Naam zaakvoerder verplicht in staatsblad?

yklich
Topic Starter
Berichten: 5
Locatie: Leuven

Naam zaakvoerder verplicht in staatsblad?

#1 , 10 nov 2011 12:30

Ik ben sinds enkele jaren oprichter en enige aandeelhouder van een BVBA, maar nu ik een nieuwe bankrekening wou openenen, vertelde de bank mij dat ik niet als zaakvoerder vermeld sta in de oprichtingsakte. Waardoor ik dus geen bankrekening kan openen...

Kan dit kloppen?

Ik had gelezen dat een niet-statutaire zaakvoerder tijdens de algemene vergadering benoemd kan worden. Kan ik mezelf dan niet 'zomaar' als zaakvoerder benoemen? Moet dit dan gepubliceerd worden in de bijlagen van het staatsblad? Of is een verslag bijhouden op de maatschappelijke zetel voldoende?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Redrum
Berichten: 574

#2 , 10 nov 2011 12:44

Wie staat er dan wel als bestuurder/zaakvoerder vermeld in de akte?

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#3 , 10 nov 2011 14:04

Als je al een paar jaar een BVBA heeft dan staat de naam van de zaakvoerder toch ook op je jaarrekening, en ik ieder oprichtingsakte word toch een zaakvoerder aangesteld !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

yklich
Topic Starter
Berichten: 5
Locatie: Leuven

#4 , 10 nov 2011 14:59

Wel... ik denk dat iedereen dit over het hoofd heeft gezien; zowel de notaris als de griffier van de rechtbank van koophandel.
Wel staat er in de oprichtingsakte:

punt 1: Dat ik de oprichter ben van de BVBA ...
punt 7: "...de vennootschap wordt bestuurd door een of meer zaakvoerders, natuurlijke personen, al dan niet vennoten. De zaakvoerders worden benoemd door de vennoten voor de tijdsduur door haar vast te stellen..."

Nergens staat dus expliciet vermeld wie de zaakvoerder is. Tot nu toe heb ik altijd contracten kunnen afsluiten als zaakvoerder, zonder dat iemand hier moeilijk over deed...

yklich
Topic Starter
Berichten: 5
Locatie: Leuven

#5 , 10 nov 2011 15:13

Mijn excuses, ik had denlowie's post te snel gelezen.
Ik heb mijn jaarrekening nagekeken van vorig jaar en daar staat effectief in dat ik de zaakvoerder ben.
Dit zou wel voldoende moeten zijn voor de bank.

Klopt het dus dat niet-statutaire zaakvoerders enkel in de jaarrekening vermeld moeten staan? En niet in de statuten?

Alvast bedankt voor de vorige info.

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#6 , 10 nov 2011 16:32

Ik zou met de jaarrekening voorlopig naar den bank gaan, maar zeker een bijzondere algemenevergadering bijeen roepen in je geval niet veel werk en een verslag van opmaken en het laten publiceren in het staatsblad kost prijs 143,26€ .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

basejumper
Berichten: 5168
Locatie: Diest

#7 , 11 nov 2011 13:04

Beste,

Uitgangspunt is dat contracterende derden moeten kunnen weten met wie ze rechtsgeldig kunnen contracteren namens je BVBA.
Iedereen kan nu beweren dat hij zaakvoerder is en bvb bestellingen plaatsen namens de BVBA. derden kunnen enkel het staatsblad raadplegen dat aangeeft wie de vennootschap mag verbinden. Dat is dus niet moeilijk doen. Dat is in je eigen belang. Anders is het een koud kunstje om een bankrekening te openen op naam van een BVBA en mits een goede balans (die je ook vrij kan opvragen) een kaskrediet aan te vragen, het geld op te nemen en te verdwijnen met de noorderzon...
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

j.demoor
Berichten: 10360

#8 , 12 nov 2011 09:00

“Art.69.Het uittreksel uit de oprichtingsakte van vennootschappen...bevat:...9° de aanwijzing van de personen die gemachtigd zijn de vennootschap te besturen en te verbinden, de omvang van hun bevoegdheid en de wijze waarop zij deze uitoefenen, hetzij alleen, hetzij gezamenlijk, hetzij als college...Art.72.Het uittreksel van de oprichtingsakte wordt neergelegd en bekendgemaakt op kosten van de belanghebbende.Art.73.De bekendmaking geschiedt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, binnen vijftien dagen na de neerlegging,op straffe van schadevergoeding ten laste van de ambtenaren aan wie het verzuim of de vertraging te wijten is.Art.255.De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid wordt bestuurd door een of meer personen, al dan niet bezoldigd, al dan niet vennoten...”(7 mei 1999 Wetboek van Vennootschappen).

Ga zelf verder naar : http://www.ejustice.just.fgov.be/tsv_pub/index_n.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#9 , 18 nov 2011 14:52

Eventjes nagekeken ..... de digitale publicatie staatsblad geeft geen info van gegevens uit 1995 en daar staat de stichtingsakte.
In de volgende wijzigingen staat nergens wie de zaakvoerder is ( is dezelfde).
Dus waar moeten we het nu gaan zoeken?

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#10 , 18 nov 2011 19:51

maar de oprichter heeft wel een copy daarvan, en ik weet ook dat de BTW ook deze informatie hebben want in hun dossier zit ook een copy van de oprichtingsakte!

Ik heb ook eens een oprichting van het jaar 1978 moeten hebben en dit heb ik kunnen in zien op de grifie van rechtbank van koophandel en met een gewone hand scaner kan je er copys van maken !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#11 , 18 nov 2011 22:39

sorry, ik had moeten schrijven digitaal te zoeken?
Uiteraard hebben we een aantal copies ( zelfs eensluidende) en originele staatsblad

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”