#6 , 28 apr 2013 18:22
Beste mensen,
Toch minder simpel dan men stelt hier
1. ONDERHOUDSVERPLICHTING
•Je moet de alimentatie betalen in uitvoering van een onderhoudsverplichting opgelegd door het burgerlijk wetboek.
•Echtgenoten, ex-huwelijkspartners, wettelijk samenwonenden en ex-wettelijk samenwonenden zijn, onder bepaalde voorwaarden, ten opzichte van elkaar verplicht om tussen te komen in de financiële noden.
•Dat geldt ook tussen kinderen, kleinkinderen en kinderen uit een gewone of volle adoptie en hun ouders, grootouders of adoptieouders.
•De onderhoudsverplichting geldt ook tussen schoonzoons of schoondochters en schoonouders.
•Dat is ook het geval voor kinderen onder pleegvoogdij en pleegvoogden.
•Deze verplichting bestaat niet tussen broers en zussen, tussen ooms of tantes en hun neven of nichten ...
Als algemeen principe geldt dat de begunstigde van de alimentatie behoeftig moet zijn. Dit is echter niet nodig voor minderjarige kinderen en voor meerderjarige kinderen die nog studeren. In dat geval is de onderhoudsverplichting algemeen en geeft ze recht op uitkering, los van een eventuele staat van behoefte.
2. GEEN DEEL UITMAKEN VAN HET GEZIN
Diegene die de alimentatie krijgt, mag geen deel uitmaken van je gezin. De fiscale wetgeving gaat ervan uit dat mensen een "gezin" vormen wanneer ze samenwonen in een huiselijke samenlevingsvorm.
Voor de fiscale administratie is de verblijfplaats over het algemeen een aanwijzing om vast te stellen dat er sprake is van een gezin. De fiscus houdt geen rekening met tijdelijke onderbrekingen inzake verblijfplaats.
De fiscale administratie houdt rekening met zeer concrete aanwijzingen om te bepalen of iemand die alimentatie krijgt al dan niet deel uitmaakt van je gezin. Merk op dat de begunstigde geen deel mag uitmaken van je gezin op het ogenblik van de storting van de alimentatie. Diegene die het geld krijgt, mag in het verleden wel tot je gezin behoord hebben.
3. REGELMAAT
Je moet de alimentatie regelmatig storten. Er is sprake van regelmaat als het om wekelijkse, maandelijkse of driemaandelijkse stortingen gaat.
4. VERANTWOORDING MET BEWIJSSTUKKEN
Je moet de uitkering daadwerkelijk betalen. Als je ze wilt aftrekken van je belastingen, moet je ze kunnen bewijzen. Dat kan bijvoorbeeld met rekeninguittreksels waarop de naam van de begunstigde vermeld staat.
BIJZONDERE GEVALLEN
De begunstigde moet persoonlijk en zelfstandig over de ontvangen alimentatie kunnen beschikken. Kosten voor huisvesting, reizen en studies van een student op kot die niet meer thuis woont, zijn fiscaal niet aftrekbaar. De rechtbanken zijn van oordeel dat de ouders deze kosten rechtstreeks dragen, zonder inspraak van het kind, dat bijgevolg niet volledig zelfstandig over het geld kan beschikken.
Wanneer een lid van je familie in een home, een rusthuis of andere gelijkaardige instelling verblijft, kun je de alimentatie in principe wel fiscaal aftrekken. Dat is het oordeel van de rechtbank, om het even of je het onderhoudsgeld aan je familielid betaalt of aan de betrokken instelling.
CO-OUDERSCHAP
Als je samen met je ex-partner voldoet aan de voorwaarden van het fiscaal co-ouderschap en je betaalt ook onderhoudsgeld voor de kinderen, dan zul je een keuze moeten maken: ofwel breng je dat betaalde onderhoudsgeld fiscaal in, ofwel geniet je de fiscale voordelen van het co-ouderschap (verhoging van de belastingvrije som voor kinderen ten laste en aftrek van de kosten voor kinderopvang). Beide combineren kan niet.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.