelijk dat hij met zijn leven verder wil en dat appartement verkocht wil zien.

Slik die bittere pil in dat eerdere gemaakte afspraken (i.v.m. verhuiskosten) niet kunnen worden nagekomen. Steek de schuld daarvan niet op je ex-partner, maar op de vastgoedmarkt. Laat grote spullen die je niet zelf kan verhuizen desnoods kosteloos ophalen door de kringloopwinkel en verkoop dat appartement en ga zelf ook verder met je leven. Succes!

Reclame

HDO
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 19 okt 2011 12:00

Dank je wel voor de informatie.

Terug naar “Archief”