#3 , 07 mar 2013 18:13
Een diploma "zelfstandig ondernemen", zoals dat in het onderwijs genoemd wordt kan je op 2 mogelijke manieren behalen.
- Verkorte cyclus
- gewone scholingscyclus
Bij de verkorte cyclus heb je het diploma op 3 maanden, maar de studie is intensiever en je moet meerdere dagen per week naar school gaan. Bij de gewone cyclus doe je 1 maal per week een avondschool (of dagschool als je dat wenst) en dat gaat gespreid over een volledig schooljaar in 2 modules ( 1 semester per module).
- De eerste module is basics. Je leert er de wetgeving over het zelfstandig ondernemen, je wordt bewust gemaakt van wat het ondernemen inhoude en wat het met zich meebrengt, je gaat over de verschillende documenten die je zal moeten bijhouden en verwerken, je leert de contactpunten kennen (zoals kruispuntbank, verzekeringen,...) Je leert hoe je correct facturen maakt, je leert hoe BTW mechanismen werken. Van dat pakket krijg je een examen, waar je moet in slagen om door te stromen naar de tweede module.
- In de tweede module ga je speciefiek leren omgaan met boekhouding, je leert hoe je BTW integreert, je leert hoe je personen - of venootschapsbelasting berekend, Je moet leren balansen maken en uitrekekenen, je leert hoe je prijzen moet bepalen en berekenen,... Ook van dit deel zal je een examen krijgen. Verder komt er in dit tweede deel nog bij dat je een volwaardig ondernemingsplan zal moeten opstellen, Die ook een deel van je punten uitmaakt.
- qua moeilijkheid, dat kan je moeilijk beantwoorden. Veel hangt af van de persoon en van de tijd die je er zelf in steekt.
- Het aantal vragen hangt af van de lesgever. Je kan het vergelijken met een examen op school.
- Je kan slechts op 1 manier ontsnappen aan het bezitten van een diploma bedrijfsbeheer. Als je een partner hebt die samen met je de zaak start en hij of zij in het bezit is van een diploma. Bij een vennootschap moet dit wel de persoon zijn die het dagelijks bestuur opneemt.