verkeerd geïnformeerd hospitalisatie verzekering

KWCO
Topic Starter
Berichten: 1

verkeerd geïnformeerd hospitalisatie verzekering

#1 , 08 okt 2013 16:55

Hallo,

Een dikke week voor mijn operatie (knie) ben ik ontslagen door mijn werkgever. Ik had een hospitalisatieverzekering via hen. Ik vroeg hen informatie over de hospitalisatieverzekering, maar zij konden mij niet informeren.

Ik belde deze verzekeringsmaatschappij op en zij informeerden mij dat de verzekering doorliep en pas zou stopgezet worden als ik een brief kreeg met de vraag of ik deze hospitalisatieverzekering zou overnemen.

Ik heb deze brief nooit ontvangen. Ik ben geopereerd 1 oktober en ik kreeg een brief 8 oktober via de post dat de verzekering liep tot 1 oktober.

Een andere onafhankelijk verzekeringsmaatschappij wou mij een hospitalisatieverzekering geven, maar omdat het om een geplande ingreep ging, ben ik gedekt vanaf 1 oktober maar niet voor deze ingreep.

Kan iemand mij helpen?
Kan ik gerechtelijke stappen nemen, zo ja, hoe pak ik dit aan.
Kan ik alsnog een hospitalisatieverzekering krijgen?

Als ik niet verkeerd geïnformeerd was, had ik gewoon de operatie uitgesteld totdat ik weer een hospitalisatieverzekering had...

Dank u

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 09 okt 2013 09:31

hoe lang werkte je bij je vorige werkgever?

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#3 , 09 okt 2013 09:39

KWCO, is het de moeite hier een zaak voor te beginnen? Ik heb zelf al enkele keren beroep moeten doen op mijn hospitalisatieverzekering, en als ik nadien de afrekening van hen krijg, merkte ik steeds dat het overgrote deel van de kosten door de mutualiteit betaald werd, en de hospitalisatieverzekering slechts een fractie moest bijleggen.

Wees dus eerst zeker of het bedrag dat je zelf nog moet betalen na tussenkomst van uw mutualiteit, echt de moeite is.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 09 okt 2013 11:26

gaat niet noodzakelijk over het beginnen van een zaak, het kan zijn dat hij gewoon recht heeft op een hospitalisatieverzekering en dit door een misverstand nog niet zo is (afhankelijk van zijn ancienniteit)

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#5 , 09 okt 2013 11:52

Voor zover ik kan lezen in zijn bericht heeft hij de brief om zijn hospitalisatieverzekering over te nemen, niet gekregen waardoor deze afgesloten is op 1 oktober. Hij kan inderdaad trachten een "commerciële geste" te bekomen bij deze maatschappij, die hem dan kan toelaten alsnog deze te verlengen zodat de operatie daarop kan gezet worden.

Gezien de topic starter vraagt welke gerechtelijke stappen hij kan ondernemen, ga ik er vanuit dat een belletje met de maatschappij niets uitgehaald heeft. Vandaar mijn opmerking: in sommige gevallen is het bedrag dat een hospitaliesatieverzekering bijlegt maar enkele euro's. Voor dat geld kan je je de moeite besparen er veel tijd in te steken, en gewoon zorgen dat je voor de toekomst een goede hospitalisatieverzekering hebt (tenzij je er een principe-kwestie van wil maken, uiteraard).

Het is natuurlijk wel zo dat ik sommige gevallen het interessanter is om een hospitalisatieverzekering die via een werkgever liep, verder over te nemen, dan een nieuwe te moeten afsluiten...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

VDG2
Berichten: 785

#6 , 09 okt 2013 13:37

Je hebt het recht de verzekering voort te zetten zonder nieuwe medische vragenlijst indien de hoofdverzekerde (ik vermoed u) reeds 2 jaar aangesloten was in het groepscontract (of minder dan 2 jaar maar cumulatief met een voorgaande groep of individuele hospitalisatieverzekering obv een attest hiervan). Uw werkgever dient u bij ontslag hierover alle nodige informatie te geven.
De verzekering gaat dan in vanaf de datum van de stopzetting.

Volledige uitleg en termijnen kan u hieronder vinden:

Art. 138bis-8
Toekenningsvoorwaarden.
§ 1. Behalve in geval hij het voordeel van de beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomst verliest omwille van de bedoelde redenen in de artikelen 6, 7, 14, 16 en 24 en, in het algemeen, in geval van bedrog, heeft elke persoon die bij een beroepsgebonden verzekering is aangesloten het recht om deze verzekering individueel geheel of gedeeltelijk voort te zetten wanneer hij het voordeel van de beroepsgebonden verzekering verliest, zonder een bijkomend medisch onderzoek te moeten ondergaan noch een nieuwe medische vragenlijst te moeten invullen.

