Pagina 1 van 1
a
Geplaatst: 30 apr 2012 11:14
door patjebrussel
a
a
Geplaatst: 03 mei 2012 01:31
door patjebrussel
a
Re: berekening van boeten
Geplaatst: 03 mei 2012 08:56
door JPV
Tuurlijk kan dit. Hetis net de bedoeling dat de betrokken ambtenaar aan de hand van de ernst van de inbreuk een al dan niet zware boete kan opleggen.
Zo is een kleine studio dat in perfecte staat is en waar het vergeten van het EPC duidelijk een administratieve fout is niet zomaar gelijk te stellen aan een groot oud huis waar er veel gebreken weggemoffeld werden en de eigenaar reeds vroeger een boete opliep. Ik vind het niet meer of minder dan normaal dat er daar dan kan onderscheid gemaakt worden.
Bij redelijk veel administraties zijn er dan wel richtlijnen wat men hoe moet bestraffen, maar die zijn juridisch niet afdwingbaar. Bvb bij de RVA bedraagt de sanctie voor het verlaten van het werk zonder geldige reden uit een verwittiging of een sanctie van 4 tot 52 weken met eventueel uitstel. Een richtlijn bepaalt dat een gewone werkverlating zonder kwade wil (= ondertekenen van onderling akkoord zonder beseffen wat dit inhoudt) meestal 13 weken oplevert.
Zo zal men hier bvb een richtlijn kunnen hebben dat men vertrekt van een 10€/m³
a
Geplaatst: 03 mei 2012 11:58
door patjebrussel
a
Re: berekening van boeten
Geplaatst: 03 mei 2012 12:29
door JPV
Een boete wegens te snel rijden is eigenlijk een minnelijke schikking. Bij mijn weten is men niet verplicht om een minnelijke schikking voor te stellen en kan men u steeds, in principe zelfs voor een verkeersovertreding van slechts 1km/u onmiddellijk voor de rechtbank dagen zonder voorstel minnelijke schikking.
Ik ben dit op m'n werk alvast voorgekomen, waarbij een werknemer die betrapt was op zwartwerk een minnelijke schikking kreeg die verkeerd berekend was (op basis van verkeerde info). Men was niet bereid om de minnelijke schikking te herberekenen volgens de "standaard"-normen. De betrapte werknemer kreeg de keuze om ofwel die verkeerde minnelijke schikking te betalen ofwel zijn kans te wagen voor de rechtbank.
Sowieso vermoed ik dat een administratieve boete niet altijd te vergelijken is met een minnelijke schikking, waardoor je punt sowieso al niet klopt, vermoed ik.
Door de wetgeving van openbaarheid van bestuur, kan je sowieso waarschijnlijk elke richtlijn opvragen, maar opnieuw: dit zijn richtlijnen, geen wetten. Ze hebben dus geen bindende kracht.
(graag advies van anderen of je een administratieve boete wél kan gelijkstellen met een minnelijke schikking?)
a
Geplaatst: 03 mei 2012 12:36
door patjebrussel
a
Re: berekening van boeten
Geplaatst: 03 mei 2012 12:52
door JPV
zoals gezegd: die richtlijnen kan je dus inzien. Natuurlijk moet je er niet vanuitgaan dat alles wettelijk is. Ga dus gerust naar de Raad van State, ik gaf gewoon de uitleg

.