Pagina 1 van 1

opzegetrmijn ontslag

Geplaatst: 31 jan 2010 10:42
door nobody11
hallo iedereen,

1) mijn vriendin is vorige week (22/01) ontslagen (bediende contract). Ze was net geen jaar in dienst (16 febr = 1 jaar), maar was wel haar proefperiode uit.. Ze kreeg een brief dat ze niet meer moest komen werken, en dat ze 3 maanden uitbetaald zou krijgen. Echter, die 3 maanden gingen in vanaf 23 januari (dag later).. Is dit wettelijk, of moet die normaal in gaan vanaf 1 februari?

2) hefet ze gedurende die 3 maanden recht op maaltijdcheques? Soms lees ik dat je daar effectief voor gewerkt moet hebben, maar soms lees ik dat je er altijd recht op hebt? weten jullie hoe het zit?


3)derde 'probleem': ze zou normaal vanaf 1 aug 2009 bruto meer moeten gekregen hebben , ze heeft dit nooit gehad ondanks dt het in contract staat. Is dit best via aangetekende aan te vragen?

Geplaatst: 01 feb 2010 10:09
door j.demoor
“Art.82..§ 1. De bij artikel 37 bepaalde opzeggingstermijn begint te lopen op de eerste dag van de maand volgend op die waarin kennis van de opzegging is gegeven...”(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).

“Art.20.De werkgever is verplicht :...3° het loon te betalen op de wijze, tijd en plaats zoals is overeengekomen...”(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).

Onderzoek zorgvuldig wat in uw arbeidsovereenkomst overeengekomen is.

“Art.9.Het loon moet op gezette tijden, ten minste tweemaal in de maand, met een tussenpoos van ten hoogste zestien dagen, worden uitbetaald, behalve wat betreft:1° het loon van de bedienden, dat ten minste om de maand moet worden uitbetaald...”(12 APRIL 1965. - Wet betreffende de bescherming van het loon der werknemers).

Maan uw werkgever aangetekend aan uw achterstallig loon te betalen binnen een door u daarin te bepalen redelijke termijn. Geeft hij hieraan geen tijdig en afdoende gevolg wend u dan tot Toezicht op de Sociale Wetten : http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=6552

De toekenning van maaltijdcheques wordt bij mijn weten per paritair comité(P.C.) geregeld door collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).

Collectieve arbeidsovereenkomsten vindt u op : http://www.werk.belgie.be/searchCAO.aspx?id=4708 en uw paritair comité staat op jongste loonbrief (links boven ?).

Geplaatst: 02 feb 2010 12:19
door xena
“Art.82..§ 1. De bij artikel 37 bepaalde opzeggingstermijn begint te lopen op de eerste dag van de maand volgend op die waarin kennis van de opzegging is gegeven...”(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).
dit is niet van toepassing bij een verbreking

In geval van contractbreuk is een verbrekingsvergoeding verschuldigd, een vergoeding gelijk aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzeggingstermijn , en die is 3 maanden . De opzeggingsvergoeding behelst het lopende loon alsook de voordelen verworven krachtens de overeenkomst zoals maaltijdcheques , eindejaarspremie ,.....

je moet het recht op maaltijdcheques wel kunnen afleiden uit een rechtsbron , arbeidsovereenkomst , cao , arbeidsreglement.......... maar aangezien u bediende bent resorteert u allicht onder het pc 218 en hebt u er sowieso recht op

Geplaatst: 08 feb 2010 22:11
door nobody11
heb je ook recht op maaltijdcheques bij een verbrekingsvergoeding? d.i wanneer ze niet meer hoeft te komen werken?

ze valt onder paritair comité 218000