Zonnepanelen niet betaald via gemeenschappelijke rekening

Filbekke
Topic Starter
Berichten: 1

Zonnepanelen niet betaald via gemeenschappelijke rekening

#1 , 01 aug 2012 20:58

Mijn vriendin en ik zijn niet getrouwd en wonen niet wettelijk samen. In 2009 hebben wij zonnepanelen geplaatst. 10 procent van de rekening werd betaald van onze gemeenschappelijke rekening. De overige 90 procent werd betaald van de rekening van mijn vriendin, omdat dat toen administratief het eenvoudigst was. Op onze beide belastingsbrieven hebben wij netjes de prijs van de zonnepanelen ingevuld en ons respectieve aandeel in de woning (elk 50 procent).

Nu doet de belastingsadministratie plots moeilijk en blijkt dat in mijn geval "voor uitgaven van energiebesparende uitgaven (enkel) het bedrag in aanmerking (komt) dat via de gemeenschappelijke rekening betaald werd", en dan nog gehalveerd, cf. mijn aandeel in de woning van 50 procent. Mijn vriendin heeft nog geen bericht van wijziging van aangifte ontvangen, maar vermoedelijk geldt ook voor haar dat zij slechts de helft van de 90 procent die van haar rekening betaald werd, mag inbrengen. We mislopen met andere woorden 45 procent van ons belastingsvoordeel.

De plaatselijke belastingscontroleur zit zelf ook zeer verveeld met deze richtlijn en heeft ons geadviseerd om bij de bank te proberen om de rekening van mijn vriendin op onze beide namen te laten zetten. De bank laat dit echter niet toe.

In mijn speurtocht naar meer informatie heb ik nergens een koninklijk besluit gevonden dat stelt dat partners energiebesparende uitgaven moeten betalen van een gemeenschappelijke rekening. In 2009 heeft ook niemand ons daarvan op de hoogte gesteld, terwijl we onze zonnepanelen gekocht hebben met een groepsaankoop van de gemeente, na een uitgebreide infoavond. Het was een kleine moeite geweest om onze panelen te betalen van onze gemeenschappelijke rekening, hadden we geweten wat we nu weten.

Wij vinden deze regel absurd en zelfs fundamenteel oneerlijk en zijn dan ook van plan om schriftelijk bezwaar aan te tekenen. Vandaar enkele vragen:
- Waar staat in de wet dat energiebesparende uitgaven betaald moeten worden van een gemeenschappelijke rekening?
- Hoe kunnen we juridisch waterdicht aantonen dat zowel mijn vriendin als ik akkoord gaan dat een deel van onze uitgaven betaald zijn van haar rekening?
- Waar kunnen wij terecht om eventueel officieel beroep aan te tekenen tegen deze beslissing?

Alvast van harte bedankt voor een reactie. Fantastisch forum, trouwens!

Vriendelijke groeten

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 03 aug 2012 08:49

“Artikel 145/24,WIB 92 (aj. 2012).§ 1. Er wordt een belastingvermindering verleend voor de volgende uitgaven die tijdens het belastbare tijdperk werkelijk zijn betaald voor een rationeler energiegebruik in een woning waarvan de belastingplichtige eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder, vruchtgebruiker of huurder is:...3° uitgaven voor de plaatsing van zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie...Wanneer een gemeenschappelijke aanslag wordt gevestigd, wordt de belastingvermindering voor de uitgaven met betrekking tot een in het eerste lid bedoelde woning evenredig omgedeeld in functie van het belastbaar inkomen van elk der echtgenoten ten opzichte van de som van de belastbare inkomsten van de beide echtgenoten...”(10 april 1992 Wetboek Inkomstenbelastingen).

“Art.126.§ 1. In geval van huwelijk of wettelijke samenwoning wordt een gemeenschappelijke aanslag op naam van de beide echtgenoten gevestigd. Deze gemeenschappelijke aanslag belet niet dat het belastbare inkomen van elke echtgenoot afzonderlijk wordt vastgesteld....”(10 april 1992 Wetboek Inkomstenbelastingen).

‘Mijn vriendin en ik zijn niet getrouwd en wonen niet wettelijk samen’

Er is dus geen gemeenschappelijke aanslag.

Ga naar : http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/brow ... oryId=1010" onclick="window.open(this.href);return false;
Vul in : 145/24; klik op zoeken en u krijgt 27 antwoorden. Onderzoek deze zelf.

Bij ontvangst van uw aanslag kan u hiertegen bezwaar indienen overeenkomstig de instructies op uw aanslagbiljet.

“Art.1385decies.Tegen de belastingadministratie wordt de vordering inzake de geschillen bedoeld in artikel 569, eerste lid, 32°, ingesteld bij verzoekschrift op tegenspraak. Titel Vbis van boek II van het vierde deel, met uitzondering van artikel 1034ter, 3°, en artikel 1034quater, is van toepassing. Op straffe van nietigheid wordt bij elk exemplaar van het verzoekschrift of van de dagvaarding een afschrift van de bestreden beslissing gevoegd. Wanneer een voorafgaand administratief beroep wordt georganiseerd door of krachtens de wet en de administratieve overheid nog geen beslissing heeft genomen, moet, in afwijking van het derde lid, een afschrift van het administratief beroep en van de ontvangstmelding van dit beroep worden bijgevoegd.”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

krisss
Berichten: 60

#3 , 14 aug 2012 11:53

Ik kan verwijzen naar een antwoord van de Minister van Financiën op een parlementaire vraag dd. 8/10/2008 van Mevr. Smeyers:

"In geval van een betaling via een gemeenschappelijke rekening toebehorend aan twee fiscaal alleenstaanden die samen eigenaar zijn van een woning, kan worden geacht dat ieders aandeel in de betaling van de werken overeenstemt met hun eigendomsaandeel in de woning. Concreet betekent dit wanneer een als alleenstaande belaste partner voor 70 % eigenaar is van een woning, 70 % van de betaling die via de gemeenschappelijke rekening werd uitgevoerd aan deze partner kan worden toegewezen.
Indien de uitgaven volledig aan de geregistreerde aannemer worden betaald door één partner via diens eigen rekening, worden de uitgaven uitsluitend bij deze partner voor de berekening van de belastingvermindering in aanmerking genomen. Het van toepassing zijnde maximumbedrag van de belastingvermindering moet uiteraard worden beperkt tot zijn eigendomsaandeel in de woning. De andere partner heeft geen uitgaven gedaan die voor de belastingvermindering in aanmerking komen. Een terugbetaling van uitgaven aan de andere partner voldoet niet om die uitgaven in aanmerking te nemen voor de beoogde belastingvermindering".

M.a.w. er is geen probleem als de uitgaven van de gemeenschappelijke rekening worden betaald. Als de uitgaven slechts door één van beide partners is betaald dan kan deze partner de uitgaven in mindering brengen, doch beperkt tot zijn/haar aandeel in de woning. De andere partner heeft recht op niks, wat eigenlijk logisch is, want hij/zij heeft geen uitgaven gedaan. Je kan maar belastingvermindering krijgen voor uitgvan die je als belastingplichtige zelf hebt gedaan, toch?

Een bezwaarschrift zal m.i. dan ook geen zoden aan de dijk brengen.

Reclame

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”