verplicht tussenkomen kosten advocaat?

M_Rob
Topic Starter
Berichten: 2

verplicht tussenkomen kosten advocaat?

#1 , 11 aug 2009 17:36

Hallo, ik ben Rob. Mijn ouders zijn nu een dikke 20 jaar 'feitelijk' gescheiden. Ik ben invalide en woon momenteel noodgedwongen (financiele en medische redenen) bij mijn moeder in.
Nu is het zo dat mijn vader plots 'effectief' wil scheiden. Hij is naar een advocaat gestapt en eist ook de helft van de inboedel.

Nu zit ik eigenlijk met twee vragen.

1) Mijn ma heeft onvoldoende inkomsten (enkel inkomensvervangende tegemoetkoming ministerie (pesonen handicap) en onderhoudsgeld van mijn vader). Nu, volgens het OCMW word er met mijn inkomsten rekening gehouden vermits ik bij mijn ma in woon. De kans dat mijn ma nu recht heeft op een pro-deo advocaat is klein. Dus gaat ze waarschijnlijk moeten betalen voor een advocaat. Maar financieel is dit onhaalbaar voor haar. Maar volgens het OCMW moet ik dan maar bijlaggen zodat mijn ma een advocaat kan betalen, vermits ik bij haar in woon. Is dit effectief zo?
Ik zal waarschijnlijk niet verplicht zijn, maar dan zet ik mijn ma voor het blok natuurlijk. Is er iets dat ik kan doen zodat ik niet zou moeten tussenkomen? Het is toch de scheiding van mijn ouders, niet die van mij. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat mijn ma toch een advocaat krijgt of kan betalen.

2) Dan, mijn vader eist dus de helft van de inboedel. (toen de rechter vroeger uitspraak deed is er over de inboedel géén beslissing genomen en hij had het huis verlaten en dus had mijn ma de inboedel.) Nu, de inboedel van toen is al lang weg natuurlijk (na 20 jaar). Maar het is zo, vermits ik bij mijn ma inwoon, staan hier een deel meubels van mij. Ook zaken als fornuis, wasmachine e.d. Deze dingen zijn aangekocht geweest door mijn ex-vriendin en mij toen wij nog samen waren. Sinds wij uiteen zijn, is er géén contact meer tussen ons en zij reageert niet op telefoontjes of mails van mij. Vermits die dingen met haar krediet zijn besteld indertijd heb ik daar natuurlijk géén bewijzen van en de kans is groot dat ik die ook niet van haar ga krijgen. Mijn vraag dus is, als er een notaris/deurwaarder langs moet komen van de rechter, gaat ie mijn dingen dan ook opschrijven en is de kans groot dat die ook verdeeld worden? Wat zou ik kunnen of moeten doen om dat te voorkomen?

alvast bedankt,

mvg

Rob

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#2 , 11 aug 2009 19:50

De voorwaarden waaraan men moet voldoen om recht te hebben op 'juridische tweedelijnsbijstand' (vroeger pro-deo) kan je hier lezen.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 13 aug 2009 10:07

Artikel 2. § 1. Genieten de volledige kosteloosheid, de hierna vermelde personen, respectievelijk op voorlegging van de volgende bewijsstukken :...5° degene die een vervangingsinkomen voor gehandicapten geniet, op voorlegging van de beslissing van de minister tot wiens bevoegdheid de sociale zekerheid behoort of van de door hem afgevaardigde ambtenaar...”(18 DECEMBER 2003. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden van de volledige of gedeeltelijke kosteloosheid van de juridische tweedelijnsbijstand en de rechtsbijstand)

‘Mijn ma heeft onvoldoende inkomsten (enkel inkomensvervangende tegemoetkoming ministerie (pesonen handicap) en onderhoudsgeld van mijn vader’ houdt in dat uw ma krachtens voornoemde bepaling kan genieten van volledige kosteloosheid.

‘de inboedel van toen’ vormt een onverdeeldheid waarvoor geldt :
“Art.577-2.§ 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen, wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort, geregeld als volgt :§ 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn...Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden GEVORDERD...”(Burgerlijk Wetboek.

Voornoemd vermoeden kan weerlegd worden. Bij ontbreken van minnelijke verdeling kan elke partij dus gerechtelijke verdeling vorderen van de goederen die zij in onverdeeldheid bezitten.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

M_Rob
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 14 aug 2009 15:18

thx... maak me nu al iet minder zorgen ;-)

dus mijn pa kan wel degelijk een verdeling vorderen... ma de goederen van toen zij uiteen gingen zijn er niet meer... die zijn versleten en weg...

Ik vermoed dat mijn vader dan een financiele tegemoetkoming voor deze niet meer bestaande goederen kan vragen? klopt dit?

alvast bedankt,

Rob

Terug naar “Archief”