Pagina 1 van 1

FAX ipv AS

Geplaatst: 15 jan 2008 12:42
door JohnD
In welke mate is een FAX (dat dus een bewijs van ontvangst heeft) even bewijskrachtig (geldig) als een aangetekend schrijven (behalve dan voor die gevallen waar de wetgever wel degelijk stelt dat een bepaald document aangetekend dient verstuurd te worden) ?

Ik wens gewoon een bewijs te hebben dat ik een dokument verstuurd heb en dacht hieraan ipv een AS omdat het goedkoper is. Een fax bevat ook een bewijs van ontvangst, dus als de betrokkene een fax heeft zou dit volgens mij ook kunnen gebruikt worden. Hij kan nl. ook niet ontkennen dat hij het dokument ontvangen heeft.

Kan ik overigens de kosten gemaakt voor ettelijke/diverse AS later in een geschil tussen huurder/verhuurder rekupereren ? Dit ivm een geschil dat hoogdtwaarschijnlijk weer voor de vrederechter zal verschijnen ? De laatste maal heeft me dat een 5-tal AS gekost, waarna de zaak in der minne geregeld is zonder de tussenkomst v/d vrederechter.

Geplaatst: 15 jan 2008 14:01
door akromah
Hallo,

vanuit mijn werksituatie is met een fax aan mij (administratie) niet echt aan te tonen dat ik hem echt heb ontvangen.
Tenslotte kan ik aanvoeren dat iemand anders hem van de fax kan genomen hebben en die persoon kan hem gewoon vernietigd hebben.

Bij een aangetekend schrijven wordt de brief enkel afgegeven aan de persoon die als geadresseerde staat, na ondertekening van ontvangst.
Hoewel, in landelijke dorpen, waar iedereen iedereen kent, dus ook de postbode,
heb ik al vaker ervaren dat iemand anders voor mij kon aftekenen en ontvangen.
Zolang ik daar geen problemen over maak gaat dit goed,
maar als ik ooit één aangetekend schrijven wil betwisten, kan ik dit dus wel. (maar dan komt de postbode én de ondertekenaar in de problemen)

Dus, besparen op 5 euro kan je misschien meer kosten.

Geplaatst: 15 jan 2008 17:33
door JohnD
Hallo, vanuit mijn werksituatie is met een fax aan mij (administratie) niet echt aan te tonen dat ik hem echt heb ontvangen.
Tenslotte kan ik aanvoeren dat iemand anders hem van de fax kan genomen hebben en die persoon kan hem gewoon vernietigd hebben.
Juist, maar in een klein bedrijf met een directie en 2 of 3 bedienden is die kans dus al kleiner. Er is ook nog wel het aanzienlijke tijdverlies dat je hebt met een AS (nr. de post gaan en wachten.. in mijn geval reeds vlug 1,5 uur. Rest dan nog de vraag over de rekuperatie van de gemaakte kosten voor de AS. Bedankt in elk geval

MVG

Geplaatst: 15 jan 2008 19:59
door akromah
Juist, maar in een klein bedrijf met een directie en 2 of 3 bedienden is die kans dus al kleiner.
Ik ben enige bediende met één baas, maar iedereen loopt in en uit.

Maar aan jou de keuze uiteindelijk.

Geplaatst: 15 jan 2008 21:57
door JohnD
Juist, maar in een klein bedrijf met een directie en 2 of 3 bedienden is die kans dus al kleiner.
Ik ben enige bediende met één baas, maar iedereen loopt in en uit. Maar aan jou de keuze uiteindelijk.
Juist, in dit specifieke geval dus wel niet. In elk geval is er ook nog zoiets dat er iemand (normaal de directie of bij afwezigheid dus de verantwoordelijke) een AS aftekend. Is diezelfde persoon of kan diezelfde persoon niet verantwoordelijk gesteld worden voor de ontvangst van fax documenten. We verzeilen dacht ik toch terug in dezelfde situatie wanneer een AS naar een firma gestuurd word. Daar tekent toch ook altijd niet de directeur het AS af. En kan er dus in principe ook iemand anders binnen het bedrijf dat AS voor ontvangst aftekenen. Die vlieger zal denk ik later voor een rechtbank ook niet opgaan als excuus. Of zie jij een verschil ?

MVG

Geplaatst: 15 jan 2008 22:05
door akromah
Hallo

als je een aangetekend schrijven zend,
en iemand anders dan de bewuste in functie, (de directeur) heeft toestemming gekregen (van die directeur dus) om te tekenen voor ontvangst, dan zal die persoon wel de verantwoordelijkheid nemen,
maar, ik vermoed dat binnen het bedrijf, de directeur altijd de eindverantwoordelijke blijft.
Wat een groot verschil is met een fax hoor..

(denk ik)
In elk geval kan je beginnen met een fax,
en wanneer je geen voldoening krijgt met de opvolging ervan,
kan je nadien nog een aangetekend schrijven doen.

Ah ja,
een aangetekende zending, kan iedereen doen voor jou,
ik bedoel, je poetsvrouw, je kind, je moeder je buurman of je zus. (bv)

Geplaatst: 15 jan 2008 23:42
door JohnD
... ik vermoed dat binnen het bedrijf, de directeur altijd de eindverantwoordelijke blijft.
Wat een groot verschil is met een fax hoor..
(denk ik)
Ik ben de mening toegedaan dat met een fax op naam van het bedrijf de lijn qua verantwoordelijkheid kan doorgetrokken worden nr. de directie. Nu zal het gebruik van een fax ter vervanging van een AS niet wel zo dikwijls gebeuren. Ik heb anderzijds wel zelf ooit reeds aan de lijve ondervonden dat een fax wel degelijk als een bewijsmiddel door de rechtbank werd aanvaard. Wat betreft het laten verzenden van AS door iemand anders is niet haalbaar in mijn geval.

MVG