kosten bij ongeschiktheid van de gehuurde woning

Rechttoe
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

kosten bij ongeschiktheid van de gehuurde woning

#1 , 27 apr 2019 11:55

de controleur van de gemeente heeft de eigenaar mankementen van het huurhuis gemeld. Blijkbaar zal hij de reparaties uitvoeren maar
1. Heel wat van de mankementen zouden evenwel "normaal" voor de huurder zijn. Losse kastdeuren, afgebroken stopcontacten, gebroken ruiten. Kan de verhuurder zijn kosten die hiervoor gemaakt worden terugvorderen op de huurder? en Hoe?
2. als de reparatie niet volledig is (boven de 15 punten), leidt dit dan tot "niet-conformiteit" of het ongeschikt zijn van de woning
3. moet (of mag) de huurder dan vertrekken uit de ongeschikte woning (direct of mag dat overlegd worden)? Waar moet hij dan terecht?
4. moet de verhuurder zorgen voor een nieuwe locatie? en moet de verhuurder alle kosten betalen?
5. moet de huurder zijn huur nog betalen (op dezelfde rekening)? of moet hij de huur van de nieuwe locatie betalen?
6. bij ongeschiktheid; is dan het lopende huurcontract ongeldig verklaard? Of is het dan beëindigd en opgezegd ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22866
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 27 apr 2019 12:14

Stel de huurder onmiddellijk in aangetekend gebreke voor de vastgestelde gebreken die tenzijne laste vallen. Geef hem enige weken omdat zelf (te laten ) herstellen. Na die datum herstel je zelf en hou het naderhand, bij einde huur, af van de waarborg.

Rechttoe
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#3 , 29 apr 2019 10:19

Bedankt voor de toelichting voor vraag 1
Wat betreft de ongeschiktheid: kan/mag de huurder blijven wonen in een ongeschikt huis?
wat zijn de gevolgen hiervan?

Reclame

KJ86
Berichten: 2844

#4 , 29 apr 2019 10:51

Neen, verhuurder kan strafrechtelijk vervolgd worden.

Als de verhuuder, de woning niet in orde krijgt binnen de herstelperiode die in de procedure voorzien is, moet de huurder zo snel als mogelijk verhuizen. Best het contract minnelijk ontbinden, anders via het vredegerecht.

Rechttoe
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#5 , 29 apr 2019 11:52

Op dit moment loopt de procedure tot aanvraag van ongeschikheid van de woning. De uitspraak door de burgemeester valt half juni. Is dit de herstelperiode waarover sprake in de vorige antwoord.

De meeste mankementen zijn door de huurder te repareren maar die weigert deze.

Of spreken we van een herstelperiode na verklaring van de ongeschiktheid? dwz maakt dit deel uit van de ongeschiktheidsverklaring in juni?

bambipower
Berichten: 1034

#6 , 29 apr 2019 11:57

Direct in actie schieten. Stuur huurder een aangetekend schrijven dat gij bvb 10 dagen de tijd krijgt om zijn dingen te herstellen. Maak ineens een afspraak om te bezichtigen ( controleren). Neem iemand onder de arm om uw problemen op te lossen.
Indien de huurder dwars ligt u wenden tot de vrederechter. Wacht niet te lang, de tijd die je krijgt is niet lang

KJ86
Berichten: 2844

#7 , 29 apr 2019 12:07

Je zal de mankementen veroorzaakt door de huurder zelf moeten herstellen en achteraf moeten verhalen. Je moet binnen zijn om te kunnen herstellen, dus eerst schriftelijk in gebreke stellen voor de schade en dan mondeling de huurder goed zetten (vertellen dat jij de herstellingen op u neemt), als alles in orde is terug schriftelijk de kosten verhalen voor de schade aangericht door de huurder. Hercontrole vragen voor half juni, de woning is dan nooit ongeschikt geweest, huurder kan dan niets proberen te verhalen voor de zaken waarvoor je als verhuurder aansprakelijk bent.

LennieK
Berichten: 2059
Juridisch actief: Nee

#8 , 29 apr 2019 16:55

Bedankt voor de toelichting voor vraag 1
Wat betreft de ongeschiktheid: kan/mag de huurder blijven wonen in een ongeschikt huis?
wat zijn de gevolgen hiervan?
dat mag. Bij een onbewoonbaarheid mag dat niet. De gevolgen zijn dat de woning op de inventaris komt en jaarlijks een heffing zal betalen zolang het pand niet terug conform gemaakt wordt en dit besluit tot ongeschiktheid van de burgemeester opgeheven wordt door een conformiteitstattest

LennieK
Berichten: 2059
Juridisch actief: Nee

#9 , 29 apr 2019 16:58

Bij een ongeschiktheid wordt een huurcontract nog stopgezet, noch nietig verklaard, noch automatisch opgezegd! (idem dito voor een onbewoonbaarheid trouwens) Wil je de huurder buiten, naast de wettelijke opzegmogelijkheden, dan moet je via het vrederecht.
Zelfde voor de huurder. Wil die vertrekken, dan doet hij zijn wettelijke opzeg of zal hij via de vrederechter moeten passeren.

Rechttoe
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#10 , 30 apr 2019 11:29

wat met de strafrechterlijke context? stel de huurder blijft in het huis en na enkele maanden bedenkt hij zich?
wat dan?

bosprocureur
Berichten: 7054

#11 , 30 apr 2019 12:40

Als de huurder wettelijk mag blijven wonen, en hij doet dat ook effectief , waar is er dan een strafrechterlijke context ?

Terug naar “Huren”