Nodige reisdocumenten minderjarige

sluca
Topic Starter
Berichten: 11

Nodige reisdocumenten minderjarige

#1 , 19 jul 2013 00:29

Goeienavond allemaal :-)

Ik post mijn vraag hier omdat het een beetje een mengeling is tussen wetgeving ivm reizen met een minderjarige en wetgeving op het vlak van ouders die niet meer samen wonen.

Misschien eerst een paar dingen die belangrijk zijn om weten:

- Het gaat over de dochter van mijn vriend: ze (A) is 11 jaar oud
- Mijn vriend en de mama waren niet getrouwd of wettelijk samenwonend
- Er is een vonnis met oa volgende vermeldingen:
* uitoefening van het ouderlijk gezag wordt opgedragen aan beide partijen gezamenlijk
* het kind wordt gehuisvest bij de moeder en op haar adres ingeschreven
* in de onpare jaren verblijft het kind gedurende de tweede helft van de maand juli en de tweede helft van de maand augustus bij de vader (er zijn ook nog andere bezoekperiodes, tweewekelijks het weekend en de helft van de vakanties, maar die doen niet ter zake).

We willen graag in de laatste week van augustus naar Frankrijk met de TGV. Ik ga jullie een lang en vermoeiend verhaal besparen, maar het komt erop neer dat de relatie tussen ons en de mama zwaar onder druk staat en er geen communicatie mogelijk is, enkel via advocaten.

Hierbij mijn vraagjes:

1) Zijn we verplicht om een toestemming van de mama te hebben om met A naar Frankrijk te reizen? (De toestemming werd via onze advocaat reeds 3 x opgevraagd maar helaas zonder positief resultaat).

2) Voor zover ik wijzer werd via het reisbureau, de gemeente en het internet heeft A sowieso een kids-ID nodig als we naar Frankrijk willen reizen. Aangezien zelfs een SIS-kaart nog niet aan A wordt meegegeven als ze naar ons komt is een Kids-ID al helemaal geen optie.

--> Kan de vader dit zelf aanvragen bij de gemeente waar het kind woont, liefst zonder de moeder op de hoogte te brengen (gewoon om gedoe te vermijden, niet omdat we slechte bedoelingen hebben).
--> Ik heb begrepen dat er bij het aanvragen van een Kids-ID een brief wordt verstuurd met PIN- en PUK-codes. Wordt deze sowieso naar het adres van het kind verstuurd of kan dit ook verstuurd worden naar het adres van de vader?

3) Zijn er andere manieren om naar Frankrijk te reizen zodat we uiteraard met alles in orde zijn maar zo weinig mogelijk met de mama te maken hebben? Het is voor ons echt frappant dat de moeder blijkbaar zoveel macht heeft (en dus kan gebruiken/misbruiken) terwijl omgekeerd de vader zo weinig te zeggen heeft (studiekeuze, schoolkeuze, vrijetijdsbesteding ...). Of kan er toch gereisd worden zonder Kids-ID? Aangezien we niet met het vliegtuig gaan?

De boodschap van het reisbureau is moeilijk te interpreteren. Via e-mail lieten ze weten: "Graag informeer ik al dat A een kids-id nodig heeft om naar het buitenland te reizen".
Nadat we geboekt hadden (hopelijk gaat de reis dus door want de boeking is gebeurd ...) staat op de papieren van de boeking "Minderjarigen die buiten België reizen zonder voogd dienen een ouderlijke toelating te laten wettigen door te gemeente."

Is de papa van A in dit geval ook voogd?

Hopelijk kunnen jullie ons al wat wijzer maken.

Alvast bedankt voor de moeite!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8989

#2 , 19 jul 2013 09:29

Jullie advocaat doet onnutte zaken en factureert dan ook nog aan vermoed ik.
In eerste instantie is de vader sowieso voogd, want beide ouders hebben wettelijk co-ouderschap (daar was zelfs geen vonnis voor nodig: dat hebben ze beiden standaard, het is de omgangsregeling die gevonnist is)
Dus er is GEEN reistoelating nodig: want er gaat een ouder mee...
Hier even kort op een rij:

Vader wil met kind op vakantie tijdens ZIJN OMGANGSTIJD (heb ik toch begrepen?)
Vader mag totaal wettelijk met zijn kind naar het buitenland op vakantie, want hij is de vader die zijn ouderlijk egezag uitoefent.
De advocaat moet helemaal geen brieven voor toelating schrijven naar de moeder...
Vader kan wel beleefd een mail of AS naar de moeder schrijven waarin hij MELDT dat hij met zijn dochter tijdens de omgangstijd op vakantie gaat naar Frankrijk.

