art. 90 1° WIB92

Tmespreu
Topic Starter
Berichten: 376
Juridisch actief: Ja

art. 90 1° WIB92

#1 , 26 aug 2010 13:29

Ik heb een vraag mbt tot art. 90, 1° WIB92..

Een onderdeel van de diverse inkomsten bij het berekenen van de belastbare basis in de personenbelasting zijn de winsten en baten evenals de opbrengsten uit speculatie.

Wat moet hieronder worden verstaan? (bv. de Lotto winnen is niet belastbaar)
Wat is er dan wel belastbaar in de zin van speculatie?

TM

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 26 aug 2010 15:59

http://yep.it/owrzmk" onclick="window.open(this.href);return false;

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 26 aug 2010 16:18

Cass. AR F1364N, 15 mei 1987 (Geldhof / Belgische Staat) Arr.Cass. 1986-87, 1234; Bull. 1987, 1118; Bull. Bel. 1988, 1508; FJF 1988 (verkort), 13; Pas. 1987, I, 1118.

Het arrest dat vaststelt dat bouwgronden, die voordien grotendeels als landbouwgrond bekend waren, werden aangekocht met hoofdzakelijk geleend geld, door een koper die zijn beroepswerkzaamheid als landbouwer stopzette en na amper een jaar een verkavelingsvergunning vroeg en verkreeg, en dat die gronden nagenoeg ononderbroken met grote winsten werden voortverkocht, leidt hieruit wettig af dat die winsten voortvloeien uit speculatie, buiten de uitoefening van een beroepswerkzaamheid, en niet uit normale verrichtingen van beheer van een uit onroerende goederen bestaand privé-vermogen, en als diverse inkomsten belastbaar zijn krachtens art. 67, par. 1, W.I.B.

Brussel 27 november 2008, TFR 2009 (samenvatting), afl. 362-363, 524

Belastingplichtigen kochten in 1981 de meerderheid van de aandelen van een apotheek. In 1992 werd een deel van deze aandelen overgedragen aan een pas door belastingplichtigen opgerichte holding. Ter betaling van de overdrachtsprijs ging de holding een lening aan bij een bank voor het volledige bedrag van de aankoopprijs. Belastingplichtigen zelf zouden zich borg hebben gesteld bij het aangaan van de lening. De lening werd afgelost met de inkomsten behaald uit de maandelijks aan de apotheek gefactureerde beheerskosten. Na grondige analyse van de feiten komt het hof tot het besluit dat alle gegevens samen toelaten aan te nemen dat belastingplichtigen speculatief gehandeld hebben, evenwel occasioneel, buiten het uitoefenen van een beroepswerkzaamheid, doch de verrichting heeft winst doen voortkomen in de zin van artikel 90, 1° van het WIB 1992, en die geen normale verrichting van beheer is van portefeuillewaarden behorend tot het privépatrimonium.

Volgens het arrest van het Hof van Cassatie d.d. 30 november 2006 is evenwel niet belastbaar de meerwaarde die tot stand komt bij de verkoop buiten de grenzen van het beheer van het privévermogen, doch enkel de winst of baten uit een dergelijke verrichting. De administratie toont niet aan enkel de winst die specifiek voortkomt uit de verrichting te hebben aangeslagen. De winsten of baten kunnen ook gedeeltelijk uit andere elementen voortkomen, zoals het beheer als goede huisvader van de aandelen gedurende de periode tussen 1981 en 1992. De belasting op de diverse inkomsten moet vernietigd worden.

Brussel 13 september 2007 Fiscoloog 2007 (weergave CB), afl. 1092, 11 en http://www.fiscoloog.be" onclick="window.open(this.href);return false; (1 juli 2008); RABG 2008, afl. 9, 543, noot COUDER, N

Op verzoek van de koper vormen de belastingplichtigen de familiale vennootschap eerst om tot een kasgeldvennootschap. Zij richten daartoe, overigens pas op de dag van de aandelenverkoop, twee nieuwe vennootschappen op en nemen — in naam en voor rekening van de nieuwe vennootschappen in oprichting — de activa van de familiale vennootschap over.

