Ontslag met wederzijdse toestemming

Fientje87
Topic Starter
Berichten: 21

Ontslag met wederzijdse toestemming

#1 , 06 okt 2010 19:29

Hallo iedereen,

Even een korte situatieschets:

Ik ben 23jaar, werk reeds 2j bij hetzelfde bedrijf (1ste job). Na lang wikken en wegen zou ik heel graag de stap willen zetten om volgend schooljaar (september) te beginnen aan de opleiding bachelor in de verpleegkunde. Nu mijn vriend en ik een huis hebben gekocht, gaat dit uiteraard niet zomaar. Wij hebben een lening af te betalen dus ik wil zeer graag een minimumloon behouden, hetgeen mogelijk is via de VDAB (knelpuntberoep).

Om dit loon te behouden, wat dus eigenlijk gewoon een werkloosheidsuitkering betekent, moet ik dus in feite ontslaan worden door mijn werkgever.

Heeft iemand ervaring / kennis over ontslag met wederzijdse toestemming?
Hoe begin je zo'n gesprek, hoe leg je zoiets uit?
Hoe ver op voorhand laat je dit weten aan je baas? (mijn opzegtermijn is 3maanden, maar voor de goede gang van zaken (vinden van vervanger voor mij) kan ik dit misschien al vroeger melden?)
Iemand een idee hoeveel een werkloosheidsuitkering bedraagt vr een bediende die 2050 euro bruto per maand verdient (samenwonend)?

Het is voor mij de énige mogelijkheid om nog aan deze opleiding te beginnen... zonder inkomen zie ik het écht niet zitten.

Alvast bedankt

Fien

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lanox
Berichten: 3820
Juridisch actief: Nee

#2 , 07 okt 2010 15:32

Beste,
ontslag met wederzijdse toestemming is niet direct het antwoord op Uw probleem aangezien U dan zelf Uw ontslag geeft. Om in aanmerking te komen moet U dus ontslagen worden door Uw baas, maar die verliest hierdoor een werkkracht en een ontslagvergoeding ...
Ik weet niet in welke sector U momenteel werkt en hoe moeilijk het is om nieuw werk te vinden, maar een andere oplossing zou zijn om ontslag met wederzijdse toestemming (of desnoods zelf ontslag nemen) te vragen en vervolgens een korte termijn contract aangaan van 20 werkdagen. Als u 20 werkdagen zonder onderbreking werkt na uw ontslag, dan komt u terug in aanmerking voor een uitkering. Einde contract zijn wordt niet gelijk gesteld met ontslag nemen.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 09 okt 2010 10:17

“Art.44.Om uitkeringen te kunnen genieten moet de werkloze wegens omstandigheden onafhankelijk van zijn wil zonder arbeid en zonder loon zijn.”(25 NOVEMBER 1991. - Koninklijk besluit houdende de werkloosheidsreglementering).

‘ontslag met wederzijdse toestemming’ houdt in dat u NIET ‘wegens omstandigheden onafhankelijk van uw wil zonder arbeid en zonder loon’ en dus in principe niet uitkeringsgerechtigd bent.

Of hiervan kan afgeweken worden bespreekt u best VOORAF met de RVA.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Werkloosheid”