Graag had ik via dit kanaal meer informatie bekomen aangaande de rechten en plichten tov onze mutualiteit.
Begin 2009 heeft mijn echtgenote een bovenbeenbreuk opgelopen tijdens onze buitenlandse vakantie. Ze kan niet gerepatrieerd worden en diende nog dezelfde dag ter plaatse worden geopereerd.
Sedertdien geniet ze van een ziekte-uitkering van de mutualiteit.
Meer als een jaar later is gebleken dat de buitenlandse chirurg een medisch fout begaan had. Wegens een zeer trage kalkaanmaak heeft het genezingsproces van haar bot zeer lang aangesleept. Sedert ca. 1 jaar heeft een en ander zich gestabiliseerd, doch is er een blijvende invaliditeit.
Er werd vrij vroeg bij de FOD Sociale Zekerheid – Dienst Personen met een handicap – een onderzoek aangevraagd tot erkenning van de handicap.
Er werd haar dan ook een attest van vermindering van verdienvermogen met een ongeschiktheid van minstens 66% en een vermindering van de zelfredzaamheid met 07 punten toegekend voor een periode van 1 jaar en 4 maand (ingaande eind 2009). Dit attest werd na vervaldatum verlengd met 2 jaar en 5 maanden.
Halfweg 2013 werd opnieuw een aanvraag tot verlenging ingediend. Deze werd opnieuw goedgekeurd. Opnieuw werd een vermindering van het verdienvermogen met minstens 66% en een vermindering van de zelfredzaamheid met 7 punten toegekend, doch deze maal voor onbepaalde duur! Daarnaast werd ook een integratie- en inkomensvervangende tegemoetkoming toegekend.
Tot hiertoe het “goede” nieuws.
Weliswaar ca. 1 jaar geleden werd mijn echtgenote door de adviseur van de mutualiteit verzocht contact op te nemen met de dienst Gespecialiseerde Trajectbepaling en –begeleiding (GTB) teneinde terug in het arbeidscircuit te kunnen raken.
Ze heeft hiermee contact opgenomen en er werd een overeenkomst getekend waarbij mijn echtgenote haar akkoord verklaarde met een samenwerking.
Tot op heden hield deze enkel een aantal gesprekken met de consulente van GTB in en een psychologische sessie.
Nu wil men echter dat zij een opleiding (“opstap”) volgt met als doel haar klaar te stomen voor de arbeidsmarkt (al dan niet bezoldigd). Er werden haar op heden papieren meegegeven teneinde enig zicht te krijgen op de inhoud van de opleiding. Volgende week staat opnieuw een afspraak gepland om de juiste locatie en datum vast te leggen en de nodige overeenkomsten te ondertekenen.
Mijn echtgenote ondervindt echter nog steeds veel last van haar ongeval en is noch fysiek, noch psychisch in staat een job uit te oefenen. Uit angst haar uitkeringen te verliezen durft ze ook niet in te gaan tegen de voorstellen van de mutualiteit en GTB.
Kan iemand ons dan ook adviseren welke onze rechten en plichten in deze zijn. Zijn wij verplicht om op al deze voorstellen in te gaan om haar uitkeringen niet te verliezen.
Met uitzondering van kine is zij is ook al geruime tijd niet meer in behandeling bij haar gespecialiseerde geneesheer, vermits voor deze de situatie gestabiliseerd is. Zijn enige bijdrage van het laatste jaar was het invullen van de documenten voor de aanvraag van de handicap.
Uw berichten graag tegemoetziend,
Mvg,