Met uitzondering van de oprichting van de familiale vennootschap (die zes jaar eerder plaatsvond) is de constructie geïnspireerd door speculatie, in de zin dat een risico van verlies aanwezig is, maar tevens de verwachting van winst. In casu bestond het risico erin dat de verkoop van de familiale vennootschap niet zou doorgaan, en dat de belastingplichtigen zouden achterblijven met een kasgeldvennootschap waarin niemand geïnteresseerd is. In casu is er dus sprake van een 'abnormaal' beheer van een privépatrimonium wegens aanwezigheid van speculatie.

De winst uit de verrichting kan maximaal gelijk zijn aan het verschil tussen, enerzijds, de verkregen prijs, en, anderzijds, de waarde van de familiale vennootschap vóór omvorming ervan tot een kasgeldvennootschap verhoogd met de kosten van de verrichting (zodat de meerwaarde die vóór deze omvorming reeds aanwezig was, buiten beschouwing blijft).

Reclame

Tmespreu
Topic Starter
Berichten: 376
Juridisch actief: Ja

#4 , 26 aug 2010 16:33

pff stomme wetgever met zijn vage normen..
Alles nodeloos ingewikkeld maken..

Valt beurs speculatie hieronder eigenlijk?

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 26 aug 2010 17:16

Hof van Beroep te Brussel dd. 17.10.1997, FJF 97/252

Uit de feiten van het dossier blijkt dat de aan- en verkoop van koffie en cacao op de beurs te Londen een occasionele speculatie was in hoofde van de belastingplichtige die op grond van artikel 67, 1° lid W.I.B. als een divers inkomen moet worden belast en geenszins beschouwd kan worden als het normale beheer van een privé-vermogen.
Immers de transacties zoals die door de belastingplichtige werden uitgevoerd, hebben als enig doel, door het gokken op verwachte stijgingen of dalingen op de beurzen, op zeer korte tijd belangrijke winsten te behalen. Zo heeft de belastingplichtige immers door de verkoop van koffie alvorens hij was aangekocht, een winst gerealiseerd op de transactie van méér dan 4.000.000 fr. Het speculatief karakter blijkt eveneens uit het feit dat wat de aankoop en verkoop van cacao betreft, de data dermate kort bij elkaar liggen zodat deze verrichtingen enkel met speculatieve doeleinden kunnen zijn gebeurd en alleszins zeer beperkt in de tijd waren.


Moeten de day traders de fiscale administratie vrezen ?

Het principe is dus, in tegenstelling tot hetgeen men vaak denkt, dat de meerwaarden op de aandelen belastbaar zijn en de vrijstelling de uitzondering is. De niet- belasting wordt verkregen in geval van "normaal beheer" van het privé- vermogen [...]

Het is zeker, in het licht van de actuele rechtspraak, dat de day trader die op dynamische wijze elke dag speculeert, met adequaat materiaal, over sommige schijnbaar te hoog gewaarde effecten die inzonderheid op de Amerikaanse Nasdaq worden genoteerd, geen normaal beheer van een privé- vermogen uitmaken. De gerealiseerde producten zouden belast kunnen worden als divers inkomen. Voor de extreme gevallen, is het gemakkelijk om zich uit te spreken. Wat gebeurt er in de andere gevallen ? Het feit een dertigtal verrichtingen te doen (koop en verkoop) in een jaar kan dit nog een normaal beheer zijn ? Het komt aan de rechtspraak toe om de grenzen duidelijk af te bakenen tussen de dag trading en het normaal beheer van een privé- vermogen. (F. Ledain op fiscalnet.be)

Tmespreu
Topic Starter
Berichten: 376
Juridisch actief: Ja

#6 , 26 aug 2010 18:20

Heel erg bedankt voor de uitgebreide antwoorden en het opzoekingswerk!

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”