Testament feitelijk samenwonenden

JimmyG
Topic Starter
Berichten: 15

Testament feitelijk samenwonenden

#1 , 20 dec 2008 16:08

Beste,

Ik woon reeds verschillende jaren samen met mijn partner. Wij zijn niet getrouwd of wettelijk samenwonend daar geen van ons hier behoefte aan heeft. Nu ik ondanks een spijtige gebeurtenis besef dat het leven in 1 vingerknip kan voorbij zijn, heeft dit me tot nadenken geroepen.
Als “feitelijk” samenwonende overweeg ik een eigenhandig testament op te maken wat aan de notaris in bewaring zal geven worden. Dit omdat volgens de wetgeving op de dag van mijn overlijden, onze kinderen volledige erfgenaam zullen zijn en mijn partner als het ware met niets achterblijft. Voor gehuwden en wettelijk samenwonenden zou ze dan het vruchtgebruik van onze woning(en) erven en tevens wettelijke erfgenaam zijn, wat in onze situatie dus niet het geval is.

Nu is mijn vraag of iemand hier enige kennis van heeft zodat ik een voorbeeldtestament kan opstellen alvorens de notaris in te lichten en ter bewaring af te leveren?
Wat ik kan terugvinden is dat in dit geval ik 1/3 van mijn nalatenschap kan overmaken aan derden dus mijn partner maar kan ik tevens haar het vruchtgebruik van onze woning(en) schenken? Zodoende dat ze een deel van het kapitaal erft en op haar oude dag niemand haar de toegang tot de woning kan ontzeggen. Bovendien ben ik op deze manier ervan overtuigd dat na onze dood, de gelden aan de kinderen toekomen en niet aan haar familie, hoe vreemd dit ook mag klinken.


Alvast bedankt voor u toelichting,

Jimmy

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 20 dec 2008 17:36

U wenst uw partner het vruchtgebruik te geven via testament. Weet dan dat dit al begrepen is in het 1/3 deel dat U haar wenst te geven.
Voor een specifiek testament is het toch best dat U zich wendt tot een notaris , die U zal helpen bij de juiste keuze en formuleringen.
Nog dit : zoals tegen andere personen in uw geval zeg ik : Indien U niet wenst te trouwen , laat U dan minstens registreren als wettelijk samenwonende.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

simonjo
Berichten: 285

#3 , 21 dec 2008 23:03

Zelf zit ik ook in die situatie, feitelijk samenwonend, mijn partner heeft 1 kind en ik 2.

Ons testament is heel eenvoudig opgesteld om 1) in te spelen op veranderingen in de wet, en 2) om betwistingen te voorkomen.

>>>
Dit is mijn testament,

Ondergetekende Jan Huppeldepup, wonende te ... , geboren ... , Nationaal Nummer 123456-12345

Stelt aan als algemene legataris Mieke Flouflou, wonende te ..., geboren ..., Nationaal Nummer 123456-12345.
<<<


Beide partners maken een dergelijk testament, handgeschreven, gedateerd en ondertekend.

Als algemene legataris krijg je alles toebedeeld, min wat de reservataire erfgenamen (kinderen) toekomt. Op dit moment wil dit zeggen:
- 1 kind: 50%
- 2 kinderen: elk 1/3
- 3 of meer kinderen: 3/4 in totaal

Als de wet in de toekomst veranderd, vb in het voordeel van de samenwonende partner, dan hoef je geen nieuw testament te maken.

Door de eenvoud is er ook niet veel te betwisten.


Het beste is nog altijd uw notaris om uitleg vragen voor uw specifieke situatie, dit kost niets.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 22 dec 2008 11:19

“Art.970.Het eigenhandig testament is niet geldig, indien het niet geheel met de hand van de erflater geschreven, gedagtekend en ondertekend is; het is aan geen andere formaliteiten onderworpen.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Voorbeeld:
‘Bij dit testament schenkt Jan JANS het vruchtgebruik van zijn huis Scheldestraat 13 Antwerpen alsmede van het zich erin bevindende huisraad aan Maria PEETERS
01 januari 2009
handtekening’

Indien de waarde van dit vruchtgebruik bij uw overlijden uw beschikbaar deel(art.913 B.W.) overschrijdt dan kunnen uw kinderen het daartoe doen inkorten(art.920 B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Archief”