Hallo allemaal,
Het nieuwe schooljaar 2013-2014 is nu een dikke maand aan de gang. De moeder van de stiefzoon is alleenstaande en heeft een laag loon en twee inwonende kinderen op haar adres.
Wij meldden haar dat ze best een aanvraag doet om een studietoelage voor de stiefzoon te verkrijgen, in haar geval denken wij dat zij daar zeker recht op heeft gezien de gezinssituatie.
Op dit forum las ik dat velen onder jullie deze studietoelage een heel welkome aanvulling vonden en in sommige gevallen konden werkelijk alle schoolkosten hiermee gedekt worden. Moeder en vader zitten in een schuldbemiddelingsregeling dus in hun geval komt dit zeker van pas.
De moeder beweert nu dat zij reeds vorige maand een aanvraag indiende, maar bij navraag bij het Ministerie van Onderwijs en Vorming, meldden zij ons dat er helemaal geen dossier bestaat. De aanvraag dient door de moeder te gebeuren. En een ontvangstbevestiging wordt altijd door het Ministerie aan de aanvrager gestuurd.
Wij vermoeden nu dat de moeder helemaal geen aanvraag indiende want zij kan ons ook geen ontvangstbevestiging toesturen.
Enig idee wat wij nu kunnen ondernemen? Kunnen wij in haar plaats een aanvraag doen, de gelden mogen zelfs nog aan de moeder overgemaakt worden. In het vonnis staat dat ieder bij helften moet bijdragen in de buitengewone kosten (schoolfacturen en schoolreizen naar het buitenland, etc;..) na aftrek van eventuele binnenlandse studietoelagen.
Wij willen echt dat de zoon van de studietoelage gebruik kan maken. Maar wat als de moeder dit niet wenst aan te vragen, gewoon om weer eens dwars te kunnen liggen?
Noot: alle administratie en paperassen werk wordt door de moeder als zeer lastig ervaren en wij moeten steeds achter alles zitten willen wij dat er iets in orde komt. Zij ziet dit natuurlijk als gecontroleer. Zelfs onze aanbieding om haar de formulieren te helpen invullen, slaat zij in de wind.
Graag jullie bevindingen.