Verzet tegen huwelijk.

onzeker
Topic Starter
Berichten: 4

Verzet tegen huwelijk.

#1 , 07 jun 2011 14:39

Ongeveer 2 jaar geleden heeft mijn broer de zaak van mijn vader overgenomen. Ik heb altijd bij mijn vader gewerkt en ben toen ook in loondienst bij mijn broer gaan werken. Dit ging goed tot hij een vriendin kreeg. Het was zo erg dat ik na mijn ouderschapsverlof ontslag heb genomen door haar. Daarna zijn er dingen gebeurt waardoor ik zelf psychologische hulp heb moeten zoeken. Ze ging zo ver dat ze zelfs een klacht tegen mij en mijn man heeft ingediend voor laster, terwijl zij haatmails (hier zijn bewijzen van) naar mij heeft gestuurd.
Nu krijg ik te horen dat ze volgende maand gaan trouwen. Kan ik verzet aantekenen als zus omwille van die klacht die ze tegen mij heeft ingediend?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lightning

#2 , 07 jun 2011 14:49

Nee dat kan u niet.

jojan
Berichten: 739

#3 , 09 jun 2011 12:48

Verzet tegen een huwelijk
Verschillende personen of instanties kunnen om diverse redenen verzet aantekenen tegen een huwelijk:

Als een van de partners nog getrouwd is, kan de wettige echtgenoot zich verzetten.

De ouders van de trouwers kunnen zich tegen het huwelijk verzetten, of de grootouders als ze geen ouders meer hebben.
Als er geen bloedverwanten meer zijn in opgaande lijn zoals ouders of grootouders, dan kunnen broers, zussen, ooms, tantes, volle neven en nichten zich tegen het huwelijk verzetten als ze meerderjarig zijn. Zij kunnen maar een reden inroepen: krankzinnigheid of geestelijke achterlijkheid van een van de toekomstige echtgenoten.

De voogd van een toekomstige trouwer mag zich tegen het huwelijk verzetten, maar ook alleen op grond van krankzinnigheid of geestelijke achterlijkheid.

Ten slotte kan ook het parket zich tegen een huwelijk verzetten als dat een bedreiging zou betekenen voor de openbare orde. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als een van de trouwers zwaar mentaal gehandicapt is of als het om een schijnhuwelijk blijkt te gaan.

Wie zich wil verzetten tegen een huwelijk, moet een deurwaardersexploot laten opmaken. Dat is een officiële akte van een deurwaarder. Dit deurwaardersexploot moet bezorgd worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand en aan de twee trouwers. Het document moet een gegronde reden van het verzet vermelden, en ook de relatie die de persoon die zich verzet heeft met de trouwers.

Als aan alle vormvereisten van het verzet voldaan is, mag de ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk niet voltrekken zolang het verzet niet is opgeheven.

Een verzet tegen een huwelijk kan op twee verschillende manieren opgeheven worden:

Degene die zich verzet, besluit zich bij het huwelijk neer te leggen en heft het verzet uit vrije wil op.
Als het verzet niet uit vrije wil wordt opgeheven, kunnen de toekomstige trouwers de rechtbank aanspreken om een gerechtelijke opheffing te vragen. De rechtbank zal het huwelijk dan verbieden of toestaan.

Personen die misbruik maken van het verzet tegen het huwelijk kunnen tot een schadevergoeding worden veroordeeld.

Reclame

Lightning

#4 , 09 jun 2011 17:10

Verzet tegen het huwelijk zoals hierboven beschreven is enkele jaren geleden afgeschaft.

jojan
Berichten: 739

#5 , 14 jun 2011 13:45

hmm correct:

ART. 172-179 van het burgerlijk wetboek waarbij de mogelijkheid van verzet tegen het huwelijk werd voorzien door de ouders en sommige familieleden werd opgeheven bij wet van 19 februari 2009.

De familie van een kandidaat trouwer kan zich niet meer tegen het huwelijk verzetten. De vrijheid om te huwen is een burgerlijke vrijheid en het recht om te huwen is een mensenrecht

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”