Kan ik als gehuwde(nu scheiding)mijn domiciliering wijzigen?

-DB-
Topic Starter
Berichten: 7

Kan ik als gehuwde(nu scheiding)mijn domiciliering wijzigen?

#1 , 30 okt 2012 13:50

Ik stel deze vraag in naam voor een vriend van mij.

Situatie:

Na 7 jaar huwelijk blijkt dat zijn vrouw hem reeds al een jaar bedroog.
Door deze situatie is de scheiding ingezet.
Daar de situatie thuis onhoudbaar werd heeft zij de woonst vrijwillig verlaten en woont ze intussentijd bij haar ouders.
Er is afgesproken dat zij haar domiciliering ging laten wijzigen zodanig dat haar man een verhoogd inkomen kon aanvragen vermits hij
door medische redenen niet kan werken en aangewezen is op een uitkering.
Ze hebben samen 2 kinderen die al die tijd in het ouderlijke huis bij de vader verblijven.
Het kindergeld wordt gestort op haar rekening en komt niet altijd ten goede aan de vader toe.
Ook al zorgt hij fulltime voor de kinderen.
Nu zijn we reeds 5 maanden verder en zijn vrouw zet heel de tijd de bloemetjes buiten en 2 dagen in de week heeft zij bezoekrecht voor de kinderen.
Maar nog steeds staat zij gedomicilieerd op het adres van haar man.
dus:

Geen verlaagde huishuur en geen hogere uitkering voor haar man al die tijd.
Het huurcontract is door beide ondertekend.

concreet:

hij is het beu en wil haar een halt toeroepen door zelf te verhuizen en zijn domiciliering te wijzigen.
Ook zodanig dat zij wel haar verantwoordelijkheid moet opnemen om in het ouderlijke huis voor de kinderen te moeten zorgen.

Kan of heeft hij het recht om dit te doen vermits zij hem gewoon maar laat stikken met de kinderen?

Mvg,dimitri

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 01 nov 2012 08:07

“Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete van zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

‘een geldboete van zesentwintig euro’ houdt in dat ‘domiciliefraude’ een wanbedrijf is,waarvoor u klacht kan neerleggen bij de politie.
Financiële voordelen/nadelen zijn geen element op basis waarvan deze vaststelling van het effectief verblijf gebeurt.

“Art.69.§ 1. De kinderbijslag en het kraamgeld worden betaald aan de moeder...Wanneer de twee ouders van verschillend geslacht die niet samenwonen het ouderlijke gezag gezamenlijk uitoefenen...wordt de kinderbijslag volledig aan de moeder betaald. De kinderbijslag wordt echter volledig aan de vader betaald vanaf diens AANVRAAG, als het kind en hijzelf op die datum dezelfde hoofdverblijfplaats hebben...”(19 DECEMBER 1939. - Samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders).

‘Een opzegging dient te worden beschouwd als een daad van beschikking over het onverdeelde huurrecht,zodat,voor de geldigheid ervan,krachtens art.577-2,§6 B.W.,hiertoe de medewerking van alle medehuurders vereist is‘[Rb.Gent 7 januari 2005(de H./Van B.),R.W.2006-07,1163-1166].
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”