huis huren/samenwonen met iemand onder schuldbemiddeling

Jess
Topic Starter
Berichten: 1

huis huren/samenwonen met iemand onder schuldbemiddeling

#1 , 20 apr 2009 14:59

Ik heb een relatie met iemand die bij een advokaat onder schuldbemiddeling staat.

Mag hij het huur contract mee ondertekenen? Ook als zijn domicilie-adres daar niet komt te staan (hij komt wel daar wonen, doch adres blijft bij zijn ouders). Ik heb hem nl. gevraagd zijn domicilie adres niet bij mij te zetten tot de schuldregeling in orde is.

Wat kunnen echter de gevolgen zijn indien we wel ons adres samenzetten?

Alle meubels die in het huurhuis komen te staan zijn van mij, heb de aankoopfakturen in mijn bezit, toch ben ik bang dat er ooit aan mijn goederen of loon kan gekomen worden.

Is deze angst terecht?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 20 apr 2009 17:10

Beste ,

indien jullie ongehuwd gaan samenwonen , zitten jullie automatisch in een stelsel van 'scheiding van goederen'. Ieder met zijn eigen inkomen , ieder met zijn eigen vermogen en schuld.
U kan niet aangesproken worden voor zijn schuld. Het enige dat er is , is dat zijn 'vaste kosten' verminderen. Het zou hem dus vanzelf gemakkelijker moeten gaan , misschien sneller zijn schuld aflossen.
Dat de meubelen en derg. op uw naam staan , en dat U ze had voor het samenwonen , maakt dat ze van U zijn. Zij zijn alzo gevrijwaard van zijn schuld.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 22 apr 2009 10:37

Collectieve schuldenregeling staat IN PRINCIPE het sluiten van een huurovereenkomst niet in de weg.

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen...§ 4. De aangifte bedoeld in § 1 moet binnen acht werkdagen gebeuren nadat de nieuwe woning effectief betrokken werd...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister)

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete en zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

Uw samenwonen doet vermenging van uw boedels ontstaan. Indien u uw eigendom kan bewijzen loopt u geen gevaar op beslag wegens schulden van uw medebewoner.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”