wie is de aansprakelijke eigenaar?

toeman
Topic Starter
Berichten: 77

wie is de aansprakelijke eigenaar?

#1 , 29 mar 2011 18:37

Heeft iemand een iedee wie aansprakelijk is voor de schade veroorzaakt door de schouw in de volgende situatie:
Ons huis (4 verdiepingen) werd gebouwd in 1910 (de schouw dus ook). In 1950 werd het buurgebouw opgericht die hoger is en 8 verdiepingen telt. Zij hebben toen onze schouw dus ook vergroot en nog ong. 10 meters bijgebouwd, anders zouden zij veel last met vocht hebben gehad.
Nu lijden twee appartementen in dat huis schade veroorzaakt door de schouw en dit op de hoogte van 6de verdieping, dus hoger dan ons huis.
Wie is er eigenlijk de eigenaar van deze schouw? Is dit ons huis (door bv. natrekking) of zijn er zogezegd twee eigenaars en ieder is verantwoordelijk en aansprakelijk voor zijn eigen gedeelte en zal dus eventuele schadevergoeding verdeeld moeten worden?

bedankt

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 29 mar 2011 19:57

. Zij hebben toen onze schouw dus ook vergroot en nog ong. 10 meters bijgebouwd, anders zouden zij veel last met vocht hebben gehad.

Wie is er eigenlijk de eigenaar van deze schouw? Is dit ons huis (door bv. natrekking) of zijn er zogezegd twee eigenaars en ieder is verantwoordelijk en aansprakelijk voor zijn eigen gedeelte en zal dus eventuele schadevergoeding verdeeld moeten worden?
Het verhogen van de schouw heeft niets met vocht te maken, maar alles met de trek van de schouw. Ook zijn er wettelijke voorschiften van hoehoog een schouw boven een dak moet uitsteken.
Volgens mij zijn de eigenaars van het hoogste gebouw verantwoordelijk voor eventuele schade en problkemen. Zijn zijn het immers die de schouw hebben moeten hoger bouwen. Jullie zijn niet verantwoordelijk, want hebben er niet om gevraagd een gebouw van 8 verdiepingen als gebuur te krijgen.
Heb vroeger, tijdens mijn beroepsloopbaan hetzelfde probleem gehad. Mijn werkgever, eigenaar van een gebouw in centrum Antwepen van 6 verdiepingen, en gebouwd in 1935. Het buurhuis, gebouwd in 1910 en maar 2 verdiepingen hoog. Destijds werd hun schouw dus met 4 verdiepingen verhoogd, meer dan waarschijnlijk dus tijdens het bouwen van het hoogste pand (er werden hiervan geen dokumenten meer teruggevonden).
In 2002 was er een probleem met deze schouw, die gebarsten was en er vielen stukken op het lager gelegen dak van de gebuur. Niettegenstaande de schouw enkel door hun werd gebruikt werd mijn werkgever er door de rechtbank toe veroordeeld de schouw te herstellen.

toeman
Topic Starter
Berichten: 77

#3 , 29 mar 2011 20:40

ja, inderdaad, ik heb mij vergist, het heeft natuurlijk met de trek van de schouw te maken. Het is nu dat er vochtproblemen bij de buren zijn ontstaan.
Onze syndicus heeft inmiddels gezegd dat wij aansprakelijk zijn, precies omdat wij deze schouw zelf gebruiken. Heel rare situatie

Reclame

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 30 mar 2011 15:30

Hij zou gelijk kunnen hebben. In mijn geval dat ik uitlegde was de schouw zelf niet meer in gebruik, maar werd de schade aan het dak van de gebuur veroorzaakt door omlaagvallende stukken.
Voor wat wordt jullie schouw gebruikt? Is er een centrale verwarming op gas op aangesloten? Werd deze ketel recent vervangen door een condensatieketel? Deze laatste geeft veel meer condens af en normaal gezien dient er dan een buis in de bestaande schouw te worden gestoken, precies om vochtschade te voorkomen.

toeman
Topic Starter
Berichten: 77

#5 , 30 mar 2011 23:53

Ja, dat dacht ik ook. Ik wou gewoon verzekerd worden dat deze kosten niet vakantiegeld van iemand worden.
Wij zijn er nu precies daarmee bezig, wij gaan de ketel vervangen. Dit kost veel geld, maar hopelijk zal het eindelijk afgerond worden.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 31 mar 2011 10:03

“Art.552.De eigendom van de grond bevat in zich de eigendom van hetgeen op en onder de grond is...Art.553.Alle gebouwen, beplantingen en werken op of onder de grond van een erf, worden vermoed door de eigenaar, op zijn kosten, te zijn tot stand gebracht en hem toe te behoren, tenzij het tegenovergestelde bewezen is...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

De schouw die op uw grond staat is dus uw eigendom,tenzij het tegenovergestelde bewezen is.

“Art.1384.Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan, of van ZAKEN die men onder zijn bewaring heeft...”(B.W.).

Die schouw is een zaak die u onder uw bewaring hebt.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

toeman
Topic Starter
Berichten: 77

#7 , 31 mar 2011 13:15

bedankt!

Terug naar “Andere”