Vader schrijft zijn kind best wel ook op zijn paspoort in (dat bewijst dan dat hij de vader is in buitenland)

Vader schrijft in dat AS dat bij wet alle persoonsgebonden documenten (Kids-ID, SISkaart) bij verblijf bij de andere ouder of waar dan ook MOET meegegeven worden. Deze documenten horen bij het kind, ongeacht wie ze aangevraagd heeft. Vader meldt best in de AS dat het weigeren van meegeven van persoonsgebonden documenten een misdrijf is en veroordeeld wordt. In dat geval is de vader immers verplicht aangifte te doen bij de politie omdat het kind haar documenten niet mee(gekregen) heeft. Het parket zal dan de zaak onderzoeken en de moeder kan daar een veroordeling voor oplopen die in haar strafregister worden opgenomen.
Laat de vader schrijven in het AS dat hij niet wenst dat de moeder in dat soort problemen terecht komt en dus vraagt dat alle persoonsgebonden documenten overhandigd worden aan hem op de dag dat de wissel gebeurt.
Moeder kan nu kiezen, ofwel verder spelletjes spelen met de kand veroordeeld te worden ofwel gewoon doen....

duma
Berichten: 2871

#3 , 19 jul 2013 18:27

1) Neen

2a) Ja, hij kan het aanvragen, maar moeder ontvangt de brief dat de Kids-ID klaar is én ontvangt de codes.
2b) Ja

3) Moeilijke, kans op controle is klein uiteraard, maar wettelijk ben je verplicht om 'm bij te hebben.

4) Hij is ouder met ouderlijk gezag en dus voogd.


Moeder is verplicht deze mee te geven. De SIS-kaart én kids-ID horen bij het kind, niét bij een ouder. Wat als jullie naar de apotheek moeten na een doktersvisite? Dan heb je de SIS-kaart NODIG. Zoals eylis zegt, stuur haar een AS en als er bij de volgende wissel nog geen documenten bij zijn, onderneem dan verdere stappen.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 21 jul 2013 08:39

‘Om een Kids-ID aan te vragen bij uw gemeente, moet u:het ouderlijk gezag hebben over het kind;samen met het kind naar de gemeente gaan voor de aanvraag;een pasfoto van het kind bijhebben.’(http://www.ibz.rrn.fgov.be/index.php?id=1504&L=1" onclick="window.open(this.href);return false;).

Deze tekst sluit niet uit dat ook een andere persoon met ouderlijk gezag over het kind een Kids-ID bezit

‘uitoefening van het ouderlijk gezag wordt opgedragen aan beide partijen gezamenlijk’ houdt in dat ook de vader ouderlijk gezag heeft over zijn kind
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

sluca
Topic Starter
Berichten: 11

#5 , 22 jul 2013 19:09

Kijk, dat zijn nu reacties waar we echt wat aan hebben :-) . Hartelijk bedankt daarvoor!

@Eylis: "In eerste instantie is de vader sowieso voogd, want beide ouders hebben wettelijk co-ouderschap (daar was zelfs geen vonnis voor nodig: dat hebben ze beiden standaard, het is de omgangsregeling die gevonnist is)". Ik weet niet of er in deze situatie wettelijk co-ouderschap is? Omdat de moeder zo ver is gaan wonen is het onmogelijk om A een week bij ons, een week bij de moeder te laten verblijven. Ze is dus enkel bij ons om de 14 dagen en de helft van de vakanties. Maar ik vermoed dat wettelijk co-ouderschap misschien iets anders betekent?

Aanstaande woensdag gaat m'n vriend naar het gemeentehuis en de Kids-ID aanvragen. Ook het aangetekend schrijven zullen we versturen. Als de brief met de pin- en pukcode naar de moeder wordt gestuurd, is het dan sowieso de bedoeling dat zij de Kids-ID afhaalt?

Het is me ook niet helemaal duidelijk wat je bedoelt met "Vader schrijft zijn kind best wel ook op zijn paspoort in". Kan hij dit doen in de gemeente waar hij woont of waar het kind woont? Ik heb op de site van onze woonplaats gekeken maar kan er niet meteen iets over terugvinden. Zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden? En moet het kind daarbij zijn? Ik las hier zelfs dat het blijkbaar niet meer mogelijk is: http://www.belgopocket.be/nl/content/re ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;?

We gaan dus sowieso de Kids-ID aanvragen en het aangetekend schrijven sturen. We vrezen alleen dat zelfs een aangetekend schrijven niet veel indruk op de moeder zal maken en integendeel alleen maar olie op het vuur zal gooien. Je weet natuurlijk nooit hoe iemand gaat reageren, maar we zien het niet als onmogelijk dat ze A gewoon niet naar ons laat komen dan. Maar goed, dat zien we dan wel als het zover is natuurlijk. Zou alleen érg vervelend zijn want de reis is geboekt en dan valt die natuurlijk volledig in het water. We gaan naar Disneyland dus het is natuurlijk niet de bedoeling dat we zonder A moeten vertrekken.

Nu ja, hoe zegt men dat, we zullen de problemen oplossen als ze zich stellen :-).

