Pagina 1 van 1

buitengewone terechtzitting

Geplaatst: 27 apr 2008 12:51
door yksi
mijn man moet voor de correctionele rechtbank te Dendermonde verschijnen voor een buitengewone terechtzitting.

- wat betekent 'buitengewone terechtzitting'?
- mag men zich steeds in zijn moedertaal verdedigen (Frans) of is een tolk verplicht als men geen Nederlands spreekt? Indien een tolk vereist is, moet men hier dan zelf voor zorgen? Indien dit niet meer mogelijk is, wat gebeurt er dan?

Geplaatst: 29 apr 2008 15:08
door j.demoor
'buitengewone terechtzitting' betekent bijeengeroepen buiten de gewone terechtzittingen,doch zonder inhoudelijk verschil daarmee.

“Art.6...3.Eenieder,die wegens een strafbaar feit wordt vervolgd,heeft ten minste volgende rechten:...e)zich kosteloos te doen bijstaan door een tolk,INDIEN hij de taal welke ter zitting wordt gebezigd niet verstaat of niet spreekt.“(Europees Verdrag Rechten van de Mens 4 november 1950).

“Art.14...Na sluiting van het vooronderzoek zendt het openbaar ministerie...het dossier voor eventuele vervolging over aan zijn collega van het rechtsgebied van een andere taalstreek,dat het dichtst bij de domicilie van de verdachte is gelegen...Zo de zaak rechtstreeks ter zitting wordt gebracht ,kan de verdachte zijn aanvraag op de terechtzitting doen...Wanneer de verdachte de taal niet verstaat,waarvan hij het gebruik voor de rechtspleging vraagt,zal dit feit vermeld worden in het proces-verbaal van de magistraat en zal de rechtspleging in de andere taal gevoerd worden.“(Taalwet Gerechtszaken 15 juni 1935).

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.