Het gaat om verbreking arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang maar met een opzeggingsvergoeding van 8 weken.
Daarna volgende nog een ontslag wegens (onterechte) dringende redenen. Dus kan dit zomaar?
Dus: je contract is verbroken op dag x met onmiddellijke ingang. Dan is er geen grondslag meer voor ontslag om dringende reden op dag x + y. Als je geen contract meer hebt kan je niet meer ontslagen worden.
Ontslag om dringende reden werkt
ex nunc, dus vanaf de dag van ontslag om dringende reden en niet met terugwerkende kracht (dus NIET vanaf de dag dat de feiten zich hebben voorgedaan).
Op zich moet dit al voldoende zijn om het ontslag om dringende reden aan te vechten: je had al geen contract meer dus kan men het ook niet meer beëindigen.
Als men alsnog feiten zou vinden in het verleden die schade hebben veroorzaakt aan je werkgever, dan moet je werkgever dit op basis van een andere rechtsfiguur proberen te recupereren (bv. art. 1382 BW), wat niet zo eenvoudig is want je bent enkel aansprakelijk o.w.v. zware fout, opzet of gewoonlijk voorkomende lichte fout.
De 6 dagen na de feiten vooraleer je een ontslag om dringende reden kreeg, lijken in dat opzicht niet meer relevant. Subsidiair kan je stellen dat dit later is dan de maximum 3 werkdagen. Van de andere kant beginnen deze dagen maar te tellen vanaf het ogenblik dat de werkgever zekerheid verkregen heeft over de feiten. Hij kan dus wat dit betreft ter verdediging inroepen (trachten bewijzen) dat hij voordien nog geen zekerheid over de feiten kon bekomen hebben.
Het is wel aan hem om dit dan te bewijzen. Maar wellicht niet onmiddellijk relevant, gelet op het voorgaande.
Als je gesyndiceerd bent, contact opnemen met de vakbond.
In het andere geval: verwijzen naar deze tegenstrijdigheid in een aangetekend schrijven, als ingebrekestelling. Dan beginnen de wettelijke interesten op het openstaand bedrag ook te lopen.
Is je verbrekingsvergoeding van 8 weken al uitbetaald?