Onderzoek zorgvuldig uw vonnis wat betreft de gerechtskosten en onderzoek tevens of u of uw advocaat kosten voorgeschoten hebben.
“Art.1022.De rechtsplegingsvergoeding is een forfaitaire tegemoetkoming in de kosten en erelonen van de advocaat van de in het gelijk gestelde
partij...”(Gerechtelijk Wetboek).
Enkel de cliënt is de ‘in het gelijk gestelde partij’ en dus
niet diens advocaat.
‘De advocaat die zijn staat van kosten en erelonen voorlegt aan de rechtsbijstandsverzekeraar van zijn cliënt,heeft niet het recht daarin de rechtsplegingsvergoeding,ontvangen van de in het ongelijk gestelde tegenpartij,te verrekenen.Deze komt enkel toe aan de procespartij die in het geding in het gelijk is gesteld,in dit geval zijn cliënt,en niet aan diens rechtsbijstandsverzekeraar‘[Antwerpen 15 december 2003(C./B.),R.W.2006-07,1317-1318].
Maan tegenpartij aangetekend aan u (onder meer) de proceskosten te betalen waartoe ze veroordeeld is,binnen een redelijke termijn die u daarin zelf bepaalt.
Geeft tegenpartij daaraan geen gevolg binnen die redelijke termijn ga dan over tot uitvoerend beslag door gerechtsdeurwaarder,zo mogelijk met mededeling van de adressen van werkgever van tegenpartij of van de instellingen die haar de loonvervangende uitkeringen betalen.
"Art.1393. Overhandiging van de uitgifte* van het vonnis...aan de gerechtsdeurwaarder geldt als volmacht voor alle tenuitvoerleggingen."(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).
Een *uitgifte draagt boven de vonnistekst de vermelding ‘Wij,Albert,Koning enz..‘.Waarschijnlijk bezit u enkel een kopie van het vonnis.U dient dan aan de griffie van de rechtbank een uitgifte te vragen.Blijkt daar dat uw gewezen advocaat die uitgifte ontving vraag ze dan terug,zonder hem op te dragen het vonnis te doen uitvoeren,waarvoor hij u
niet-verhaalbare kosten/erelonen zou aanrekenen.
"Art.1024.De kosten van tenuitvoerlegging komen ten laste van de partij tegen wie de tenuitvoerlegging wordt gevorderd."(Ger.W.).
“Art.4.De gerechtsdeurwaarders hebben het recht:4°.het nodige voorschot te eisen alvorens de gevraagde opdrachten te verrichten.”(K.B.30 november 1976).
Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in
http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.