Pagina 1 van 1

Vuchtgebruik-

Geplaatst: 03 jan 2014 13:20
door JAN NIVELLE
Mijn vrouw en ik waren vruchtgebruik van het onroerend goed, dat wij kochten, en onze dochter eigenares van de blote eigendom! Mijn vrouw is overleden, er komt discussie over het vruchtgebruik. Mijn dochter wil niets aan mij betalen!
Volgens art 745-bis-(B.W.) komt het vruchtgebruik in totaliteit aan mij toe!-
Volgens art 617 eindigt het vruchtgebruik bij de dood van de vruchtgebruiker !

Wat is nu eigenlijk wettelijk van toepassing ?

Met dank,
Vriendeliike groeten,

Re: Vuchtgebruik-

Geplaatst: 03 jan 2014 13:54
door Sirkii
Een gezamelijk vruchtgebruik eindigt pas als bij het overlijden van de laatste vruchtgebruiker. Jij houdt dus het vruchtgebruik. Uw dochter moet toch niets aan u betalen (tenzij ze bv van jullie een lening kreeg om de naakte eigendom te financieren doch dan staat dit ook op een overeenkomst die jullie indertijd opgemaakt hebben)

Voor de regeling van de erfenis van haar helft van de gemeenschappelijke goederen (en eventuele goederen die alleen aan haar toebehoorden) zal je waarschijnlijk best toch bij de notaris langsgaan. Wie successierechten betaalt (Jij, je dochter) en hoeveel hangt ondermeer af van uw huwelijkskontrakt.

Re: Vuchtgebruik-

Geplaatst: 03 jan 2014 14:18
door k.b.
. .

Re: Vuchtgebruik-

Geplaatst: 03 jan 2014 14:20
door wanton
Er verandert toch niets : Jan blijft de enige vruchtgebruiker en de dochter is blote eigenares. Ik zie niet wat die moet betalen.
Van die woning komt er niets in de erfenis en er moeten geen successierechten betaald worden.

Het enige dat kan is dat de dochter in dat huis woont en een huur moet betalen. Die gaat integraal naar Jan.

Re: Vuchtgebruik-

Geplaatst: 05 jan 2014 08:30
door j.demoor
“Vruchtgebruik eindigt : Door de dood van de vruchtgebruiker...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘Mijn vrouw en ik waren vruchtgebruik van het onroerend goed, dat wij kochten, en onze dochter eigenares van de blote eigendom! Mijn vrouw is overleden‘

Het vruchtgebruik van uw vrouw eindigt door haar dood,waardoor de blote eigenares van rechtswege volle eigenares wordt van haar moeders deel,dat daardoor buiten haar nalatenschap valt.Art.745bis.§1 B.W. is hierop dus niet van toepassing.

Re: Vuchtgebruik-

Geplaatst: 06 jan 2014 09:02
door KimSe
Hoe is de dochter blote eigenaar geworden?
In geval van schenking bijvoorbeeld is het zo dat veelal wordt bedongen in de notariële akte dat het vruchtgebruik bij het overlijden van één van de vruchtgebruikers aanwast bij het aandeel van de langstlevende...

Er zijn héél wat uitzonderingen mogelijk...