Welke rechtsnorm heeft er voorrang

neogoa
Topic Starter
Berichten: 130

Welke rechtsnorm heeft er voorrang

#1 , 23 sep 2011 14:28

Indien er een inhoudelijke tegenstrijdigheid bestaat tussen enerzijds een KB van 1996 en anderzijds een besluit van de Vlaamse regering van 2011 stel ik mezelf de vraag welke regel er dan voorrang heeft?


Alvast bedankt!
Laatst gewijzigd door neogoa op 30 sep 2011 10:46, 1 keer totaal gewijzigd.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 sep 2011 19:31

Een KB is een uitvoeringsbesluit.
Bij mijn weten zijn een wet en een decreet van dezelfde orde. Gezien er ( in principe) geen overlappende bevoegdheid is.
Dus als de materie NU behandeld wordt door de gewesten/gemeenschappen is het Vlaams decreet van toepassing. Een K.B. is zo wie zo ondergeschikt aan de wet en een Ministrieel Besluit aan een K.B.
vb de verkeerswet, een K.B. dat bepaald dat bepaalde kleuren en banden niet mogen gebruikt worden en een M.B. dat bepaald dat vanaf nu alle voertuigen in het 'Kaki' moeten gespoten worden.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 23 sep 2011 19:36

Vraag is wie bevoegd is. De federale regering of het Vlaams Gewest of de Vlaamse Gemeenschap.

Reclame

Vaoke
Berichten: 400

#4 , 24 sep 2011 23:13

Opgelet, "genummerde K.B.'s" uit de recente periode van Guy Verhofstadt van de Open-VLD als regeringsleider (?) staan op hetzelfde niveau als een klassieke Wet.
In Vlaanderen is er slechts één regering met volheid van bevoegdheden; över de taalgrens daarentegen is er één Gewestregering en één Gemeenschapsregering.
Vergeet ook niet de regering voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en deze voor het Duitstalige taalgebied hé?!
Dat allemaal naast de Federale Regering.
Binnen de bestaande ordening heb je dan nog zoiets als "ordonnanties" en defacto ook de "supranationale regelgeving" die i's lands wetgeving moet geïncorpureerd worden.
Als ik de komende dagen wat tijd heb... dan zal ik het eens uitwerken zie?!
Betwistingen op het niveau van het een of andere rechtsorgaan horen in regel het voorwerp uit te maken van een juridictionele vraag aan het Grondwettelijk Hof.. voorheen genoemd het Arbitragehof.

neogoa
Topic Starter
Berichten: 130

#5 , 26 sep 2011 08:47

Dus volgens jullie kan de federale overheid niet op hetzelfde ogenblik bevoegd zijn als de, in dit geval, de vlaamse overheid bevoegd is.

Stel het KB van 1996 zegt: onderwijsinstellingen krijgen een betalingsuitstel van 50 dagen voor het leveren van diensten ongeacht het bedrag van de opdracht.
Het Besluit van de vlaamse regering zegt: De factuur dient binnen de 18 dagen betaald te worden vanaf de datum van verzending.

Is het dan het grondwettelijk hof die hierover dient te beslissen wie zijn bevoegdheid heeft overschreden en dit via het stellen een prejudiciële vraag? (Daar de meesten onder jullie bevoegdheid verdeling/ bevoegdheid overschrijding aanreiken als de oplossing)
Ik dacht dat het grondwettelijk hof enkel wetgevende akten kon toetsen aan de grondwet. Daar een KB en besluit van de vlaamse regering geen wetgevende aktes zijn zie ik dit niet onmiddelijk gebeuren.

De exceptie van onwettigheid kan m.i. ook niet ingeroepen worden daar de ene niet in hogere rang bevindt als de andere.

Daarmee weet ik nog steeds net welke rechtsnorm voorrang geniet, of dient men zowiezo deze problematiek voor de rechter te brengen om uitsluitsel te krijgen?

Bedankt voor jullie inzichten!

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”