Proef periode is afgeschaft, maar er zijn werkgevers die eerst een tijdelijk contract( bepaalde duur) geven en pas daarna een van onbepaalde duur, een contract van bepaalde duur dit kan van één week tot 2 jaar gaan !
Slaagt nergens op met de huidige wetgeving. Een werknemer met een contract bepaalde duur is nog beter beschermd dan een met een contract onbepaalde duur !
Een contract van bepaalde duur kan tijdens de eerste helft van de contractduur opgezegd worden, met inachtname van de wettelijke opzegtermijnen, net hetzelfde (en dus even duur) als bij een contract onbepaalde duur.
Wel is die "eerste" periode maximum 6 maanden, dus een contract van 6 maanden kan de enkel de eerste 3 maanden beëindigd worden, een contract van een jaar de eerste 6 maanden, en een contract van 2 jaar ook slechts de eerste 6 maanden.
In de tweede helft van het contract bepaalde duur kan je je werknemer al helemaal niet meer ontslagen (tenzij uiteraard om dringende reden zoals diefstal en dergelijke), doe je dit wel moet de werkgever een vergoeding betalen ten bedrage van het loon dat de werknemer had ontvangen tot op het einde van het contract (zonder dat die werknemer die periode moet werken), geplafonneerd op een bedrag dat het dubbele is dan het gene een werknemer met een contract bepaalde duur had moeten krijgen als verbrekingsvergoeding. Dus dubbel zo duur!
Is het een contract van 2 jaar dan is die tweede periode dus anderhalf jaar lang!
Het enige dat een werkgever kan doen wanneer hij iemand wil laten werken en die persoon ten allen tijde met zo weinig mogelijk kosten te laten stoppen zijn interim contracten. Week per week te verlengen/beëindigen.