Boete MIVB/STIB

desch
Topic Starter
Berichten: 3

Boete MIVB/STIB

#1 , 15 nov 2015 22:09

Hallo iedereen

Ik heb onlangs een boete op de MIVB gekregen omdat ik een ongeldig vervoerbewijs had. Dit betwist ik niet. In een mail naar de klachtendienst heb ik ook uitgelegd dat dit wel geheel per ongeluk was, ik heb namelijk wel een Buzzy Pass en moest in een buitenwijk van Brussel zijn waar ik normaal nooit kom. Daardoor zat ik op een bus van de MIVB zonder dat ik dit door had. Bij het opstappen heb ik dan ook zoals altijd mijn Buzzy Pass getoond, waarop de chauffeur geen commentaar gaf.
De klachtendienst gaf mij ongelijk.
Nu is mijn vraag aan jullie of het nuttig is om hiermee naar de ombudsdienst of de rechtbank te gaan.
In het jaarverslag van 2014 van de ombudsdienst heb ik soortgelijke gevallen gelezen en zij hebben wel allemaal moeten betalen. Echter, in het jaar 2007 was er ook zo één geval en hierbij heeft de ombudsman besloten dat alleen de toeslag van een biljet gekocht moest worden. Kan dit als precedent gebruikt worden?

Ik wil er ook nog bijzeggen dat ik helemaal geen zwartrijder ben, ik neem uitzonderlijk de MIVB en koop hiervoor altijd een ticket, dit was zelfs de dag daarvoor het geval. In die buurt van Brussel rijden er trouwens ook bussen van De Lijn dus als ik het geweten had zou ik deze wel genomen hebben.
Maar dit aanhalen bij de ombuds heeft ook geen zin aangezien hij altijd van te goeder trouw uitgaat.

Alvast bedankt voor de gegeven raad.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LeenW

#2 , 15 nov 2015 22:31

Die kwijtschelding is een gunst en kan dus onmogelijk als precedent gebruikt worden. Ik zou dan ook zeggen, ga tot de ombudsman, maar verder gaan is weggegooid geld.

desch
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 15 nov 2015 22:39

Maar hoe beslissen ze dan aan wie ze wel en niet een gunst verlenen? Dat is toch wat arbitrair?

Reclame

LeenW

#4 , 15 nov 2015 22:42

Dat wordt dossier per dossier bekeken, ik vermoed dat men kijkt naar omstandigheden, eerste overtreding etc.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#5 , 16 nov 2015 07:52

Die kwijtschelding is een gunst en kan dus onmogelijk als precedent gebruikt worden. Ik zou dan ook zeggen, ga tot de ombudsman, maar verder gaan is weggegooid geld.
+1
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

desch
Topic Starter
Berichten: 3

#6 , 16 nov 2015 11:42

Oké hartelijk bedankt Leen.

Ik heb hem gecontacteerd en zal zijn reactie hier posten voor eventuele gelijkaardige gevallen in de toekomst.

max-brabbel
Berichten: 19

#7 , 12 feb 2016 14:41

De Ombudsman (nen)

Ik heb reeds ook verschillende malen contact gehad met deze mensen, goed geholpen. Maar wat ben je met een uitspraak van een ombudsman als deze niet bindend of afdwingbaar is ?

Zo werd een klacht van mij onderzocht en in het besluit stelde de ombudsman voor om mij een schade vergoeding van 500 Euro toe te kennen, maar de tegen partij ging hier niet mee akkoord. Dus dagvaarden voor het vredegerecht was volgens de ombudsdienst de enige mogelijkheid. Een advocaat vertelde me, dat dagvaarden voor zo een klein bedrag zinloos is, het zal me meer kosten aan vaste kosten en zelf een zaak voeren voor de rechtbank is als 'leek' met de nieuwe richtlijnen van Minister Geens (Jan. 2016) niet meer haalbaar "... een advocaat die de nieuwe richtlijnen volgt zet me direct buiten spel. 'de rechterlijke vormgeving ....' " woorden van een advocaat.

Terug naar “Andere”