Roerend goed, vruchtgebruik.

pv
Topic Starter
Berichten: 2

Roerend goed, vruchtgebruik.

#1 , 23 mar 2007 22:32

Volgende situatie:
- vader overleden 1993: aangifte successie door mijn moeder: som geld en huis
- moeder overleden 2006: aangifte door kinderen (waaronder ikzelf)
som geld en helft van huis.
Mijn vraag: de Fod financien aanvaardt zonder probleem vruchtgebruik voor de helft van het huis, waarvoor we dus geen successierechten meer moeten betalen. Moet hij dat ook niet doen voor de roerende goederen (de helft van het geld)? Die werd immers ook door moeder belegd.

Tweede vraag: op de laatste successieaangifte vermeldden we 110.000 euro voor het huis. We moesten een kleine som betalen. Nu zal het huis wellicht voor iets meer van de hand gaan. Volstaat een aangetekende brief of moet er weer een loodzware procedure gevolgd worden?

Alvast bedankt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 24 mar 2007 18:38

Eerste vraag : dit is een typisch geval van 'foute' verdeling van nalatenschap. Voor een onroerend goed noteert de Registratie en het Kadaster de normale verdeling ivm. Blote eigendom voor de kinderen en vruchtgebruik voor de LLE ( = langstlevende echtgenoot). Bij diens overlijden verdwijnt dus dat vruchtgebruik naar de blote eigenaars. Voor de roerende goederen moeten de erfgenamen dat zelf organiseren. MAAR : bij een overlijden wordt gewoonlijk het geld braaf en stillekens op naam van de LLE geplaatst , terwijl de helft als blote eigendom op naam van de kinderen zou moeten gezet geweest zijn. Bij het overlijden van de LLE kan gewoonlijk dit niet meer bewezen worden en moeten successierechten betaald worden op het volledige tegoed. Dit komt spijtig genoeg veel voor.
DUS , beste lezers : organiseer zelf de splitsing blote eigendom/ vruchtgebruik voor roerende goederen als geld, effecten , enz. Elke bank kan dit doen.
Tweede vraag : indien het onroerend goed verkocht wordt aan een hogere prijs dan opgegeven bij de aangifte nalatenschap , neem je best contact op met de Registratie en vraagt U een bijkomende aangifte. Indien zij er zelf achter komen - en dat zal wel - kan U een serieuze boete oplopen.
Groeten.
Laatst gewijzigd door wanton op 25 mar 2007 17:28, 1 keer totaal gewijzigd.

pv
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 24 mar 2007 20:01

Dank u voor het uitgebreide en snelle antwoord.

Beste groeten.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 25 mar 2007 15:02

In 1993 gold voor vaders nalatenschap:?Art.745?Zij(=de kinderen) erven voor gelijke delen en bij hoofden?Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap??(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Zijn erfgenamen waren op zijn nalatenschap successierechten verschuldigd,wie ze ook betaalde.

In 2006 bij moeders overlijden werd de blote eigendom van vaders nalatenschap omgezet in volle eigendom.

Tevens gold voor moeders nalatenschap :?Art.745?Zij(=de kinderen) erven voor gelijke delen en bij hoofden??(B.W.).Hiervoor zijn de kinderen successierechten verschuldigd.

Indien de som geld uit vaders nalatenschap niet op een rekening op naam van de kinderen kwam,met vruchtgebruik voor moeder,en vermengd werd met moeders vermogen,dan wordt die som geld bij haar overlijden als haar eigen vermogen beschouwd en belast.

In geval van ongenoegzaamheid van een onroerend goed zal geen enkele BOETE(art.127 Wetboek Successierechten 31 maart 1936) gevorderd worden wanneer de erfgenamen spontaan hun ramingen in overeenstemming brengen met de uitslagen van een na het overlijden gehouden verkoping.Wel zal een aanvullend recht geheven worden.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”