bouwen met een gescheiden vrouw

kevin78
Topic Starter
Berichten: 1

bouwen met een gescheiden vrouw

#1 , 12 sep 2009 14:53

Mijn vriendin is gescheiden en moeder van 2 dochters. Ik heb al langer een bouwgrond en zoek te bouwen. Het is de bedoeling dat we dat samen gaan doen. De grond is van mij, ik betaal de lening af en steek mijn spaarcenten in het huis. Mijn vriendin wil ook een (klein) bedrag investeren in dat huis dat altijd welkom is. Hoe moeten we dit nu regelen bij overlijden van iemand zodat zijn/haar deel naar de partner gaat. trouwen is nog niet aan de orde. Of bij uit elkaar gaan? En kunnen haar kinderen erfen van mij? Wat zijn de valkuilen, en hoe doen we dit het beste?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 14 sep 2009 10:50

Bij ontbreken van huwelijkscontract is en blijft het op uw grond gebouwd huis volledig uw eigendom.

‘Wanneer door één der echtgenoten een gebouw wordt opgericht op een grond die in onverdeeldheid toebehoort aan de echtgenoten gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, vindt artikel 555, B.W., in geval van verdeling geen toepassing voor de bepaling van de verschuldigde vergoeding, maar wel de regels inzake vermogensverschuiving zonder oorzaak. Zulks heeft voor gevolg dat de echtgenoot die het gebouw heeft opgericht, recht heeft op een vergoeding gelijk aan de meerwaarde die het goed heeft verkregen als gevolg van de door hem gedane uitgaven, met als maximum zijn verarming. Indien deze uitgaven evenwel belangrijker zijn dan de door het onroerend goed bekomen meerwaarde, heeft de echtgenoot recht op een vergoeding gelijk aan het bedrag van de op regelmatige wijze op zijn naam gefactureerde uitgaven‘(Gent 27 oktober 1988,Pas. 1989,II,85).

De investeringen van uw vriendin in uw huis kunnen u verrijken ‘zonder oorzaak’. Het is aangewezen VOORAF de later verschuldigde vergoedingen overeen te komen en SCHRIFTELIJK vast te leggen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#3 , 15 sep 2009 14:06

Voor de beste oplossing kan u maar beter een notaris raadplegen.

Reclame

Terug naar “Archief”