Daartoe moet de hoofdverzekerde gedurende de twee jaren die aan het verlies van de voortgezette beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomst vooraf gaan, ononderbroken aangesloten geweest zijn bij een of meer opeenvolgende ziekteverzekeringsovereenkomsten die bij een verzekeringsonderneming zoals bedoeld in deze wet waren aangegaan.

§ 2. De verzekeringnemer of, in geval van faillissement of vereffening, de curator respectievelijk de vereffenaar van de verzekeringnemer, brengt de hoofdverzekerde ten laatste dertig dagen na het verlies van het voordeel van de beroepsgebonden verzekering schriftelijk of elektronisch op de hoogte van het precieze tijdstip van dit verlies en van de mogelijkheid om de overeenkomst individueel voort te zetten. Daarbij informeert hij de hoofdverzekerde over de termijn waarbinnen deze en, in voorkomend geval, de medeverzekerden het recht op individuele voortzetting kunnen uitoefenen. De verzekeringnemer of, in geval van faillissement of vereffening, de curator respectievelijk de vereffenaar maakt de hoofdverzekerde tegelijkertijd de contactgegevens over van de betrokken verzekeringsonderneming.

De hoofdverzekerde en, in voorkomend geval, de medeverzekerde, beschikken over een termijn van dertig dagen om de verzekeraar schriftelijk of elektronisch kennis te geven van zijn voornemen om de [1 beroepsgebonden]1 ziekteverzekeringsovereenkomst geheel of gedeeltelijk individueel voort te zetten. De termijn begint te lopen op de dag van de ontvangst van het schrijven waarin de verzekeringnemer of, in geval van faillissement of vereffening, de curator respectievelijk de vereffenaar van de verzekeringnemer, de hoofdverzekerde schriftelijk of elektronisch ervan in kennis stelt dat hij kan beslissen de [1 beroepsgebonden]1 ziekteverzekeringsovereenkomst waarvan hij het voordeel verloren heeft, individueel voort te zetten. [2 De hoofdverzekerde en in voorkomend geval de medeverzekerde hebben het recht die termijn met dertig dagen te verlengen, op voorwaarde dat de verzekeraar daarvan schriftelijk of elektronisch in kennis wordt gesteld. Overeenkomst ig het eerste lid moet de werkgever hem in kennis stellen van dat recht.]2 Deze termijn verstrijkt in elk geval honderdenvijf dagen na het verlies van het voordeel van de [1 beroepsgebonden]1 ziekteverzekering.

De verzekeraar beschikt over een termijn van vijftien dagen om de hoofdverzekerde en, in voorkomend geval, de medeverzekerde schriftelijk of elektronisch een verzekeringsaanbod te doen dat in overeenstemming is met de artikelen 138bis -3 en 138bis -4. De verzekeraar kan niet inroepen dat het risico reeds verwezenlijkt is.

Tegelijk met het bezorgen van zijn aanbod stelt de verzekeraar de hoofdverzekerde en, in voorkomend geval de medeverzekerde in kennis van de dekkingsvoorwaarden, inzonderheid de gedekte prestaties, de uitsluitingen en de aangiftetermijn. Voorts herinnert hij de hoofdverzekerde en in voorkomend geval de medeverzekerde aan de termijn van dertig dagen waarover hij beschikt om het aanbod schriftelijk dan wel elektronisch te aanvaarden.

De hoofdverzekerde en, in voorkomend geval, de medeverzekerde, beschikken over een termijn van dertig dagen om het verzekeringsaanbod schriftelijk of elektronisch te aanvaarden. Deze termijn begint te lopen op de dag van de ontvangst van het in het derde lid bedoelde aanbod van de verzekeraar. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op individuele voortzetting.

§ 3. Wanneer de medeverzekerde het voordeel van de [1 beroepsgebonden]1 verzekering verliest om een andere reden dan het verlies van het voordeel van die verzekering door de hoofdverzekerde, beschikt de medeverzekerde over een termijn van honderdenvijf dagen te rekenen van het tijdstip waarop hij voornoemd voordeel verliest om de verzekeraar schriftelijk of elektronisch in kennis te stellen van zijn voornemen om het recht op individuele voortzetting uit te oefenen.
De verzekeraar beschikt over een termijn van vijftien dagen om hem schriftelijk of elektronisch een verzekeringsaanbod te doen dat in overeenstemming is met de artikelen 138bis -3 en 138bis -4. De verzekeraar kan niet inroepen dat het risico reeds verwezenlijkt is.
De medeverzekerde beschikt over een termijn van dertig dagen om het verzekeringsaanbod schriftelijk of elektronisch te aanvaarden. Deze termijn begint te lopen op de dag van de ontvangst van het in het tweede lid bedoelde aanbod van de verzekeraar. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op individuele voortzetting.

§ 4. De verzekeringsovereenkomst, die de verzekerde heeft aanvaard, gaat in op het tijdstip waarop hij het voordeel van de beroepsgebonden verzekering verliest.

Terug naar “Archief”