Pagina 1 van 1

overdracht beheer-syndicus

Geplaatst: 26 apr 2008 01:31
door luccas
onlangs heb ik (mede-eigenaar / bewoner) het beheer van het app-gebouw overgenomen van de vorige beheerder. De overdracht is er niet vanzelf gekomen, maar laat ons zeggen "gedwongen", én aangezien er op de alg.vergadering géén meerderheid was om het beheer uit te besteden aan een beheerskantoor heb ik die taak dan op mij genomen. Nu enkele tijd later vallen echter de lijken uit de kast. Kan ik als nieuwe beheerder de vorige beheerder alsnog in gebreke stellen voor wanbeheer?? één van de resultaten ivm. zijn beheer is bv. dat de rekeningen van de mede-eignrs. nu geblokkeerd zijn. Ook hij is/was eigenaar-bewoner, zijn app. staat nu echter te koop.
Mvg, luccas

Geplaatst: 27 apr 2008 10:21
door j.demoor
“Art.577-8...§ 4. Ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van medeëigendom wordt toegekend, heeft de syndicus tot opdracht :4° alle bewarende maatregelen te treffen en alle daden van voorlopig beheer te stellen;5° het vermogen van de vereniging van medeëigenaars te beheren;6° de vereniging van medeëigenaars, zowel in rechte als voor het beheer van de gemeenschappelijke zaken, te vertegenwoordigen...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

De vorige syndicus in gebreke stellen is een bewarende maatregel die u dus kan stellen.

“Art.1139.De schuldenaar wordt in gebreke gesteld, hetzij door een aanmaning of door een andere daarmee gelijkstaande akte, hetzij door de overeenkomst zelf, wanneer deze bepaalt dat de schuldenaar zal in gebreke zijn zonder dat enige akte nodig is en door het enkel verschijnen van de vervaltijd.”(B.W.).

“Art.577-9.§ 1. De vereniging van medeëigenaars is bevoegd om in rechte op te treden, als eiser en als verweerder...”(Burgerlijk Wetboek).

De syndicus vertegenwoordigt de vereniging van medeeigenaars in rechte als eiser indien de algemene vergadering beslist in rechte op te treden.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.