Flexibiliteit

kiara
Topic Starter
Berichten: 19

Flexibiliteit

#1 , 02 feb 2011 10:04

M'n nicht is een alleenstaande mama. Recent nam ze een job aan bij een warenhuis die bij de aanwerving beloofd heeft om rekening te houden met dit feit.
Ze krijgen uurroosters per week zodanig dat zij dan ook haar behoeften hieraan aanpast en zorgt dat ze oppas heeft. Regelmatig valt het nu voor dat de dag zelf haar uren worden gewijzigd en dat zij dus in de problemen komt om oppas te vinden.
Ik weet dat werknemers tegenwoordig flexibel zijn maar dit is een heel moeilijke situatie. Weet iemand of zij enige rechten heeft hierin?
Bedankt!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
xena

#2 , 02 feb 2011 16:47

wat staat er in de arbeidsovereenkomst/arbeidsreglement ?
zijn daar ook korte of heel lange werkdagen bij ?

arbeidsovereenkomstenwet 3/7/1978
Art. 20. De werkgever is verplicht :
1° de werknemer te doen arbeiden op de wijze, tijd en plaats zoals is overeengekomen, inzonderheid, zo de omstandigheden dit vereisen

arbeidsreglementenwet 8/4/1965
Art. 6. (§ 1.) Het arbeidsreglement moet vermelden:
1° de aanvang en het einde van de gewone arbeidsdag, het tijdstip en de duur van de rusttijden, de dagen van regelmatige onderbreking van de arbeid.
(Voor de deeltijdse tewerkgestelde werknemers worden die vermeldingen afzonderlijk voor iedere deeltijdse arbeidsregeling opgenomen.)
Wanneer in opeenvolgende ploegen wordt gewerkt, worden die vermeldingen voor elke ploeg afzonderlijk opgenomen. Het ogenblik en de wijze waarop de ploegen elkaar afwisselen worden bovendien aangegeven.
(In geval van toepassing van de bij artikel 20bis van de arbeidswet van 16 maart 1971 bedoelde afwijking, moet het daarenboven melding maken van :
a) de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur en het aantal arbeidsuren dat over (een referteperiode) moet worden gepresteerd;
b) het begin en het einde van de periode waarbinnen de wekelijkse arbeidstijd gemiddeld moet worden nageleefd;
c) de aanvang en het einde van de arbeidsdag, het tijdstip en de duur van de rusttijden van de uurregelingen die als alternatief gelden voor die bepaald in het eerste lid

burgerlijk wetboek 21/3/1804
Art. 1134. Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet.
Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun wederzijdse toestemming of op de gronden door de wet erkend.
Zij moeten te goeder trouw worden ten uitvoer gebracht.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 03 feb 2011 10:32

“Art.38bis.Het is verboden arbeid te doen of te laten verrichten buiten de arbeidstijd vastgesteld in het arbeidsreglement of in het bericht bedoeld in artikel 14, 1°, van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen bij toepassing van artikel 25 van deze wet. Het eerste lid is niet van toepassing : 1° in geval van arbeid om het hoofd te bieden aan een voorgekomen of dreigend ongeval; 2° in geval van dringende arbeid aan machines of materieel voor zover de uitvoering ervan buiten de normale arbeidsuren onontbeerlijk is; 3° in geval van arbeid die door een onvoorziene noodzakelijkheid wordt vereist, mits de bij artikel 26, § 1, 3°, bedoelde procedure wordt gerespecteerd; 4° voor het uitvoeren van werken van inventarissen en balansen op voorwaarde dat er per werknemer en per kalenderjaar niet meer dan zeven dagen wordt gewerkt; 5° in ondernemingen voor scheepsherstellingen en -onderhoud; 6° voor het uitvoeren van werken van vervoer, laden en lossen; 7° in geval van toepassing van de afwijking bedoeld bij artikel 24, § 2, van deze wet.”(16 MAART 1971. - Arbeidswet).

Wend u desnoods tot de Inspectie Sociale Wetten:
http://www.vlaanderen.be/servlet/Satell ... ijn%2FView" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Andere”