Helper in een eenmanszaak: voor- en nadelen

jordynuyts
Topic Starter
Berichten: 2

Helper in een eenmanszaak: voor- en nadelen

#1 , 02 dec 2013 23:06

Hoi iedereen

Mijn broer wil graag een eenmanszaak starten. Vermits hij geen attest bedrijfsbeheer heeft en ik wel, kan ik hem hierbij helpen. Ik wil me echter niet in nesten werken. Ik ben 19 jaar en word in november 2014 20. Ik heb begin vorige maand mijn vast contract getekend dus ik heb vast werk.

Wat zijn de voor- en nadelen als helper in een eenmanszaak? Moet ik sociale bijdrage betalen? Er zijn uitzonderingen: helpers vóór de eerste januari van het jaar waarin ze de leeftijd van 20 jaar bereiken (behalve in geval van huwelijk) en gelegenheidshelpers van wie de activiteit zich over minder dan 90 dagen per jaar uitstrekt (hoe wordt dit bepaald?).

Zijn er nadelen als ik mijn job verlies, heb ik nog recht op een werkloosheidsuitkering? Wat met ziekte edg...
Is mijn privévermogen beschermd mochten er schulden zijn?

Wie weet hier meer over, alvast enorm bedankt voor jullie hulp!

Jordy

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15979
Juridisch actief: Nee

#2 , 03 dec 2013 07:44

Waarom volg je broer geen versnelde cursus bedrijfsbeheer dit kan reeds op 20 uren, een zelfstandige dient toch zeker noties te hebben van de boekhouding en tenminste een balans kunnen lezen !

Helpers die minder dan 90 dagen per jaar helpen moeten zich niet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, op voorwaarde dat het niet om een regelmatige activiteit gaat.
Je kan enkel helper van een zelfstandige zijn, niet van een vennootschap.

Als er iets mis gaat kan men nooit bij je aankloppen, op voorwaarde dat je geen borg tekent!

Ziekte verzekering heeft er niks mee te zien.

Werkloosheids-uitkering daar zitten hier wel specialisten op het forum, maar ik denk wanneer je maximum 60 dagen per jaar help en geen sociale bijdragen betaald dat dit ook geen probleem is, op voorwaarde wanneer je werkloos word, dit dan ook onmiddellijk meld aan je vakbond.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#3 , 03 dec 2013 13:47

Maar bent u niet alleen helper als u daar bent om de activiteiten uit te voeren.
Quid wat met de andere dagen dan is er niemand die voldoet aan de wetgeving?

Reclame

denlowie
Berichten: 15979
Juridisch actief: Nee

#4 , 03 dec 2013 14:41

Franciscus dit is toch ook zo met een onbezoldigd zaakvoerder van een vennootschap, die mag niks maar dan ook niks doen voor de vennootschap en de bedrijfsbeheer staat meestal op zijn naam.

Nu een zelfstandige helper is bijna altijd met familie tot de derde graad, dat het niet juist is dat weet ik ook maar het word zoveel toepast om familie leden te helpen, vandaar dat wij hier dikwijls ons afvragen die zijn zelfstandig maar kennen nul van bedrijfsbeheer en het antwoord hier is meestal een goede boekhouder raadplegen, wat eigenlijk ook niet juist is, men zou veel meer zulke mensen toe aanzetten om zelf het bedrijfsbeheer te volgen, jaren geleden heb ik een analfabeet gepoest om de lessen te volgen, deze vrouw heeft het gedaan en is nu mij nog altijd dankbaar voor, was een frituur uitbaatster !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#5 , 03 dec 2013 15:20

Hoi iedereen

Mijn broer wil graag een eenmanszaak starten.
is het de bedoeling om een vennootschap te starten of niet?

Terug naar “Archief”