Pagina 1 van 1

ontslagen worden

Geplaatst: 10 nov 2011 12:06
door Steffie_G
Hey,
hoe kan ik ontslagen worden maar wel het recht op mijn uitkering behouden?
Ik zit namelijk in de situatie dat mijn werkgever zo goed als niemand ontslaagt, tenzij het om dwingende redenen is.
En op al mijn sollicitaties krijg ik te horen dat ze die maand nog iemand nodig hebben, wat dus niet gaat met mijn opzegtermijn van 6 weken.
Ik zoek dus dringend een uitweg op mijn werk, omdat het zo goed als een onmenselijke werksfeer is. Gecreeërd door de baas.
En ik heb ook geen harde bewijzen om aan te tonen dat er sprake is van pesten op het werk.
En een overplaatsing is al meerdere keren geweigerd.

Wat kan ik doen?

Alvast bedankt

Re: ontslagen worden

Geplaatst: 10 nov 2011 13:14
door Gebruiker21
Zoeken naar een job waar je WEL pas aan de slag kan nadat uw opzegperiode afgelopen is. Als je niet echt kan aantonen dat er sprake is van "pesten op het werk" (en als je dit wil inroepen zal je het weldegelijk moeten kunnen staven met goede bewijzen), is er geen andere optie, denk ik. Dus blijven zoeken naar een andere job. Veel anders zit er niet op denk ik.

Je kan uiteraard "gokken" en je ontslag nu alvast geven, en verder zoeken naar een job. Je zal dan kunnen zeggen: "Ik kan niet direct vertrekken, maar binnen twee weken loopt mijn opzeg af en kan ik wel beginnen." Uiteraard moet je dan wel zorgen dat je een job hebt na uw opzegperiode, of dat je toch nog wat kan overbruggen met eigen middelen, want uitkering zal je dan idd niet (meteen) krijgen.

Re: ontslagen worden

Geplaatst: 10 nov 2011 15:08
door mava105
Ervoor zorgen dat uw baas wel een dwingende reden heeft om u af te danken. Uw voeten aan het werk vegen, werk slecht uitvoeren, dikwijls te laat komen opdagen zijn allemaal middellen die een ontslag rechtvaardigen, met behoud van uitkering. :mrgreen:

Re: ontslagen worden

Geplaatst: 10 nov 2011 16:58
door Gebruiker21
Ervoor zorgen dat uw baas wel een dwingende reden heeft om u af te danken. Uw voeten aan het werk vegen, werk slecht uitvoeren, dikwijls te laat komen opdagen zijn allemaal middellen die een ontslag rechtvaardigen, met behoud van uitkering. :mrgreen:
Heu... behoud je uw uitkering bij ontslag om dwingende reden?

Re: ontslagen worden

Geplaatst: 10 nov 2011 17:55
door JPV
nee, allez, een dRingende reden is niet noodzakelijk een reden tot verlies van werkloosheidsrechten, maar wél een foutieve houding tegenover de werkgever. Het is logisch dat een ontslag omwille dRingende reden normaal gezien vertrekt vanuit een foutieve houding van de werknemer.

(de RVA kan echter wel beslissen dat bvb manifest te laat afkomen op het werk geen zware foutieve houding was van de werknemer omdat hij toen uitzonderlijk te laat was wegens een depressie en nu volledig terug hersteld is)

Re: ontslagen worden

Geplaatst: 10 nov 2011 18:41
door Steffie_G
Ik sleep me al 8 maand door de werkdagen heen, heb al verschillende keren een waarschuwing gehad dat ik wat sneller moet zijn, heb ook al een aangetekende brief hiervoor gehad. En toch ontslaan ze me niet.
Ik ben dan ook al 8 maand op zoek naar iets anders.
Je zegt altijd wel dat het uiteindelijk wel zal goed komen, maar na 8 maand intensief solliciteren geloof ik er niet meer in.
Ik denk dat er geen andere mogelijk is dan zelf mijn ontslag te geven en op hoop van goede zegen iets vinden, dat ik daarna direct aan de slag kan.
Maar zoals hierboven ook gezegd is geweest, dat is een serieus risico.
Zeker aangezien ik samenwoon met m'n vriend en het verlies van 1 maandelijks inkomen een kleine ramp is.

Re: ontslagen worden

Geplaatst: 17 nov 2011 11:09
door Poema_007
Ik zou het als volgt oplossen. Je zegt dat je al meerdere sollicitaties hebt gedaan, en dat het probleem telkens was dat je op korte termijn moet kunnen opstarten. Dus je wil snel wegkunnen bij je huidige baas. Er bestaat nog altijd iets als een beëindiging vd arbeidsovereenkomst in onderling akkoord...

Ga een gesprek aan met je huidige baas en zeg dat je het werk niet meer ziet zitten. Dat je ander werk aan het zoeken bent, en binnenkort zal vertrekken. Gezien je al een paar verwittigingen hebt gekregen, zullen ze dat waarschijnlijk niet zo heel erg vinden :wink: . Probeer af te spreken, dat wanneer je effectief iets gevonden hebt, in onderling akkoord (waarbij de vraag uitgaat van jou, uiteraard) de arbeidsovereenkomst op korte termijn te mogen beëindigen. Als je baas hier weigerachtig tegenover staat, zeg dan dat dit werk je ziek maakt, en je het toch niet zal kunnen volhouden.

Tot slot, zorg dat eerst je contract is getekend bij je nieuwe werkgever, alvorens je je ontslag geeft bij je huidige werkgever.