Pagina 1 van 1
overbewoning en niet betalen huur
Geplaatst: 03 sep 2013 11:04
door mijnheer
Huurcontract staat op naam van mevrouw x, zoon is er nadien komen bij wonen en ook een vriend van de zoon. Zij staan er gedomicilieerd volgens het gemeenteregister. Het is een éénslaapkamerapp, dus veel te veel volk. Zij staan achter met betalen. Reeds gebeld, aangetekende brief gestuurd ( niet afgehaald) waarin staat dat ze achter zijn met de huur én met teveel volk daar wonen. Staat wel niet in het huurcontract dat ze er maar met 2 mogen wonen maar heb een attest van wonen vlaanderen dat het maximum aantal personen 2 is.
Ik zou een verzoekschrift willen indienen bij het vredegerecht : kan ik dit aan alle 3 richten of alleen aan mevrouw x?
En is er tegen die overbewoning ook iets te doen?
Re: overbewoning en niet betalen huur
Geplaatst: 03 sep 2013 12:46
door ddanck
De achterstallige huur kan u enkel vorderen van degene met wie u een overeenkomst sloot, u kan haar ook aanspraken wegens de overbezetting.
Re: overbewoning en niet betalen huur
Geplaatst: 03 sep 2013 12:50
door mava105
Als ze er alle drie gedomicilieerd zijn kan de gemeente toch die overbevolking gemakkelijk vaststellen. Vraag een inspectie van de wijkagent.
Re: overbewoning en niet betalen huur
Geplaatst: 03 sep 2013 13:11
door mijnheer
AdvoDanck, bedankt, ik dacht het al.
Inspectie wijkagent reeds gevraagd maar die kunnen daar niet tussen komen, spijtig, maar ik zal zekers mevrouw x daarover aanspraken.
Re: overbewoning en niet betalen huur
Geplaatst: 03 sep 2013 20:00
door Franciscus
Niet helemaal correct antwoord van de politie.
Op basis van de wetgeving op de inschrijving kunnen ze niet optreden.
Die personen wonen daar en dienen dus ingeschreven te worden.
De politie kan wel de nodige PV's opstellen als de woning niet voldoet aan de normen van de Vlaamse wooncode en van de wetgeving inzake ruimtelijke ordening.
vb het betreft een magazijn.
Onderstaande tekst staat letterlijk in de onderrichtingen van FOD BiZa inzake inschrijvingen.
"""Neen, in de reglementering op de bevolking staat geen enkele bepaling betreffende de oppervlakte en de minimumuitrusting waarover een als hoofdverblijfplaats gebruikte woning moet beschikken. Er bestaan daarentegen dergelijke normen in bepaalde regionale wetgevingen, zoals het Waalse Decreet van 29 oktober 1998, dat de Waalse huisvestingscode invoert.
Krachtens artikel 16, § 2, van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister, mag nochtans geen enkele inschrijving als hoofdverblijfplaats geweigerd worden omwille van de veiligheid, de gezondheid, het urbanisme of de ruimtelijke ordening. Wanneer zulke inbreuken zouden worden gepleegd door een gezin dat om zijn inschrijving in een gegeven plaats verzoekt, kan de gemeente overgaan tot een voorlopige inschrijving voor een periode van maximum drie jaar. Na die termijn wordt de inschrijving definitief, als geen enkele administratieve of gerechtelijke beslissing een einde heeft gemaakt aan de onregelmatige toestand (zie rubriek « Voorlopige inschrijving »)."""