Heel erg bedankt voor al jullie hulp!

eylis
Berichten: 8989

#6 , 23 jul 2013 21:18

sluca: co-ouderschap is het wettelijke gedeelde ouderlijke gezag: dus dat je samen alle beslissingen neemt over de opvoeding, verzorging en scholing van je kinderen. Zelfs als er géén verblijfsco-ouderschap (gelijk verdeeld verblijf) bij beide ouders is, heb je toch samen dezelfde opvoedingsrechten.
Dus zelfs bij een weeken/vakantieverblijf heeft de papa altijd het wettelijk gezag over zijn kinderan als ze bij hem verblijven.

Kinderen inschrijven in zijn REISpaspoort: voor europa heb je dat eigenlijk niet nodig, maar als de papa speciaal een reispas aanvraagt (het rode boekje) dan kan hij daar de namen van zijn miderjarige kinderen ook in laten vermelden. en dan is dat een officieel bewijs dat dat zijn kinderen zijn.

O ka en als de moeder de kinderen niet op de afgesproken datum meegeeft, dan dient de papa klacht in bij de politie. Het verjinderen van het VONNIS van omgangrecht is een misdrijf waar ze voor veroordeeld kan worden.
Weet de mama dat al?

Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#7 , 23 jul 2013 22:18

Art. 431. <W 2000-11-28/35, art. 31, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001> Met gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en met geldboete van zesentwintig [euro] tot honderd [euro] of met een van die straffen alleen worden gestraft zij aan wie een minderjarige beneden de leeftijd van twaalf jaar is toevertrouwd en hem niet afgeven aan de personen die het recht hebben hem op te eisen. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Indien de schuldige deze minderjarige meer dan vijf dagen verborgen houdt voor degenen die het recht hebben hem op te eisen of deze minderjarige onrechtmatig buiten het grondgebied van het Koninkrijk vasthoudt, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van een jaar tot vijf jaar en met geldboete van zesentwintig [euro] tot tweehonderd [euro] of met een van die straffen alleen. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>



Art. 432. <W 2000-11-28/35, art. 31, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001> § 1. Met gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en met geldboete van zesentwintig [euro] tot duizend [euro], of met een van deze straffen alleen worden gestraft :<W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
de vader of moeder die het minderjarige kind onttrekt of poogt te onttrekken aan de rechtsvervolging, tegen dit kind ingesteld uit kracht van de wetgeving betreffende de jeugdbescherming of betreffende de jeugdbijstand, die het onttrekt of poogt te onttrekken aan de bewaring van de personen aan wie de bevoegde overheid het heeft toevertrouwd, die het niet afgeeft aan degenen die het recht hebben het op te eisen of die het, zelfs met zijn toestemming, ontvoert of doet ontvoeren.
Is de schuldige geheel of ten dele ontzet uit de ouderlijke macht, dan kan de gevangenisstraf tot drie jaar worden verhoogd.
§ 2. Indien de schuldige het minderjarige kind meer dan vijf dagen verborgen houdt voor degenen die het recht hebben het op te eisen of het minderjarige kind onrechtmatig buiten het grondgebied van het Koninkrijk vasthoudt, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van een jaar tot vijf jaar en met geldboete van vijftig [euro] tot duizend [euro], of met een van deze straffen alleen. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Is de schuldige geheel of ten dele ontzet uit de ouderlijke macht, dan is de gevangenisstraf minstens drie jaar.
§ 3. Wanneer over de bewaring van het minderjarige kind mocht zijn beslist, hetzij gedurende het verloop of ten gevolge van een geding tot echtscheiding of tot scheiding van tafel en bed, hetzij in andere bij de wet bepaalde omstandigheden, dan worden de straffen bepaald in de §§ 1 en 2 toegepast op de vader of de moeder die het minderjarige kind onttrekt of poogt te onttrekken aan de bewaring van hen aan wie het krachtens de beslissing is toevertrouwd, die het niet afgeeft aan degenen die het recht hebben het op te eisen of die het, zelfs met zijn toestemming, ontvoert of doet ontvoeren.
§ 4. Indien over de bewaring van het minderjarige kind een aan de rechtspleging door onderlinge toestemming voorafgaande minnelijke schikking is getroffen, worden de straffen bepaald in §§ 1 en 2 toegepast op de vader of de moeder die, vanaf de datum van de overschrijving van de echtscheiding door onderlinge toestemming, het minderjarige kind onttrekt of poogt te onttrekken aan de bewaring van hen aan wie het krachtens de beslissing of de minnelijke schikking is toevertrouwd, die het niet afgeeft aan hen die het recht hebben het op te eisen of die het, zelfs met zijn toestemming, ontvoert of doet ontvoeren

en ook

http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=& ... 1647,d.ZWU" onclick="window.open(this.href);return false;

Terug naar “Archief”